Et ve Süt Kurumu kimin devletin mi özel mi sahibi kimdir?

Et ve Süt Kurumu kimin, sahibi kimdir, devletin mi özel mi, kurumdan yapılan ete zam açıklamaları neden tepki çekti, ne oldu, neden gündeme geldi? Et ve Süt Kurumunda et ürünlerin ne kadar ucuz?

Google Haberlere Abone ol
Bakanlıktan ESK'daki ete zam açıklaması

Et ve Süt Kurumu kimin, sahibi kimdir, kurumdan yapılan ete zam açıklamaları neden tepki çekti, ne oldu, neden gündeme geldi? Et ve Süt Kurumunda et ürünlerin ne kadar ucuz? Et fiyatlarına özel sektörde yapılan zam üstüne zamlardan sonra kurumun fiyatları çok geride kalmıştı. Bu nedenle kurumun şubelerinde uzun kuyruklar oluşuyor, ucuz et almak isteyen vatandaşlardan ziyade düşük fiyatları istismar eden gruplar da türemişti. Hal böyle olunca Et ve Süt Kurumu da yeni bir karar aldı. Peki, Et ve Süt Kurumu kimin devletin mi özel mi sahibi kimdir?

Öncelikle Et ve Süt Kurumu neden gündeme geldi ona bir bakalım. Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarına yüzde 48 zam yaptığını duyurduktan sonra gündeme geldi. Daha doğrusu kurumun genel müdürü tarafından yapılan açıklamada kullanılan ifadeler onu gündem yaptı. Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun piyasanın yüzde 66 daha ucuza et sattıkları için uzun kuyruklar oluştuğunu bu zammın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Uzun, yapılan zamlarla ilgili olarak "Bizim fiyatlar çok düşüktü, piyasanın yüzde 66 daha altında bir fiyatımız vardı. Bu nedenle çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı artırdık ama yine de piyasaya göre yüzde 15 daha düşük bir fiyat var. Karkas etin fiyatı 80 lira olmuş bizim 56 liradan kıyma satmamız zaten mümkün değildi. 

Et ve Süt Kurumu kimin devletin mi özel mi sahibi kimdir?
Et ve Süt Kurumu kimin devletin mi özel mi sahibi kimdir?

 

“Alım fiyatında bir artış yapmamız gerekiyor. Bunun için çalışmalar yaptık. Hem sayın bakanımıza sunduk hem de Fiyat İstikrar Komitesi‘ne sunduk. Oradan çıkan karara göre alım fiyatında da artış olacak. Biz de zaten ihtiyacımız olan eti piyasadan kesilmiş et olarak alıyoruz. Bu konuda dijital - elektronik bir ihale açıyoruz. Kilosu 78 -79 liradan et alıyoruz.

Hayvancılıktaki temel sorun yemdeki dışa bağımlılık. Yem hammaddeleri ihtiyacının yüzde 50’den fazlası ithalatla karşılanıyor. Yem fiyatları kontrol edilemiyor. Son günlerde neredeyse her gün yem fiyatları artıyor. Son 6 ayda bile yüzde 100’e yakın fiyat artışı yaşandı. Ama çiğ süt fiyatı aynı oranda artmıyor. Yem pahalı, süt ucuz olunca üretici üretim yapamıyor. Hayvan varlığını azaltıyor veya sektörden çekiliyor. Bu da fiyatların artmasına neden oluyor. Yapılması gereken yemde üreticileri, yetiştiricileri desteklemek. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ucuza sağladığı arpa ve mısır artık yetmiyor. Son bir ayda zaten arpa yeterince verilemedi." demişti.

Uzun'un bu açıklamaları tepkilere neden olmuştu. Sonrasında ise bakanlıktan yeni bir açıklama gelmişti. 

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu'nda kırmızı ete yapılan yüzde 48'lik zamma ilişkin açıklamada bulundu.

Bakanlık açıklamasında, "Et ve Süt Kurumu'nun Türkiye genelindeki 18 satış mağazasında, nihai tüketiciye satılan ürünlerin fiyatlarında düzenlemeye gitmesi, kırmızı et piyasasını etkilememektedir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Et ve Süt Kurumu (ESK) satış mağazalarında yıllık kıyma ve kuşbaşı eti satışı 6 bin tondur. Bu rakam Türkiye kırmızı et satışının yüzde birinin altındadır.

Bu nedenle ESK'nın Türkiye genelindeki 18 satış mağazasında, nihai tüketiciye satılan ürünlerin fiyatlarında düzenlemeye gitmesi, kırmızı et piyasasını etkilememektedir. Yeni fiyat düzenlemesinden sonra, ESK mağazalarında tüketiciye ulaştırılan ürünler piyasanın yüzde 15 altında satılmaktadır. Böylece ESK kıymayı 83 TL'den, kuşbaşını 92 TL'den piyasa fiyatının altında satışa sunmaktadır.

Hükümetimiz ve Bakanlığımız üreticimizin ve tüketicimizin yanında olmaya ve her türlü desteği vermeye de devam edecektir."

Şimdi gelelim Et ve Süt Kurumu kimin sorusunun cevabına. 

Et ve Süt Kurumu devlet kuruluşudur. 

Eskiden adı Et ve Balık Kurumu olan Et ve Süt Kurumu 1952 yılında kurulmuş, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı resmî bir kurumdur.


 

 

Yorumlar

Serkan Dün et balık kurumuna bağlı satış noktasına gittim hiç bir denetim olmadığı kesin çünkü normal kasaptaki kuş başı etin fiyatı 260₺ et balıkta 256₺ bu yanlış bir hareket hani kıyma 140₺ kuşbaşı 150 ₺ olacaktı bakın milleti kandıran bu şarlatanlara bir şeyler yapın bu şarlatanlar insanları kandırıyor