Ezan okunurken köpekler neden ulur, ulumaya başlar, havlar, dini bir yanı var mı, bilim ne diyor?

Ezan okunurken köpekler neden ulur, neden bir ağızdan ulumaya ve tepki vermeye başlarlar, soruları uzun yıllardır vatandaşlar tarafından sık sık araştırılır. Bu konu hakkında bilimsel ve dini görüşler ne diyor onları sizin için araştırdık. İşte ezan okununca köpeklerin verdiği tepkilerin sebebi

Google Haberlere Abone ol
Ezan okunurken köpekler neden ulur havlar, dini?

Ezan okunurken köpekler neden ulur, ulumaya başlar, havlar, dini bir yanı var mı, bilim ne diyor? Ezan sesiyle birlikte bütün köpekler neden bir anda ulumaya başlar? Soruları bu olaya şahit olan herkes tarafından cevaplanması gereken sorular olarak duruyor. Köpeklerin özellikle de sabah saatlerinde okunan ezana verdikleri tepkiler, bazen onları izleyenleri ürkütüyor, bazen de heyecanlandırıyor. Özellikle de köpeklerin kurt gibi ulumaya başlamaları, insanda korku hissi uyandırır. Çünkü kurtların uluması herkesin kabul edeceği gibi korkunç ve ürkütücüdür. İşte bu nedenle birçok vatandaş, biraz da olsa rahatlamak amacıyla bu soruların cevabını öğrenmek istiyor. EEzan okunurken köpekler neden ulur, ulumaya başlar, havlar, dini bir yanı var mı, bilim ne diyor?? Ezan sesiyle birlikte bütün köpekler neden bir anda ulumaya başlar?

İçindekiler
1- Bilimsel Açıdan Köpekler Neden Ulur
   a- Duyu organlarındaki hassasiyet
   b- Şartlanmışlık
2- Toplumsal Görüş ve Kabul
3- Dini Açıdan Köpekler Neden Ulur?
4- Bir Başka Açıdan Köpeklerin Uluması
5- Tarihte Köpek
6- İslam Dininde Köpek Beslemek Haram mı?


Bizler de bu konudaki hembilimsel hem de dini açıdan şu ana kadar ortaya konulan görüşleri sizler için derledik. İşte köpekler ezan okununca neden ulur sorusunun cevaplarından bazıları: 

1 - BİLİMSEL AÇIDAN KÖPEKLER NEDEN ULUR?

a - Duyu organlarındaki hassasiyet

Öncelikle bu konuya bilimsel açıdan bakalım. Bilim adamlarının bu konuda yaptıkları araştırmalar ve incelemeler mevcuttur. Şu ana kadar yapılan araştırma ve incelemelerden çıkarılan sonuç ise köpeklerin ulumalarının sadece bir nedeni hiçbir zaman olamaz. Pekçok neden olabilir. Bunlar arasında en dikkat çekenleri ise, köpeklerin duyu organlarının aşırı hassas olmasından kaynaklanan rahatsızlıktır. Yani köpeklerin koku alma, görme ve işitme yetenekleri normal canlılardan çok çok daha fazladır. Özellikle işitme konusunda büyük bir hassasiyetleri oldukları belirtilen köpeklerin, insanların dumadığı sesleri de duydukları belirtilir. Bu nedenle bu genelde insanların duydukları seslerin gerisinde yatan rahatsız edici sesleri de duydukları, bu nedenle büyük bir rahatsızlık duydukları ifade edilir. 

Ezan okununca köpekler neden ulur?
Köpekler özellikle köylerde, dağlarda ve yaylalarda yaşayan insanların bir numaralı dostları olurlar. Kurt, çakal ve tilki gibi vahşi hayvanlardan korunmak için insanlar yüzyıllar boynuca köpeklerden yardım almışlardır. 

