EYT son haberler, EYT ile ilgili son açıklamalar

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda yeni gelişme var mı? Hükümet ya da muhalefet partilerinden emeklilikte yaş engeline takılanlar konusunda bir açıklama var mı? sorularının yanıtı merak edilirken son yapılan açıklamaları sizler için derledik. İşte o açıklamalar...

Google Haberlere Abone ol
EYT son haberler, EYT ile ilgili son açıklamalar

Uzun zamandır Emeklilikte Yaşa Takılanlar için önemli bir adım atılmasını bekleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT ile ilgili bir adım atacağından ümitliydi. 

Canlı yayın programına konuk olan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, "EYT" için de "emeklilikte yaşı tutmayanlar" kavramını kullanmayı tercih ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şu anda bizim EYT bekleyenler, emeklilikte yaşı tutmayan kardeşlerimizin ortalama yaşı 48. Ama dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş, yaşlı olarak kabul edilen bir yaş dilimi değil. Bizim geçen sene emekli ettiğimiz nüfusun ortalama yaşı 52-53 bandında. Yani Türkiye halen yapılan reformların neticesinde 65 yaş ortalamasına ulaşmış değil. Bunun tamamen 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak. Çünkü normalde bu bir reform süreciydi, reform sürecinin sonucunda yaş kriteri tekrar getirildi." ifadelerini kullandı. 

EYT İLE İLGİLİ DAHA ÖNCE YAPILAN AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı bir açıklamada, EYT ile ilgili, "Tutturmuşlar bir EYT, İskandinav ülkelerinin bu sebeple battı" dedi.

Erdoğan, "Seçimi kaybetmesem bile bu işte yokum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Tutturmuşlar erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim başımıza bu erken emekliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın." ifadelerini kullandı.

Erdoğan açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: Hem erken emeklilikle ideal olan ücreti alamayacak, ikinci bir iş aramak suretiyle işsizliğe öncü olacak. Sosyal güvenlik sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi böylece oluşan kaos ortamında siyasi rant hesabıdır. Bu hesap kötü bir hesaptır.

Biz bunu politik hesaplarla yapmayız, yapmayacağız da. Arkadaşlarıma söylüyorum; beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimize fayda neredeyse ona varım, milletime, ülkeme zararın olan şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum” dedi.

ERDOĞAN İLE EYT'Lİ KADIN ARASINDA KONUŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile EYT'li bir kadın arasında daha önce geçen bir konuşmanın ardından hükümet kanadından yapılan açıklamaları doğrular nitelikte.

Zira, hükümet kanadından yapılan açıklamalarda sıkça "EYT'nin hükümetinde gündeminde" olmadığı vurgulandı.

EYT mağduru bir kadın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a:Cumhurbaşkanım EYT çıkar mı? sorusunu yöneltti.

Erdoğan soruya "Yani 40 yaşında emekli mi olalım, 40 yaşında, 50 yaşında emeklilik mi olur" şeklinde yanıt verdi.

EYT NEDİR?

Emeklilikte Yaşa Takınlar olarak bilinen ve uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde olan EYT nedir? EYT, yani emeklilikte yaşa takılanlar, prim gün sayılarını doldurmuş ancak emekli olabilmek için yaşını doldurmamış olanlara denir. 

EYT KİMLERİ KAPSIYOR

EYT, 08 Eylül 1999 öncesi işe girenleri kapsıyor. 1999’da emeklilik yasasında değişikliğe gidildi. 08 Eylül 1999 tarihten önce 18 yaşında işe başlayan bir kadın 20 yılda yani 38 yaşında emekli olabiliyordu, bir erkek ise 25 yılda yani 43 yaşında emekli olabiliyordu. 1999 yılında çıkarılan bu kanun ile birlikte emeklilik yaşı kadınlarda 58'e erkeklerde ise 60'a yükseltildi. 1999’dan önce işe girmiş olanlar için de kademeli geçiş hükümleri kabul edildi. 

BAHÇELİ'DEN AÇIKLAMA

Emeklilikte yaşa takılanlar hükümetten gelecek bir haberi beklerken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ümit verici bir açıklamada bulundu. AK Parti'nin ittifak ortağı olan MHP'nin Genel Başkanı Bahçeli'nin böyle bir açıklamada bulunması EYT çevresinden iyimser karşılandı. 

BAHÇELİ: EYT GÜNDEMİMİZDE

Hükümetten isimlerin yaptığı hemen her konuşmada "EYT gündemimizde yok" açıklamasının aksine Bahçeli, "EYT gündemimizde var" dedi. Bloomberg HT, Habertürk TV ve Show TV ortak yayınına katılan Bahçeli'nin açıklamaları şöyle:

Bahçeli yaptığı açıklamada gündemlerinde erken emeklilik olduğunu söyledi. Bahçeli, "Parti programımızda da var. Şimdi seçim arefesinde bunu istismar etmeye gerek yok. Türkiye'nin ekonomik şartlarını olgunlaştırarak müşterek bir çözüm bulmaya gidilebilir" ifadelerini kullandı.

