Esper: Türkiye'nin operasyonu durduracağına dair emare göremedik

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüşen ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Akar'a Barış Pınarı Harekatı'nı durdurma çağrısında bulunduğunu ancak Türkiye'nin operasyonu durduracağına dair emare göremediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Esper: Türkiye'nin operasyonu durduracağına dair emare göremedik

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile düzenlediği ortak operasyonda konuşan Mark Esper, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine tek taraflı olarak müdahale etmesine karşı olduklarını söyledi. Esper, "Bu operasyon Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ortaklarımızı tehlikeye atıyor, DEAŞ hapishanelerinin güvenliğini tehlikeye atıyor ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak." dedi.

ABD'li yetkililerin başta aşağı tüm Türk yetkililerle görüşme halinde olduğunu söyleyen Esper, Hulusi Akar'a operasyona karşı olduklarını ve bunun ilişkilere zarar verme olasılığı olduğunu aktardığını ifade etti.

"KORUMAK AMACIYLA ASKERLERİMİZİ ÇEKTİK"

Türkiye'nin harekat öncesi kendilerine bilgi vermesi üzerine ABD'nin güvenlik amaçlı askerlerini bölgeden çektiğini ifade eden Esper, "Askerimizi korumak amacıyla bölgedeki bazı kuvvetlerimizin yeniden konumlandırıyoruz." diye konuştu.

"KÜRTLERİ TERK ETMEDİK"

ABD'nin bölgedeki askeri vaziyetinde nasıl bir değişiklik yaptığına yönelik soruları yanıtlamaktan kaçınan Esper, "Şu aşamada Suriye'deki askeri varlığımızda bir değişiklik yok. Ancak oradaki durumu asker sayımızı değerlendirmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı. Esper, "(YPG/PKK) Kürt ortaklarımızı terk etmedik. Onlarla Suriye'nin diğer bölgelerinde birlikteyiz." dedi

"ERDOĞAN FEVRİ DAVRANDI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye harekat düzenlemek konusunda "fevri" davrandığını iddia eden Esper, bu durumun ABD'yi Türkiye ile ittifakını, YPG/PKK ile ortaklığını ve Amerikan askerlerinin güvenliği konusunda zor duruma düşürdüğünü öne sürdü.

"EMARE GÖREMEDİM"

ABD'li tüm yetkililerin Türk mevkidaşları ile harekatı durdurma ve tekrar güvenlik mekanizması anlaşmasına dönmesi çağrısında bulunduğunu ifade eden Esper, şöyle devam etti: "Dün Bakan Akar ile görüşmemde harekatı durdurmaları konusunda istekli olduklarına dair bir emare görmedim. Buna şaşırmadım. Göreve temmuz ayının sonunda geldim ve kendisi ile çok kez görüştüm ancak bu onların ulusal güvenliğimizi etkiliyor vesaire diyerek PKK/YPG terör örgütü konusu sürekli ifade ettikleri bir temaydı. Bu müdahaleyi kaydettiğimiz ilerleme ile birlikte bu ölçüde yapma konusunda son derece kararlıydılar. Bu kararlılıkta bir azalma görmüyorum."

Yorumlar