Eski Yemen Cumhurbaşkanı Salih'in öldürülmesi

- Eski Cumhurbaşkanı Salih'in yeğeni: "Husiler, kendileri için cehennemin kapılarını açtı"

Google Haberlere Abone ol
Eski Yemen Cumhurbaşkanı Salih'in öldürülmesi

SANA (AA) - Yemen'in eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in öldürülmesinin ardından, yeğeni Tevfik Salih "Husilerin, kendileri için cehennemin kapılarını araladığını" belirtti.

Salih (eski cumhurbaşkanının erkek kardeşinin oğlu), amcasının ölümünün ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, devrimin devam ettiğini ve Husilerin yok olacağını belirterek, "Ne yaparlarsa yapsınlar bu ateş sönmeyecek." dedi.

Yemen halkının artık her yerde Husileri "gözetleme" görevini üstleneceğini savunan yeğen Salih, "Husiler, kendileri için cehennemin kapılarını açtı." ifadelerini kullandı.

Eski Cumhurbaşkanı Salih'in başkanı olduğu Genel Halk Kongresi'nden üst düzey yetkili, Salih'in bugün Husiler tarafından öldürüldüğünü açıklamıştı.

Yemen'de 2014'ten bu yana meşru yönetim güçlerine karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyordu.

- Ali Abdullah Salih kimdir?

21 Mart 1942'de Yemen'in başkenti Sana'da dünyaya geldi. Ailesi Sanhan aşiretine mensuptu. Yemen'in iki ayrı devlet olduğu dönemde 1978 ile 2012 arasında Yemen Devlet Başkanı olarak görev yaptı. Yemen'de en uzun devlet başkanlığı görevinde bulunan Salih, döneminde Kuzey- Güney olarak iki ayrı yönetim halinde olan Yemen'i 22 Mayıs 1990 yılında tek devlet olarak birleştirdi.

Yemen'de 1999 yılında yapılan doğrudan seçimlerde ülkenin ilk seçilmiş devlet başkanı oldu. Arap baharıyla başlayan toplumsal hareketlilik sonucu 25 Şubat 2012'de görevinden istifa etmişti. Salih, 2014'te uluslararası kabul görmüş meşru hükümete karşı İran yanlısı Husilerle iş birliği yapmıştı ancak bir süredir aralarında devam eden anlaşmazlık geçen cumartesi şiddetli çatışmalara dönüşmüştü.

Yorumlar