Etnik temizlik uzaydan böyle görüntülendi

Arakan'da etnik temizliğe dönüşen zulmün boyutları uydudan elde edilen görüntülerde de açıkça tespit edildi. Video, uydu fotoğrafları, tanık ifadeleri ve diğer verilerden oluşturulan analizde Arakan'da 25 Ağustos'tan bu yana 80'den fazla yerleşim yerinin kundaklandığı belirlendi

Google Haberlere Abone ol
Etnik temizlik uzaydan böyle görüntülendi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçiler tarafından onlarca yerleşim yerinin "planlanmış sistematik kundaklama kampanyasına" dair kanıtlar elde ettiğini açıkladı. Uluslararası Af Örgütünün yayınladığı video, uydu fotoğrafları, tanık ifadeleri ve diğer verilerden oluşturduğu analizde Arakan'da 25 Ağustos'tan bu yana 80'den fazla yerleşim yerinin kundaklandığını ortaya koydu. Verilerde yaşam alanlarında geniş çaplı yangınlar tespit edildiğini belirten örgüt, görgü tanıklarının ifadelerinde de köylere yapılan saldırıların planlanmış, kasıtlı ve sistematik olduğu sonucuna varıldığına dikkati çekti.

Uluslararası Af Örgütü'ne konuşan 48 yaşındaki Arakanlı Müslüman, Maungdaw'dan kaçarak Bangladeş'e geldiğini belirterek, "Ordu geldiğinde, korkmuş ve koşmaya başlayan insanlara ateş açtı. Askerlerin birçok insanı vurduğunu ve 2 genci öldürdüğünü gördüm. Evlerimizi yakmak için silahlarını kullandılar. Köyümüzde 900 ev vardı şimdi sadece 80 tanesi kaldı. Ölenleri gömmek için bile geriye kimse kalmadı." ifadesini kullandı.

Af Örgütü'nün Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan da ellerindeki kanıtların inkar edilemez olduğunu vurgulayarak "Myanmar güvenlik güçleri Arakan eyaletinin kuzeyini Rohingyaları Myanmar'dan çıkarmayı amaçlayan bir şekilde ateşe veriyorlar. Burada açık ve sistematik bir suistimal var. Güvenlik güçleri bir köyü kuşatıyor, panik halinde kaçan insanlara ateş ediyor ve evleri yakıp kül ediyor. Hukuk açısından bunlar insanlığa karşı suç oluşturuyor." dedi.

Hassan, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanların kendi evlerini ateşe verdiği iddialarını kesin bir dille reddederek, "Myanmar yönetiminin suçu Arakanlı Müslümanlara atma girişimleri utanmazca yalanlardan ibaret. İncelemelerimiz, Myanmar'ın kendi güvenlik güçlerinin Budist milliyetçi çetelerle birlikte Arakanlı Müslümanların evlerini yaktığını apaçık ortaya koyuyor." bilgisini paylaştı.

Bölgedeki tahribatın boyutunun tam olarak teyit edilemediğini aktaran Af Örgütü, boyutun büyük olasılıkla çok daha yüksek olduğunu, uyduların zaman zaman, bulutlu hava yüzünden yeterli görüntü alamadığını belirtti. Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Saldırılarda 200 civarı köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı ya da kullanılmaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e geçiyor.

SINIRI GEÇENLERİN SAYISI 400 BİNE DAYANDI

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'daki şiddet olayları nedeniyle son 24 saatte10 bin Arakanlı Müslümanın yerinden edildiğini ve Bangladeş'e geçen mültecilerin sayısının 389 bine ulaştığını bildirdi. BM Genel Sekreteri Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Arakan'daki Müslüman nüfusun yüzde 40'ının şiddet olayları nedeniyle Banglaş'e sığındığını söyledi. Bangladeş'e sığınmak zorunda kalan Arakanlı Müslümanların yüzde 60'ının çocuk olduğunu belirten Dujarric, "Son 24 saatte10 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e geçti." dedi. 