Bahçeli'nin katıldığı canlı yayının tamamı aşağıdadır. EYT kısmını izlemek isteyenler 1.37.00 'dan sonrasını izleyebilir.

İSTANBUL'DA DEV EYT MİTİNGİ 

Emeklilikte yaşa takılanlar seslerini duyurmak için İstanbul Maltepe'de bir araya geliyor. Yoğun katılım beklenen mitinge siyasilerin ve sivil toplum örgütlerininde destek vermesi bekleniyor.

Geçtiğimiz 10 Şubat'ta Ankara'da toplanan emeklilikte yaşa takılanlar önce Anıtkabir'i ziyaret etmiş ardından da Nazım Hikmet Kültür Merkezinde bir araya gelmişti. Toplantıya bazı siyasi partilerden temsilciler katılırken emeklilikte yaşa takılanlar salona sığamamıştı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) üyeleri tarafından son mitingin İstanbul'da yapılması için çalışmalar başlatılmıştı.

Maltepe'de saat 12.00 ile 15.00 arasında düzenlenmesi planlanan mitinge 81 ilden katılım sağlanması bekleniyor.

"BİR MİLYON KATILIM"

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) tarafından mitinge 1 milyon kişinin katılacağı açıklanmıştı. Bunun içinde 81 ilden otobüsler kaldırılmıştı.

DAHA ÖNCE AÇIKLANMIŞTI

Emeklilikte yaşa takılanlar Ankara'da toplandıktan sonra yeni adresleri İstanbul olacak. Seslerini duyurmak için toplanması beklenen EYT'liler büyük EYT toplantısının ne zaman yapılacağını merak ediyor. Peki, EYT Maltepe mitingi ne zaman?

İşte, Maltepe Mitingi'nin tarihi:

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İstanbul Maltepe'de toplanmak için Valiliğe başvuru dilekçesini verdi. Buna göre, dernek tarafından alınan karar göre, toplantı 17 Mart Pazar günü belirlendi, saat 12.00-15.00'de düzenlenecek.

ÖZÜPAKTAN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliğine Maltepe etkinlik alanında toplanmak için başvuran Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği onay için beklediklerini açıkladı. Özüpak tarafından başvur dilekçesinin fotoğrafı paylaşılarak şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul valilik etkinlik büro amirliğinden, Etkinlik düzenlemek için verilen BAŞVURUMUZA ait ALINDI BELGESİ teslim alındı. Şimdiki süreçte talebimiz Valilik tarafından onaylanma sürecine girmiş olup bu son bir hafta kalana kadar ONAY BELGESI beklenilebiliyor denildi. Sürecin hızlı olması birçok ilde bunun için hazırlık yapılacağı için daha erken cevap verilmesini rica edildi, ancak bazen son iki gün kala bile dönüş yapıldığı belirtildi. Gündem yoğun olduğu için siyasi partilerden gelebilecek bir taleple aynı gün ve aynı yer istenildiği takdirde önceliğin onlara verilme olasılığı da belirtildi. Ancak bizler her türlü hazırlığımızı tüm il temsilciliği ve gurupları olarak Mitingimizin olacağına yönelik eksiksiz ve tam olarak yapacağız. Sadece araç konusunda zor durumda kalınmaması için ücretli araç ayarlamalarında listeler hazırlanıp şirketlerle bu anlatılan doğrultuda irtibata geçilmesi önemle rica olunur.” 

 BAKAN'DAN EYT AÇIKLAMASI 

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk EYT sorusu üzerine "EYT gündemimizde yok"cevabını verdi.

Bakan Selçuk'un bu açıklamasına açıklamasına emeklilikte yaşa takılanlar EYT'lilerden sert tepkiler geldi.

Sosyal medya paltformaları üzerinde organize olan EYT'liler Bakan Selçuk'un açıklamasına tepki gösterdi. 

Twitter'da paylaşılan bazı mesajlarda şu ifadeler yer aldı:

Tek gündem EYT gündemimizde yok demek çok ağır geliyor başka bir açıklama yapsanız."

"Sayın @ZehraZumrutS Siz gündemimizde yok desenizde Biz Türkiye'nin gündemindeyiz. #EYTTürkiyedir Milletin Kendisidir. Yok sayılamaz Hak sahibi olmayanlara imtiyazlar sunulurken Gerçek hak sahibi #EYT çözümsüz bırakılamaz "

"#EYT ,yi görmezden gelmek büyük bir hata olur"

Yorumlar

DAMAT EYT HAK
MURAT ÜMİT VERİCİ Mİ?SEN EYT SAYFALARINA BİR GİR BAKALIM BAHÇELİYE NE DİYORLAR. HALA SEÇİM DEN SONRA SONRA SONRA...EYT TOKATI SAĞLAM AMA ARTIK.
Yasar Eyt yasasini cikarmaz ise oy yok
Hamza #eyt lutuf deyil sadaka deyil hakkımızı istiyoruz
Mustafa Tutucu ÜÇ AYDAN BERİ İŞ ARIYORUM AMA SORULAN SORU EMEKLİ MİSİN YOK YAŞ 48 BELE DİYOR