Fas ile AB arasındaki tarım anlaşması gerginliği

- Fas Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı: "AB ile imzalanan tarım anlaşmasının uygulanmasında yaşanan tıkanıklık ve engellemeler, ülkedeki göçmenlerin işsiz kalmasına neden oluyor. Başarılı bir göçmen politikası uygulayan Fas, işsiz kalan göçmenlerin AB’ye akışını önlemede büyük risklerle karşı karşıya kalacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Fas ile AB arasındaki tarım anlaşması gerginliği

RABAT (AA) - Fas Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan tarım anlaşmasının hayata geçirilmesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ülkede iş bulma imkanı bulamayan yabancı göçmenlerin AB ülkelerine yönelmelerinin önüne geçilemeyeceği uyarısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "AB ile imzalanan tarım anlaşmasının uygulanmasında yaşanan tıkanıklık ve engellemeler, ülkedeki göçmenlerin işsiz kalmasına neden oluyor. Başarılı bir göçmen politikası uygulayan Fas, işsiz kalan göçmenlerin AB'ye akışını önlemede büyük risklerle karşı karşıya kalacaktır." denildi.

Açıklamada, Fas menşeli ürünlerin Avrupa pazarına girişinde yaşanan engellemelerin titizlikle kontrol edilmesi gerektiği belirtilirken, "AB ile Fas arasında sağlanan anlaşmaları tehdit eden bu tür tacizler, Fas'ı Rusya, Çin, Hindistan, Japonya, Körfez ve Afrika ülkeleri gibi başka pazarlara odaklanmaya itiyor." ifadeleri kullanıldı.

- AB ve Fas arasındaki tarım anlaşması

Fas ile AB arasında 2012'de imzalanan Serbest Tarım Anlaşması, 10 Aralık 2015'te Batı Sahra'dan Avrupa'ya ithal edilen ürünlerden dolayı AB Adalet Divanı tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine Fas hükümeti, 25 Şubat 2016'da Adalet Divanı'nın kararını tanımadığını ve AB ile iletişimi durdurduğunu açıklamıştı.

AB, 4 Mart 2016'da diyalog kanallarını yeniden açmak üzere resmi temaslarda bulunması için Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yi Rabat'a göndermiş, temasların olumlu geçmesi üzerine Fas 17 Mart'ta AB ile tekrar iletişim kanallarını açma kararı almıştı.

Lüksemburg’da bulunan AB'nin en üst düzey mahkemesi olan Adalet Divanı, 21 Aralık 2016'da AB'nin Fas ile yaptığı siyasi ve ticari anlaşmaların Batı Sahra'yı kapsamadığına karar vermişti. AB Adalet Divanı kararında, taraflar arasında yapılan ticari ve siyasi anlaşmaların geçerli olduğuna ancak anlaşmalarda özellikle belirtilmediği gerekçesiyle Batı Sahra'nın kapsanmadığına hükmetmişti.


Yorumlar