Evde "düzen" sokakta "huzur" onlardan soruluyor

- Emniyette görevli kadın polisler, ailelerine karşı taşıdıkları sorumlulukların yanı sıra vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak için de gece gündüz görev yapıyor - Polis memuru F.A: - "Normal şartlarda hiçbir canlıya zarar veremem. Ama masum bir insanın güvenliğinin tehdit altında olduğunu düşünürsem silahımı kullanmaktan çekinmem" - "Kapıdan girdiğinde telefon çalar, göreve çağrılırsın. Bu esnada evde yemek bekleyen çocuğun ve eşin vardır. Ama görev seni bekler. Aynı mesleği yaptığımız için eşim yaşadığım zorluğun farkında ve ev işlerinde bana destek olur" - Özel Harekat Daire Başkanlığında görevli komiser yardımcısı: - "Biz bu işi severek ve gönüllü yapıyoruz. Bizde kardeşlik bağları, arkadaşlık ilişkileri çok kuvvetlidir. O yüzden çok fazla zorluk çekmiyoruz" - Polis memuru Demir: - "Ceza yazarken erkek sürücüler, kadın olduğum için hem konuşmalarına hem de tavırlarına oldukça dikkat ediyorlar"

Google Haberlere Abone ol
Evde "düzen" sokakta "huzur" onlardan soruluyor

ANKARA (AA) - ORHAN ONUR GEMİCİ/CANKUT TAŞDAN - Emniyet Teşkilatında görevli kadın polisler, ailelerine karşı taşıdıkları sorumlulukları yerine getirirken bir taraftan da vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak için gece gündüz görev yapıyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru F.A, Özel Harekat Daire Başkanlığında görevli komiser yardımcısı ile Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde çalışan polis memuru Leyla Demir, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" öncesinde polislik mesleğinde kadın olmanın olumlu ve zor yanlarını AA muhabirine anlattı.

TEM Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru F.A, babası ve eşinin de polis memuru olduğunu belirterek, 12 yılını verdiği mesleğinin çocukluk hayali olduğunu anlattı.

Polislik sınavlarına babasından gizli girdiğini anlatan F.A, babasının bunu öğrendiğinde kendisiyle bir süre konuşmadığını söyledi.

Eşi ile görev yaptığı karakolda tanıştığını söyleyen F.A, kadın olmasının mesleğiyle ilgili herhangi bir sıkıntıya yol açmadığını belirterek, erkek meslektaşlarıyla saygı ve sevgi çerçevesinde görev yaptıklarını ifade etti.

Halkın güvenliği için erkek meslektaşlarıyla 24 saat omuz omuza görev yaptığını dile getiren F.A, "Normal şartlarda hiçbir canlıya zarar veremem. Bana yönelecek bir saldırıda dahi belki tereddüt edebilirim. Ama masum bir insanın güvenliğinin tehdit altında olduğunu düşünürsem silahımı kullanmaktan çekinmem." dedi.

Erkek meslektaşlarıyla eşit şartlarda çalıştığına işaret eden F.A, eşinden ve çocuğundan daha fazla gördüğü meslektaşlarının, kendisine gösterdikleri saygıdan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

F.A, vatandaşların kadın polisleri zaman zaman "yetersiz" olarak değerlendirdiklerine işaret ederek, birçok kadın meslektaşı gibi tek başına kapkaççı ve cinayet zanlısı yakaladığını anlattı.

- "Kapıdan girdiğinde telefon çalar, göreve çağrılırsın"

Polislik ile annelik görevini birlikte yürütmenin zorluklarına değinen F.A, şunları söyledi:

"Belirli bir mesai saatimiz yok. Görevden sonra eve gidip, ortalığı toplayıp yemek yapmayı, eşine ve çocuğuna zaman ayırmayı planlarsın ama kapıdan girdiğinde telefon çalar, göreve çağrılırsın. Bu esnada evde yemek bekleyen çocuğun ve eşin vardır. Ama görev seni bekler. Aynı mesleği yaptığımız için eşim yaşadığım zorluğun farkında ve her konuda olduğu gibi ev işlerinde de bana destek olur."

