Evlenirken bir ormana hayat verebilirsiniz

- Vakıflar, mutlu günlerinde doğaya bir armağan vermek isteyen çiftler için çevre dostu davetiye ve nikah şekeri alternatifleri sunmaya başladı - Çiftlere, klasik nikah şekeri yerine nesli tükenmekte olan hayvanları koruma ve evlat edinmenin yanı sıra fidanlık ve koru oluşturma gibi seçenekler sunuluyor - Yılda ortalama bin çift TEMA'nın çevre dostu nikah ürünlerini tercih ederken, ÇEKÜL Vakfı, nikah şekeri yerine 500 lira karşılığı 70 fidan bağışlama imkanı sunuyor

Google Haberlere Abone ol
Evlenirken bir ormana hayat verebilirsiniz

İSTANBUL (AA) - BELGİN YAKIŞAN MUTLU- Son yıllarda çevreye olan duyarlılığın artmasıyla bazı vakıflar, dünyaevine girecek çiftlere, mutlu günlerinde doğaya bir armağan vermeleri için çevre dostu davetiye ve nikah şekeri alternatifleri sunmaya başladı.

Geleneksel davetiye ve nikah şekerlerine alternatif olarak sunulan "çevreci" ürünler, özel günlerini daha anlamlı kılmak isteyen çiftlerden büyük ilgi görüyor.

Doğaya katkı sağlamak isteyen çiftlere, davetlileri için klasik nikah şekeri yerine nesli tükenmekte olan hayvanları koruma ve evlat edinme, fidanlık ve koru oluşturma alternatifleri sunuluyor.

Geri dönüşümlü malzemelerden üretilen davetiyelerin yanı sıra çiftler, yapılan bağış karşılığı vakıfların hazırladığı kartları davetlilere dağıtıyor.


- Nikah kartları 1,5-2, davetiyeler 2-2,5 lira


Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Kaynak Geliştirme Bölüm Başkanı Ayşe Akbudak Kahraman, mutlu günlerini daha anlamlı hale getirmek isteyen çiftlerin son yıllarda doğa dostu ürünler tercih etmeye başladığını belirtti.

TEMA'nın çevre dostu 4 farklı nikah davetiyesi ve kartı bulunduğunu, fiyatların nikah kartlarında 1,5-2 lira, davetiyelerde ise 2-2,5 lira arasında olduğunu bildiren Kahraman, TEMA Vakfı nikah kartlarının 7 yıldır çiftlerin özel anlarına anlam kattığını, davetiyeleri ise Haziran 2015'ten itibaren sunduklarını kaydetti.

Kahraman, yılda ortalama bin çiftin söz konusu nikah ürünlerini tercih ettiğini belirterek, şöyle devam etti: "Ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi ve İstanbul’dan talep alıyoruz. Çiftler, evlenirken TEMA Vakfı ürünlerini tercih ederek doğaya katkı sağlayabilir. Nikah ürünlerimiz doğa dostu olup, geri dönüşümlü malzemelerden üretilmektedir. Doğa dostu bu ürünlerden elde edilen gelir, TEMA'nın sadece ağaçlandırma çalışmalarında değil, eğitim faaliyetleri, kırsal kalkınma projeleri, ekolojik yaşamın sürdürülmesi, toplumsal çevre bilincinin geliştirilmesi, çevre sorunlarına bilimsel yöntemlerle geliştirilen çözümler yaratılabilmesi için kullanılmaktadır."


- WWF, evlat edinilen türe ait fotoğrafla davetiyeyi hazırlıyor


Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) Bireysel Kaynak Geliştirme Sorumlusu Berna Baykal da yaşam tarzı ve tüketim alışkanlıklarının doğa üzerindeki baskısını azaltmak için çalıştıklarını ifade ederek, bireylerin hediye alma alışkanlığını sosyal faydaya çevirmeyi amaçlayan evlat edinme kampanyası yürüttüklerini hatırlattı.