Dujarric, 25 Ağustos'tan beri şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının ise 389 bine ulaştığını ifade etti. BM Güvenlik Konseyi, 9 yılda ilk kez Myanmar konusunda ortak bir açıklama üzerinde uzlaşarak Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik aşırı güç kullanımından derin endişe duyduğunu ve Arakan'da şiddete bir an önce son verilmesi gerektiğini bildirmişti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetin "kabul edilemez" olduğunu belirterek yetkililere askeri operasyonları durdurma, şiddete son verme ve insani yardımlara izin verme çağrısında bulunmuştu.

ARAKAN'A ULUSLARARASI TEPKİLER

Sudan'ın Mavi Nil eyaletinde, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet eylemleri protesto edildi. Sudan resmi ajansı SUNA'nın haberine göre, Mavi Nil eyaletindeki Sudan Öğrenciler Birliği, Rohingya Müslümanlarına destek için gösteri düzenledi. Eylemde konuşan Mavi Nil Valisi Huseyin Yasin, "Myanmar'daki Müslümanlara yönelik vahşi uygulamalar, İslam düşmanlarının kinlerinin somut hali." dedi. Yasin, dünyadaki tüm ülkelere bu saldırılara engel olma çağrısı yaptı.

Sudan Öğrenciler Birliği Başkanı Ahmed Tatay da Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıları ve katliamları kınadıklarını söyledi. Tatay, İslam ülkelerinden Myanmar'daki Müslümanları korumalarını talep etti. Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

AVRUPA PARLAMENTOSUNDAN MYANMAR TASARISI

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda kabul edilen bir tasarıda, Myanmar yönetiminin, Arakanlı Müslümanlara yönelik cinayet, taciz ve tecavüzlere derhal son vermesi ve insani yardım kuruluşlarının çatışma bölgelerine girişine engel olmaması çağrısında bulunuldu. Strazburg'da devam eden AP Genel Kurulunda Myanmar'daki gelişmeler ve Arakanlı müslümanların durumu ele alınarak, konuyla ilgili bir karar tasarısı kabul edildi.

Myanmar yönetimine, Arakanlı Müslümanlara yönelik cinayet, taciz ve tecavüzlere derhal son verilmesi çağrısı yapılan kararda, insani yardım kuruluşlarının çatışma bölgesine girişinin sağlanması ve evlerinin ateşe verilmesinin engellenmesi istendi. Kararda, Myanmar yönetimi ve özellikle AP tarafından insan hakları alanında verilen Sakharov Ödülü'ne 1990'da layık görülen Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin, Arakanlı Müslümanlara yönelik dini ve ırkçı nefreti şiddetle kınaması gerektiği vurgulandı. Kararda ayrıca Myanmar yönetiminden, Bangladeş sınırına yerleştirilen tüm mayınları derhal temizlemesi istendi.

AVRUPA'DAN MYANMAR'A TİCARİ ZİYARET İPTAL

Avrupa Parlamentosu (AP) Uluslararası Ticaret Komitesi tarafından gelecek hafta Myanmar'a yapılacak ziyaret iptal edildi. AP'den yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki siyasi ve insan hakları alanlarındaki gelişmeler nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve Myanmar arasında müzakereleri devam eden Yatırım Anlaşması görüşmelerinin başarılı olamayacağı ve bu nedenle ziyaretin ileri bir tarihe ertelendiği belirtildi. Açıklamada, AP Uluslararası Ticaret Komitesi Başkanı Bernd Sange'nin, "Bu şartlar altında Myanmar ile bir yatırım anlaşmasının hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı açıktır." ifadelerine yer verildi.

Yorumlar

ihsan ya rabbim cuma mübarek günü bu arakanlı diğer yerlerdeki Müslüman kardeşlerimize zulmedenlari sen kahhar ismi şerifinle kahret AMİN