15 Temmuz darbe girişimi sürecinde ailesinden uzak kaldığını anlatan F.A, "Bir süre sonra, eve gitmediğim için oğlum öldüğümü düşünmüş. Telefonda konuşarak onu yaşadığıma inandırabildim." diye konuştu.

Çocuğuna her sarıldığında ona olan sevgisini ifade ettiğini aktaran F.A, öğretmeninin "Sevgi nedir?" sorusuna oğlunun "Annemin sarılması." şeklinde verdiği yanıtın kendisini duygulandırdığını kaydetti.

F.A, Şemdinli'de görev yaptığı sırada, ilçe emniyet müdürlüğüne düzenlenmesi planlanan saldırıda kullanılmak üzere bir çöp yığının arasına saklanan roketleri bulduklarını ifade ederek, bunun, unutamadığı bir anı olarak hafızasındaki yerini koruduğunu söyledi.

- 15 Temmuz darbe girişimi

F.A, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün ailesiyle tatile çıkmak için hazırlık yaptıklarını ancak gelişmelerden haberdar olmaları üzerine eşiyle birlikte görev yerlerine gittiklerini bildirdi.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında mesai arkadaşı başpolis Varol Tosun'un şehit olduğunu, kendisinin de dizinden yaralandığını anımsatan F.A, o geceyi anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.

Görev yerine ulaştıktan sonra ilk olarak Tosun ile kozmik büro evraklarını koruma altına aldıklarını belirten F.A, yaşananları şöyle anlattı:

"Helikopter şubemize ateş açmaya başladı. Bir erkek meslektaşımın üzerinde silah yoktu. Bayan olduğum için pozitif ayrımcılıkla beni korumaya çalışacaklarını bildiğimden, çelik yeleğimi ve otomatik silahımı bu arkadaşıma verdim. Büroya geçtiğim sırada yemekhanenin olduğu bölüme bomba atıldı. O basınçla havalanarak duvara çarptım, ardından beton zemine düştüm. Dizimden yaralandığımı fark ettim. Helikopter ateşi altında duvarlara dayanarak şubeden dışarı çıkmayı başardık. O sırada eşim aradı. Olanları anlatınca annem, babam ve oğlumla helalleşmemi söyledi. Ölebileceğimi o sırada fark ettim. Varol ağabey karşılık vererek şubeden dışarı ilk çıkanlardandı. Ancak orada taranmış. Sürekli ona ulaşmaya çalıştım ama ulaşamadım."

Tosun'un şehit olduğunu meslektaşından öğrendiğini kaydeden F.A, yüzünden vurulan şehit Tosun'u saati ve spor ayakkabılarından teşhis ettiğini ifade etti.

F.A, aldığı "gazilik" unvanının kendisi için onur verici olduğunu vurgulayarak, kalkışmayı gerçekleştiren hainlerin, ailelerine sadece utanç bırakabildiğini belirtti.

- "Çok fazla zorluk çekmiyoruz"

Güvenlik gerekçesiyle ismi yayınlanmayan Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığında görevli komiser yardımcısı ise 23 yıl önce aynı yerde göreve başladığını ve sırasıyla Hakkari Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi ve yurt dışında misyon korumada görev yaptığını söyledi.

Evli ve iki kız çocuğu annesi olduğunu belirten komiser yardımcısı, "Biz bu işi severek ve gönüllü yaptığımız için çok fazla zorlandığımızı söyleyemeyeceğim. Hiyerarşi mesleğinde görev yapıyoruz ama bizde kardeşlik bağları, arkadaşlık ilişkileri çok kuvvetlidir. O yüzden çok fazla zorluk çekmiyoruz." dedi.