Baykal, "Tehdit altındaki bir türü sembolik bir şekilde evlat edinerek hem o türün korunmasına hem de yaptığınız bağışla diğer doğa koruma çalışmalarına destek oluyorsunuz. Evlat edinebildiğiniz türler arasında deniz kaplumbağası, yunus, saz kedisi, orfoz, panda, kutup ayısı ve kaplan bulunuyor. Evlat edinilen türe ait fotoğrafla hazırlanan özel davetiyelerle evlenen çift, WWF'nin doğa koruma çalışmalarına destek oluyor." ifadelerini kullandı.

Davetiye metinlerinin üzerinde değişiklik yapabildiklerini ve çevre dostu davetiyelerin birim maliyetinin 1,5 lira olduğunu bildiren Baykal, nikah şekeri yerine kitap ayracı ve mıknatıslı süslerin de tercih edilebildiğini söyledi.

Çevre dostu davetiye ve nikah şekeri alternatiflerinin satışına 2010'da başladıklarını ve söz konusu ürünleri tercih eden çift sayısında her yıl artış olduğunu ifade eden Baykal, çiftlerin, nikah ve düğünlerinde WWF-Türkiye'nin hazırladığı çevre dostu seçenekleri tercih ederek WWF'nin doğa koruma çalışmalarına destek verebileceğini kaydetti.

Gönderilen her davetiye ile davetlilerin tehlike altındaki canlılar konusunda bilinçlendirilmesine yardımcı olunacağını kaydeden Baykal, "Amacımız, her şeyden önce insanların yaşadıkları çevreyi merak etmesi, doğadaki güzelliklerin, türlerin farkına varması. Onları tanıdıkça daha çok seveceklerine inanıyoruz. Bu hediyeler, birçok insana Türkiye'nin sahip olduğu doğal güzellikler hakkında bilgi veriyor ve onları meraklandırıyor." şeklinde konuştu.


- ÇEKÜL Vakfı'ndan nikah şekeri yerine ağaç


Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) 7 Ağaç Ormanları Koordinatörü Hülya Bozkurt ise vakfın 23 yıldır devam eden 7 Ağaç Ormanları Programı kapsamında bugüne kadar yaklaşık 4 milyon fidan dikildiğini belirterek, ÇEKÜL Dükkan'da satışa sunulan ürünlerin vakfın ağaçlandırma, eğitim ve koruma faaliyetlerini sürdürmesine katkı sunduğunu ifade etti.

Bozkurt, "Buradaki 7 ağaç, bir kişinin bir yılda tükettiği kadar doğal kaynağı temsil ediyor. ÇEKÜL 7 Ağaç Ormanları, her yıl tükettiğimiz kadar ağacı doğaya geri kazanma olanağı sağlıyor. Ayrıca, evlenme kararı alan çiftlere nikah şekeri yerine 7 ağaç, nikah davetiyesi ve nikah şekeri yerine tohum topu nikah şekeri seçeneklerini sunuyor. Tohum topu nikah şekeri tamamıyla organik bir ürün ve tanesi 4 lira. Nikah şekeri yerine 7 ağaç ile 500 liraya 70 fidan bağışlamış oluyorsunuz ve bunu temsilen, nikaha katılanlara dağıtılmak üzere 70 adet kart hazırlanıyor." diye konuştu.


- "Tohum Bombası"na büyük ilgi


Doğa Kağıt Doğal Ürün Uzmanı Ufuk Kansu da dünyaevine giren bazı çiftlerin çevre dostu ürünler tercih ettiğini belirterek, çiftlerin, atık kağıtların doğaya geri kazandırılması ve bir canlı yetiştirerek küçük de olsa doğaya sağlanan katkının verdiği huzuru hissettiklerini söyledi.

Nikah şekeri olarak sunulabilen ve 2 yıldan fazladır piyasada olan "Tohum Bombası" ürününe çiftlerin büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Kansu, "Türkiye'nin dört bir yanına ürün gönderdik ve göndermeye de devam ediyoruz. Sürekli artan bir trend haline gelen Tohum Bombası'nı yılda yüz binlere ulaşan satış rakamlarıyla müşterilerimize ulaştırıyoruz." dedi.

Yorumlar