 

b - Şartlanmışlık

Bilimsel bir başka görüşe göre ise köpeklerin şartlanmışlık teorisiyle hareket ederek bu tepkiyi verdikleridir. Köpek soylarının devamı niteliğinde olan bu şartlanmışlıkta, uzak sesleri duyan bütün köpeklerin aslında neden tepki verdiklerini bilmeden uludukları ileri sürülür. Buna da Pavlov'un köpekleri gösterilir. Bilindiği gibi Pavlov, köpeklerine et vermeden önce zil çalardı. Daha sonra zil çaldığı halde et vermezdi. Ancak köpek yine de et yiyecekmiş gibi salya dökerdi. 

Ezan okununca köpekler neden ulur?
Köpekler de diğer bütün canlılar gibi şartlanmışlıkla hareket edebilirler. Şartlanmışlık aslında aklı olan insanlar için bile geçerli bir durumdur. Bu nedenle köpeklerin şartlanmışlık duyusunun biraz daha gelişmiş olması onları çok da kötü bir duruma düşürmüyor.

 

2 - TOPLUMSAL GÖRÜŞ VE KABUL 

Köpekler ezan okunurken neden ulumaya başlar veya neden havlar sorularının cevabı olabilecek bir başka görüş ise halk arasında yaygın olan görüşlerden birisidir. Bu görüşe göre köpekler, alışık olmadıkları, yabancı bir ses duydukları zaman, kendilerini koruma iç güdüsüyle hareket ederek tepki vermeye başlarlar. Bu tepki genellikle uluma şeklinde olur. Köpekler bu yolla diğer arkadaşlarını yani ahaliyi bu tehlikeli duruma karşı uyarır ve dikkatli olmasını sağlar. Ancak bunun tabii ki bunun bilimsel bir yönü bulunmuyor. 

3 - DİNİ AÇIDAN KÖPEKLERİN ULUMASI NE ANLAMA GELİR

Köpeklerin ezan okunurken ulumalarıyla alakalı olarak İslam dininde doğrudan bir referans olduğu söylenemez. Bu konuyla alakalı İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in köpeklerle değil ama horoz ve eşeğin tepkileriyle alakalı Hadis-i Şerifleri bulunmaktadır. Bazı İslam alimleri buradan yola çıkarak, köpeklerin ulumasını da bu kategoriye koymuşsa da bu genel olarak kabul gören bir görüş değildir. 

İslam dinine göre, ezan okurken şeytanların kaçtığı hadis-i şerif ile bildirilmiştir. (Buhârî, Ezân 4; Müslim, Salât 19; Nesâi, Ezân 30)

Aynı şekilde horozlar melekleri görünce öterler. (Buhari, Bedülhalk, 15) Hayvanlar bizim görmediklerimizi görebiliyorlar.

Bu iki Hadis-i Şeriften yola çıkarak İslam alimleri şu yorumda bulunmaktadırlar: Ezan okunurken köpeğin uluması hayra alamettir; şeytanların kaçışını görmüş olabilir.

BİR BAŞKA AÇIDAN KÖPEKLERİN ULUMASI

Köpeklerin ulumasıyla alakalı farklı görüşler de mevcuttur. Bilimsel veya dini olmayan bu görüşlere göre köpeklerin ulumalarının çeşitli nedenleri olabilir. Bunlardan bazıları ise şöyledir: 

1- Köpeğinizin sirenler, kornalar gibi yüksek seslere tepki göstermek için uluması normaldir ama sürekli uluması kaygı uyandırabilir. Sürekli uluyan köpekler ayrılık kaygısı veya bir hastalıktan sıkıntı yaşıyor olabilir.

2- Ayrılık kaygısı köpekler arasında yaygın bir davranıştır. Eğer komşularınız siz evde yokken köpeğinizin sürekli ulumasından şikayetçiyse, köpeğiniz dikkatinizi çekmeye veya sizi eve geri çağırmaya çalışıyor olabilir. Köpeğinizin sahibi evde yokken sıkıntıdan uluması da olası bir davranıştır.

