Evde Bakım Parası almak için aranan şartlar? 2020 Evde Bakım Maaşı ne kadar oldu?

2020 evde bakım maaşı, aylığı veya ücreti ne kadar oldu sorusu asgari ücrete yapılan zam sonrasında merakla sorulmaya başlandı. Çünkü, evde bakım aylığına yapılacak zam asgari ücrete yapılan zam oranıyla birebir alakalı bir zamdır. Peki, 2020 evde bakım parası almak için gerekli şartlar nelerdir?

Google Haberlere Abone ol
Evde Bakım Parası almak için aranan şartlar?

Evde bakım parası almak için gerekli şartlar nelerdir? 2020 evde bakım maaşı veya 2020 evde bakım aylığı ne kadar oldu? Evde bakım ücreti alanlar yeni yılda ne kadar zam alıyor? Bu soru 26 Aralık 2019 Perşembe günü açıklanan asgari ücret zammından sonra bir kez daha önem kazanmaya başladı. Peki, 2020 yılı evde bakım ücreti maaşına ne kadar zam yapıldı? Evde bakım parası almak için gerekli şartlar nelerdir?

Evde bakım maaşı en son Temmuz 2019'da yapılan enflasyon zammıyla birlikte 1035 liradan 1385 liraya yükselmişti. Memura yapılan zamla birlikte evde bakım aylığı alanlara da zam yapılmıştı. 

Evde bakım maaşı 2020 yılı zam oranı da asgari ücretin netleşmesiyle birlikte belli oldu. Evde bakım maaşı normalde asgari ücretin üçte ikisi oranında olmak zorunda. Asgari ücret arttığına göre evde bakım maaşı da otomatik olarak artmış oluyor. 

Asgari ücrete yüzde 15 oranında zam geldi. Asgari ücret 2 bin 324 liraya yükseldi. Evde bakım maaşı da bu oranın üçte ikisi olmak zorundadır. Daha önce 1385 lira olan evde bakım maaşı ocak ayından itibaren 1550 lira olmak zorunda. 

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL ALINIR, NEREYE BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR?

Evde bakım aylığı alabilmek için, evde bakıma muhtaç bir vatandaşın bulunması gerekiyor. Bunun için bu vatandaşın ya ağır engelli olması ya da çok yaşlı olması şartı bulunuyor. Evde bakım maaşı alabilmek için her ilin ve ilçenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlüğü'ne başvuru yapmak gerekiyor. İllerde genellikle bu birim valilik ve hükümet konağı binalarında olur. İlçelerde ise kaymakamlık ya da hükümet konağı binalarında yer alır. 

Evde bakım maaşı alabilmek için engelli olan kişinin en az yüzde 50 ve üzerinde engelli olması gerekiyor. Engelli raporunda, "Ağır Engelli" ifadesinin "MUTLAKA" bulunması gerekiyor. Raporda ayrıca, "Bakıma Muhtaç" ifadesinin de yer alması gerekiyor. 

Engelliye bakacak kişinin bakım parası alabilmesi için mutlaka engelli kişinin yakın akrabası hatta kan bağının olması gerekiyor. Yani anne, baba, kardeş, çocuk gibi. Ayrıca evde bakım maaşı alacak kişi ile bakımı yapılacak kişinin kesinlikle aynı evde oturması gerekiyor. Aksi halde maaş verilmez. 

Yorumlar