Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Cezalarını Artıran Kanun Yasalaştı

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı yapmaları durumunda her bir aykırılık için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Google Haberlere Abone ol
Fahiş fiyat ve stokçuluk yasası kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun teklifi, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren düzenlemeleri içeriyor. Yasalaşan teklif, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin belirlenen hükümlere aykırı hareket etmeleri durumunda uygulanacak cezaları artırmayı amaçlıyor.

FAHİŞ FİYAT VE STOKÇULUK CEZALARI

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin, bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapamayacaklarına dair hükme aykırı hareket etmeleri durumunda, her bir aykırılık için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunan işletmelere ise her bir aykırılık için 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza verilebilecek. Ticaret Bakanlığı, bu hükme bir takvim yılı içinde en az 3 defa aykırı hareket ederek idari para cezası uygulanan işletmelerin iş yerlerini 6 güne kadar kapatmaya yetkili olacak.

KOOPERATİFLER KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİKLER

Kooperatifler Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kooperatif ve üst kuruluşları yönetim kurulu üyelerinin Kooperatif Bilgi Sistemi'ne (KOOPBİS) aktarmaya yönelik geçiş süreci tamamlanamadığında Ticaret Bakanlığınca iki defa birer yıl süre uzatımı yapılabilecek. Bu süre sona erene kadar kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri ve memurları hakkında KOOPBİS yükümlülüğüne aykırı davranmalarına yönelik hükümler uygulanmayacak. Bu düzenleme, 26 Nisan 2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN'DA DEĞİŞİKLİKLER

Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da değişiklik yapıldı. Buna göre, Rekabet Kurulu, başlattığı soruşturmaları ilgili taraflara 15 gün içinde bildirecek ve tarafların yazılı savunmalarını 30 gün içinde Kurula göndermeleri tebliğ edilecek. Haklı gerekçeler sunulması halinde bu süre bir kereye mahsus olmak üzere uzatılabilecek.

ÜRÜN İHTİSAS BORSALARI

Kanunla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nda değişiklik yapıldı. Ürün senetleri ve alivre sözleşmelerin ürün ihtisas borsalarında alım satımına aracılık edilmesine, alıcı ve satıcının diğer yükümlülüklerinin ürün ihtisas borsaları tarafından yerine getirilmesine dair düzenlemeler getirildi.

TARIM ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİKLER

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nda yapılan değişiklikle, bazı fiillere yeni cezai yaptırımlar getiriliyor ve idari para cezaları artırılıyor. Lisanslı depoculuk ücret tarifesinde belirlenenin üzerinde ücret talep eden veya mevzuata aykırı şekilde ürün miktarından kesinti yapan lisanslı depo işletmelerine 200 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası kesilecek.

KAPALI PAZAR YERLERİNİN KULLANIMINDA TAHSİS USULÜ

Yasa ile Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da da değişiklik yapılıyor. Kapalı pazar yerlerindeki satış yerleri, pazarcılara yüksek fiyatlarla kiralanmasına neden olan sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralama usulü kaldırılıyor. Pazar yerlerinde bulunan satış yerleri yalnızca tahsis usulüyle kullandırılacak.

ANONİM ŞİRKETLERDE GÖREV SÜRELERİ

Türk Ticaret Kanunu'na göre, anonim şirketlerde başkan ve başkan vekillerinin görev süreleri, 3 yıl olan yönetim kurulu üyeleriyle uyumlu hale getirilecek. Üst düzey yöneticiler dışında kalan kişilerin atanma ve görevden alınmalarına dair yetkinin yönetim kurulunca devredilebilmesi sağlanacak.

İDARİ PARA CEZALARI

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da, "ceza hükümleri" başlığı "yaptırım hükümleri" olarak değiştirildi. Malları süresinde teslim veya monte etmeyenler hakkında 2 bin 200 liradan az olmamak üzere idari para cezası uygulanacak. Satış sonrası hizmetler kapsamında, üretici ve ithalatçılar hakkında çeşitli yükümlülüklere aykırı hareket etmeleri durumunda idari para cezaları verilecek.

YASA VE YÜRÜRLÜK

Yasa, TBMM Başkanvekili Celal Adan tarafından 28 Mayıs Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapatıldı. Yasalaşan düzenlemeler, yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Yorumlar