Esnaf için SGK emeklilik ve yüksek maaş fırsatı

SGK'dan bağkura geçiş ve emeklilik için yeni bir fırsat ortaya çıktı. SSK ve bağkur emekli maaşları arasındaki fark her geçen gün biraz daha artıyor. Bağ-Kur üzerinden sigortaı bir esnaf, hem 5 yıl erken emeklilik hem de yüksek maaş fırsatından yararlanarak SGK'dan emekli olabilir. Bunun için tek şart esnaflığa başladığı tarihin 1 Mart 2011'den önce olması.

Google Haberlere Abone ol
Esnaf için SGK emeklilik ve yüksek maaş fırsatı

Bağkur ve SGK arasındaki maaş farklı gittikçe açılmaya başladı. En yüksek emekli maaşını Emekli Sandığı (memur) veriyor. İkinci sırada SSK emeklisi geliyor. Üçüncü sırada Bağ-Kur'lu esnaf emeklisi yer alıyor. 2000'den önce emekli olan esnafın en düşük aylığı bin  lirayı biraz geçiyor. Tarım Bağ-Kur'undan emekli olanlar ise 770 lira taban aylıkla en düşük gelire sahip olan grup. Yaklaşık 1.9 milyon memur emeklisi bulunuyor. Geri kalanı SSK ve Bağ-Kur emeklisi.  

PRİM GÜNÜ FAZLA   
En düşük maaşı Bağ-Kur'lu alıyor. Bağ-Kur emeklileri en fazla yani 9 bin gün prim ödeyip emekli olabiliyor. 1 Ekim 1999'daki sosyal güvenlik reformu, Bağ-Kur'lu olanları etkiledi. Reformdan önce Bağ-Kur'lu kadın 20 yıl (7 bin 200 gün), erkek 25 yıl (9 bin gün) primle emekli olabiliyordu. Yeni koşula göre; 2008'den sonra Bağ-Kur'lu olan erkek 60, kadın 58 yaşında emekli oluyor. Ancak bu durumu tersine çevirmek artık mümkün. Türkiye'deki sosyal güvenlik yasalarına göre 1 Mart 2011'den önce esnaflık yapanlar sadece kendisi için Bağ-Kur'a prim ödeyebiliyordu. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK'lı olarak işe başladığında Bağ-Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart söz konusu tarihte değişti.

ÖDEMELER SSK'YA YAPILIYOR
5510 sayılı yasadaki değişiklikle. Bağ-Kur'luyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK'lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etseler bile Bağ-Kur'a değil de SSK'ya prim ödeyerek emekli olabiliyor. Böylece hem daha kısa sürede (7 bin 200 gün prim ödeyerek) emekli olunuyor hem de emekli maaşı daha yüksek oluyor. Ancak bunun tek şartı SSK'lı çalıştığınız işyerinin kendinize ait olmaması. (Güneş)

Yorumlar