3- Köpeğiniz sizin yanınızdayken belirli bir neden olmaksızın uluyorsa bir veterinere danışmalısınız. Bu bir hastalığın işareti olabilir ve uzman bir kişiyle görüşmekte fayda vardır. Ayrıca veterineriz hayvan davranışları konusunda iyi bir bilgi kaynağıdır ve kendisinden istenmeyen ulumaları azaltmak için köpek eğitimi tavsiyeleri isteyebilirsiniz.

TARİHTE KÖPEK

Köpek insan tarafından evcilleştirilen ve onunla birlikte yaşamaya başlayan ilk hayvan türlerinden birisidir. İnsanların iyi davranmaları ve iyi yetiştimeleri halinde köpekler en sadık hayvanlar ve en faydalı yol arkadaşlarıdır. Ancak, sahiplerini yetiştirmelerine göre bazen köpekler toplum içinde büyük zararlara neden olabilmektedir. Başkalarına zarar verebilmektedir.

Ezan okununca köpekler neden ulur?
Köpek binlerce yıllık insanlık tarihi boyunca hep insanlarla birlikte yaşayan bir hayvan olmuştur. Bazı medeniyletlerde köpekler kutsal varlıklar olarak kabul edilmiştir. Bazılarında köpek adında takvimler bile yapılmıştır. 

 

Köpekler eski Mısır'da kutsal hayvan olarak kabul edilirdi. Köpekler için özel mezarlıklar yaparlardı. Köpeklerin bulundukları mezarlıklar da kutsal mekanlar arasında sayılırdı.

Putperest Türklerde köpek kutsal sayılan hayvanlar arasında idi. On iki hayvanlı Türk takviminde yıllardan biri köpek yılıdır.

İSLAM DİNİNDE KÖPEK BESLEMEK HARAM MI?

İslam dininde köpek, bütün konularda olduğu gibi, ihtiyaç duyulması halinde beslenmesi gereken bir hayvandır. Nitekim İslam alimleri de bir köpeğin, av, bekçilik, ev koruma gibi ihtiyaçlarda kullanılması halinde beslenmesinin vacip olduğunda hemfikidir. 

Ezan okununca köpekler neden ulur?
İslam dininde ihtiyaç olmayan hiçbir şey aslında caiz değildir. Bu nedenle köpek konusuna da öncelikle ihtiyaç bakımından bakılır. Evde bakımı yapılacak bir köpeğin illaki bir işe yarıyor olması gerekiyor. Aksi halde köpeğin beslenmesine gerek yoktur. Öte yandan İslam dini aynı zamanda köpeğe temizlik açısından da yaklaşmaktadır. 

 

Öte yandan köpek necis yani ölmüş veya mundar hayvan etini yediği için temizlik açısından pis bir hayvan olarak kabul edilir. Temizlik konusunda çok büyük hassasiyetleri olduğu bilinen İslam dininde bu nedenle köpeklerin beslenmesi için de gerekli şartlar öne sürülmüştür. Bunlar, köpeklerin evlerin dışında beslenmesi, insanların yiyip içip yattıkları yerden uzak tutulmalarıdır. 

Hadis-i Şeriflerde, köpeğin girdiği evlere meleklerin girmediği belirtilerek İslam dininin temizlik konusundaki hassasiyeti öne çıkarılmaktadır. Bilimsel olarak da kanıtlandığı gibi köpekler, özellikle de leş yiyen köpeklerin virüs taşıyabildiği, virüsleri insanlara bulaştırabildiği bilinir. Nitekim son olarak Çin'de ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran Koronavirüsünün de vahşi hayvanlardan insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştı. Vahşi bir şekilde beslenen hayvanların her türlü hastalığı da taşıma tehlikesi altında olduğu bilinir. 

İLAHİYATÇI NİHAT HATİPOĞLU'NUN BU KONUDAKİ GÖRÜŞÜ

İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu, bir vatandaşın sorusu üzerine bu konu hakkındaki görüşünü şöyle açıklamıştır:

 

Kaynakça:
Sorularla İslamiyet
Wikipedia.org
Sonhaberler.com

Yorumlar