EYDEP Tanıtım Toplantısı

- Başbakan Yıldırım: (3) - "Fırat'ın batısı aşağı yukarı şu anda kontrol altına alındı ama Fırat'ın doğusunda, Kuzey Irak'ta daha tehdit devam ediyor. Dolayısıyla tehdit batıda olur, doğuda olur, tehdit neredeyse biz oradayız. İster içeride, ister dışarıda, terör örgütü Türkiye'nin hedefidir, milli güvenlik meselesidir; vatandaşın can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar" - "Dostlarımız bizi düşünüyorsa gölge etmesinler. Terör örgütünün arkasına geçip onların arkasından namlularını bize çevirmesinler, onlara silah vermesinler, terör örgütleriyle iş tutmasınlar, stratejik ortak olduklarını, dost olduklarını Türkiye'ye göstersinler " - "(Zeytin Dalı Harekatı) Bu hareketin başarıya ulaşmasının en önemli sebeplerinden biri, tabi askerimizin, jandarmamızın, polisimizin, güvenlik korucularımızın ve ÖSO mensuplarının kararlılığı, donanımı, yetkinliği. Ama ondan daha önemlisi siyasi irade"

Google Haberlere Abone ol
EYDEP Tanıtım Toplantısı

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Fırat'ın batısı aşağı yukarı şu anda kontrol altına alındı ama Fırat'ın doğusunda, Kuzey Irak'ta daha tehdit devam ediyor. Dolayısıyla tehdit batıda olur, doğuda olur, tehdit neredeyse biz oradayız. İster içeride ister dışarıda, terör örgütü Türkiye'nin hedefidir, milli güvenlik meselesidir, vatandaşın can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar." dedi.

Başbakan Yıldırım, bir otelde düzenlenen Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Projesi'nin (EYDEP) tanıtım toplantısındaki konuşmasında, eski alışkanlıkların artık bırakılması gerektiğini, iş adamlarının akla para vermeyi asla düşünmediklerini belirtti.

Kendi gençlik döneminden örnek veren Yıldırım, "Armatör, 10 milyar dolarlık gemi yaptıracak, projeyi nerden bedava temin ederim?' onun derdine düşüyor. Tersanedeki ressamları ayarlıyor, oradaki arşivden, mevcut projelerden kesip biçip...Bir günde proje istiyor. Bir günde proje olmaz. Bugünler geride kaldı. Artık bilgisayar var. Bir günde 10 farklı endaze yapıyorsun." ifadesini kullandı.

Teknolojinin ve bilgisayar yazılımlarının çok geliştiğini anlatan Başbakan Yıldırım, bu alt yapı ve birikimin mevcut olduğunu, bunun da en iyi şekilde kullanılması gerektiğini bildirdi.

"Kendi işimizi kendimiz yapacağız. Bu yöndeki yetkinliğimizi ve etkinliğimizi böylece geliştirmiş olacağız." diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu yönde iyi bir mesafe aldık ama yeterli görmüyoruz. Daha yolun başındayız. Şunu söyleyim; İnsan, kaynak kapasitesi, tecrübe birikimi olarak bir sorunumuz yok. Ancak organizasyon ihtiyacımız var. Yani nerede, hangi değerimiz var? Kim, nerede hangi işi yapıyor? Bizim hiç duymadığımız, bilmediğimiz firmalar var. Dünyanın bir numaralı şirketlerine, alt yüklenici olarak görev yapıyor."

Yıldırım, geçmişte tekstilde de Türkiye'nin alt yüklenici olduğunu anımsatarak, "Marka üretemeyince oluşan katma değere de maalesef siz sahip olmuyorsunuz. Sizin elinizde kalmıyor, başkaları ondan daha fazla istifade ediyor. O bakımdan bu çok hayırlı ve güzel bir girişim. Destekliyoruz, sonuna kadar da desteğimiz devam edecek. Yeter ki savunma sanayinde yetkinliğe ve ehliyete sahip, kapasitesi gelişmiş şirketlerimiz olsun. Bunun için elimizden gelen desteği de veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kuzey Irak'ta daha tehdit devam ediyor"

Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, "Bir yandan terörden bölgeyi temizledik. Şimdi de orada tıpkı Cerablus, El-Bab, Azez ve El Rai'deki gibi bölgeye hayatı normale döndürecek. Sağlığıyla, eğitimiyle, sosyal ve ticaret hayatıyla tekrar insanların dönüp, oraya yerleşip, hayatını sürdüreceği alt yapıyı da oluşturuyoruz." diye konuştu.

Yıldırım, "Suriye Görev Gücü" diye, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birimlerinin koordinasyonunda ve icraatın içinde olacak, Türkiye'nin de dışarıdan destek vereceği bir modeli Afrin'e uygulayacaklarını bildirdi.

Bunun çalışmalarına da başladıklarına işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Her gün, her geçen gün bu uygulama hayata giriyor. Şu anda insanlar sıcak yemeğe eriştiler, fırınlar yanıyor, alt yapıdaki tahribatlar birer birer giderilmeye çalışılıyor. Terör örgütünün verdiği tahribat ve acının yavaş yavaş izleri siliniyor. Bu mücadele bitti mi? Yok, bitmedi. Orada bitti. Fırat'ın batısı aşağı yukarı şu anda kontrol altına alındı ama Fırat'ın doğusunda, Kuzey Irak'ta daha tehdit devam ediyor. Dolayısıyla tehdit batıda olur, doğuda olur, tehdit neredeyse biz oradayız.

İster içeride ister dışarıda, terör örgütü Türkiye'nin hedefidir, milli güvenlik meselesidir; vatandaşın can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar, bu terör unsurlarının bir daha ortaya çıkmamak üzere tamamen yok edilinceye kadar bu mücadeleyi millet olarak sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda da hiç kimsenin icazetine, inayesine ihtiyacımız yok."

- "Dostlarımız bizi düşünüyorsa gölge etmesinler"

Başbakan Yıldırım, "Eğer, dostlarımız bizi düşünüyorsa gölge etmesinler. Önümüzde, terör örgütünün arkasına geçip, onların arkasından namlularını bize çevirmesinler, onlara silah vermesinler, terör örgütleriyle iş tutmasınlar, stratejik ortak olduklarını, dost olduklarını Türkiye'ye göstersinler. Biz bunu istiyoruz." diye konuştu.

Bu konuda da milletin kendileriyle beraber olduğuna işaret eden Yıldırım, şu görüşlerini paylaştı:

"Bu hareketin başarıya ulaşmasının en önemli sebeplerinden biri, tabi askerimizin, jandarmamızın, polisimizin, güvenlik korucularımızın ve ÖSO mensuplarının kararlılığı, donanımı, yetkinliği. Ama ondan daha önemlisi siyasi irade. Yani Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin bu konudaki duruşunun dik olması, tavizsiz olması ve şüphesiz hepsinin ötesinde milletin desteğini arkamızda hissetmemiz. Bugün 81 milyon vatandaşımızın, terörle mücadele konusunda zerre kadar kafasında tereddüt yok. Devletiyle, hükümetiyle, Türk Silahlı Kuvvetleriyle beraber onların arkasında duasını, desteğini esirgemiyor."

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasının ardından projede emeği geçenleri tebrik etti.

(Bitti)

Yorumlar