Eski Nevşehir Vali Yardımcısı Berk hakkında tahliye kararı

- Mahkeme, "FETÖ üyesi olmak" suçundan yargılanan Berk hakkında, savunmasının alınması ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak, adli kontrol şartıyla tahliye edilmesi kararı verdi

Google Haberlere Abone ol
Eski Nevşehir Vali Yardımcısı Berk hakkında tahliye kararı

ANKARA (AA) - Eski Nevşehir Vali Yardımcısı Halil Berk hakkında, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada, tahliye kararı verildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Berk ve avukatı katıldı.

Berk, savunmasında, 15 Temmuz darbe girişimini kınadığını bildirdi.

Darbe teşebbüsünün ardından iki gün görevine devam ettiğini, sosyal medya hesabından da girişimi kınadığını anlatan Berk, "anlayamadığı şekilde, iki gün sonra görevden alındığını, sonrasında tutuklandığını" kaydetti.

FETÖ'nün okullarına, dershanelerine ne kendisinin ne çocuklarının gittiğini, Bank Asyada hesaplarının bulunmadığını belirten Berk, "Ne 17-25 Aralık öncesinde ne sonrasında FETÖ ile irtibatım oldu. Fikri yapım da bağdaşmaz. Ben milliyetçi, muhafazakar biriyim." dedi.

Berk, aleyhine verilen ifadeler için "Husumet besleyenler bana iftira atmış olabilirler." diye konuştu.

İddianamedeki "ByLock kullandığı" suçlamasını reddeden Berk, cezaevinde çok kilo verdiğini, geçen günlerde ameliyat olduğunu ifade ederek, tahliyesini istedi.

Sanık avukatı Murat Yılmaz da müvekkilinin "ByLock" kullanmadığını ve bunun etraflıca araştırılmasını istediklerini belirterek, müvekkili için tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, cumhuriyet savcısının da görüşü doğrultusunda, savunmasının alınmasını ve sağlık durumunu dikkate alarak, Berk'in yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.

Dosyada yer alan "ByLock" çıktılarındaki IMEI numaralarının kime ait olduğunun araştırılması için emniyete müzekkere yazılmasını kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

- İddianame

İddianamede, Zeynelabidin Sancar ve Sedat Erim adlı kişilerin savcılığa verdiği ifadeler özetlendi.

Buna göre, Sancar, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığına 27 Temmuz 2016'da verdiği ifadede, Van'ın Özalp ilçesinde elektrik işleri yaptığı sırada içme suyu ihalesini kazandığını, işi zorlukla tamamladığını, daha sonraki bütün ihalelerin ise dönemin kaymakamı Berk tarafından FETÖ mensuplarına verildiğini ve devletin zarara uğratıldığını kaydetti.

Erim ise 11 Ekim 2016'daki ifadesinde, Ordu Emniyet Müdürlüğünde görev yaptığını, 2010'dan itibaren örgütün toplantılarına düzenli katıldığını belirterek, 2010-2013 arasında Ordu Valiliğinde çalıştığı dönemde, ilde kaymakam olan Berk'in "FETÖ/PDY'ye aidiyet duygusuyla hareket ettiğini" söyledi.

İddianamede, emniyet raporlarına göre Berk'in, 12 Ağustos 2014'ten itibaren "ByLock" kullandığı kaydedilerek, dosya kapsamı uyarınca "FETÖ üyesi olmak" suçundan cezalandırılması istendi.

Son olarak Nevşehir Vali Yardımcılığı görevinde bulunan Berk, 18 Temmuz 2016'da İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmıştı.

Yorumlar