Komiser yardımcısı, mesleğinin hayatına katkılarını anlatarak, sivil yaşamında zorlu şartlara karşı daha dayanıklı olmasında polisliğin etkilerine dikkat çekti.

- "Hiç beklemediğimiz hainlerin saldırısıyla karşılaştık"

Polisliğin çocukluk hayali olduğunu vurgulayan komiser yardımcısı, çevresindeki insanların polis olduğundan dolayı kendisine temkinli yaklaştıklarını belirtti.

15 Temmuz darbe girişimi yaşandığı sırada evde olduğunu ve gelen emir doğrultusunda daireye geldiğini ifade eden komiser yardımcısı, o geceyi şöyle anlattı:

"Bombalanan yerde arkadaşlarımız göreve sevk için hazırlıklarını yapıyordu. Hazırlıklarını tamamlayan dışarı çıkıyordu. Maalesef hiç beklemediğimiz anda hainlerin saldırısıyla karşılaştık. Saldırı bekliyorduk ama devletin, milletin paralarıyla, vergileriyle alınmış uçaktan vatanın evlatlarına karşı bu tarz bir hava saldırısı beklemiyorduk. Ben saldırıdan 2-3 dakika önce teçhizat almak amacıyla meydandan ayrılmıştım. 200 metre gidemeden bomba atıldı."

Kendisinde en fazla iz bırakan anının, Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarınca 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen hain darbe girişimi sırasında yaşadıkları olduğunu anlatan komiser yardımcısı, çok sayıda mesai arkadaşını şehit verdiklerini, buna inanmanın zor olduğunu kaydetti.

- Kadın trafik polisi Demir

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Leyla Demir de 2007 yılında trafik polisi olarak göreve başladığını belirterek, yaptığı işin zor tarafları olduğunu söyledi.

Mesleğini severek yaptığını ifade eden Demir, "Bize yüklenen sorumluluğu yerine getirerek yapmaya çalışıyoruz. Kadın olarak yapmak daha da zor. Özellikle ekipte çalışıyorsanız bunun zorlukları var tabii ki. Vatandaş sizi bir bayan olarak bu kavşakta gördüğü zaman güzel tepkiler verdiğinde ister istemez hoşunuza gidiyor. O zorluklar da ortadan kalkıyor." dedi.

Polisliğin olumlu yanlarının da olduğuna işaret eden Demir, erkek sürücülerin trafikte kendisiyle iletişim kurarken konuşmalarına ve tavırlarına dikkat etmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

- "Yapmaktan onur duyduğum bir meslek"

Demir, mesleğine ilişkin şunları kaydetti:

"Herkese kısmet olacak bir meslek değil. Seçtiğim için de hiç pişman değilim. Yapmaktan onur duyduğum bir meslek. Bir bayan olarak zorluğunu yaşıyorum. Ama ben elimden geldiğince mesleğimin hakkından gelmeye çalışıyorum."

Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz 2016 gecesi müdürlerinin emirleri doğrultusunda görevli olduğu şubeye geldiğini anlatan Demir, halkın da desteğiyle kalkışmanın atlatıldığını söyledi.

- Kadın kazazedenin mutluluğu

Demir, zor bir gece yaşadıklarını belirterek, "Bu uğurda bir çok şehit verdik. O şehitlerimize layık olarak bu işi yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Demir, meslek hayatına ilişkin bir anısını ise şöyle anlattı:

"Zamanında bir kaza meydana gelmişti. Kazaya ekip olarak biz geçmiştik. Kazazede kadın beni görünce çok mutlu oldu. 'Çok sevindim. Bir bayan olarak sizi görmek beni çok mutlu etti. En azından kendimi anlatabileceğim.' dedi. Bu sözleri duyunca vatandaşa daha çok yardımcı oluyorsunuz. Üzerinize düşen sorumluluk biraz daha artıyor."

Polis memuru Demir'in evrak kontrolü yaptığı sürücüler de kadın polislerin sahada görev yapmalarından memnun olduklarını söyledi.

Yorumlar