ETIAS Türkiye yeşil pasaport başvuru nasıl, nereden, ne zaman başlayacak?

ETIAS Türkiye yeşil pasaport başvuru yapmak isteyenler nasıl, nereden işlem yapacaklar, başvurular nereden yapılıyo?

Google Haberlere Abone ol
ETIAS Türkiye yeşil pasaport başvuru nasıl, nerede

ETIAS Türkiye başvuru hakkında merak edilen bilgiler burada... 

ETIAS yeşil pasaport başvuru yapmak isteyenler nasıl, nereden işlem yapacaklar, başvurular nereden yapılıyo?

Öncelikle ETIAS'ın ne olduğuna bir bakalım mı?

ETIAS açılımı Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi'dir. 

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yönetilen bu sistemde, pasaportların Schengen bölgesine veya alanına girmeden önce ETIAS'tan onay alması gerekiyor. 

Avusturya, Macaristan, Norveç, Belçika, İzlanda, Polonya, Çekya, İtalya, Portekiz, Danimarka, Litvanya, Slovakya, Estonya, Lihteştayn, Slovenya, Finlandiya, Letonya, İspanya, Fransa, Lüksemburg, İsveç, Almanya, Malta, İsviçre, Yunanistan ve Hollanda gibi Schengen'e üye olan ülkelerin vatandaşları ile bu ülkeler nezdinde Schengen vizesi alanlar bu uygulamaya tabi tutulacak. 

Schengen bölgesi olarak nitelendirilen bölgeye vize alarak girmek zorunda olanların zaten kapsamlı bir güvenlik taramasından geçmiş olduğu düşünülüyor.

Seyahat sürecinde vize prosedürleri uygulanmadan bu ülkelere giriş yapma hakkı olanlar ise potansiyel tehdit unsuru olmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği, bunun önüne geçmek için tasarlanan Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) 2022 yılında devreye girmişti. yılı başında devreye girecek.

Peki, bu ne anlama geliyor? Türk vatandaşlarının sahip oldukları hizmet ve hususi pasaportlar da bu kuraldan etkilenecek mi?

  ETIAS Türkiye yeşil pasaport başvuru nasıl, nereden, ne zaman başlayacak?

ETIAS Türkiye yeşil pasaport başvuru nasıl, nereden, ne zaman başlayacak?

 

Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) konusundaki haberlere ilişkin olarak AB Türkiye Delegasyonu tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:

2022 sonu itibarıyla işlevsel hale gelecek olan ETIAS, vizeden muaf olan tüm üçüncü ülke vatandaşlarına uygulanacaktır.

2020’de Avrupa Birliği’ne kısa süreli kalış için giriş yapacak Türk vatandaşlarına yönelik kurallarda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Kısa süreli kalış amacıyla Schengen bölgesine seyahat edecek Türk vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.

Diplomatik pasaport, hizmet pasaportu (resmi pasaport) ya da hususi pasaport ile seyahat eden kişiler ETIAS seyahat izni talep etme yükümlülüğünden muaf olacaktır.

HUSUSİ VE HİZMET PASAPORTLARI ETKİLENİYOR MU?

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türk hizmet ve hususi pasaportlarının Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) dahilinde onay almaları gerekeceği yönündeki haberlere ilişkin, Avrupa Birliği (AB) komisyonu nezdinde girişim yapıldığını ve ETIAS'ın hizmet ve hususi pasaport hamili Türk vatandaşlarına uygulanmayacağının bir kez daha teyit edildiğini bildirdi.

Sözcü Aksoy, Türk hizmet ve hususi pasaportlarının ETIAS dahilinde onay almaları gerekeceği yönünde yayımlanan haberler hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi.

Basında, Türk hizmet (gri renk) ve hususi (yeşil renk) pasaportlarının, Schengen alanına girmeden önce, ETIAS çerçevesinde elektronik olarak ön onay almaları gerekeceği yönünde haberlerin yayımlandığının görüldüğünü belirten Aksoy, "Esasen, 2018 yılında kabul edilen ve 2022 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak olan ETIAS sisteminin Schengen bölgesine vizesiz girme hakkına sahip olan hizmet ve hususi pasaport sahibi vatandaşlarımıza uygulanmaması, zamanında AB makamları nezdinde gerçekleştirdiğimiz girişimler neticesinde sağlanmıştı." ifadelerini kullandı.

Aksoy, benzer haberlerin son günlerde basında tekrar yer alması üzerine, AB Komisyonu nezdinde girişimde bulunduklarını vurgulayarak, "ETIAS sisteminin hizmet ve hususi pasaport hamili vatandaşlarımıza uygulanmayacağı bir kez daha teyit edilmiştir. Bu çerçevede, son dönemde basında çıkan aksi yöndeki haberlere itibar edilmemesi gerekmektedir." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar