Eski EDOK komutanları hakkındaki darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yedi sanıklı davada, dönemin KKK EDOK Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı İyidil'in de arasında bulunduğu üç sanığın tutukluluğunun devamı kararlaştırıldı - Dava 11 Ocak 2018'e ertelendi

Google Haberlere Abone ol
Eski EDOK komutanları hakkındaki darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı eski Korgeneral Metin İyidil'in de arasında bulunduğu yedi sanığın yargılandığı dava, tutuklu üç sanığın tutukluluğunun devamına karar verilerek ertelendi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tanık olarak dinlenen emekli albay Levent Altuncu, darbe girişimi gecesi İyidil ile beraber olduklarını bildirdi ve daha önce savcılığa verdiği ifadeyi tekrarladığını belirtti.

Tutuklu sanıklar ve avukatlarının tahliye talebinde bulunduğu duruşmada beyanı sorulan İyidil, "500 gündür tutukluyum. İşimi, geleceğimi, sağlığımı kaybettim. Tahliyemi istiyorum." dedi.

Cumhuriyet Savcısı Ayhan Çelik, atılı suçların vasıf ve mahiyeti, delil durumu, sanıklar hakkında istenen suçlara ilişkin ceza miktarı dikkate alınarak, tahliye taleplerinin reddini istedi.

Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu, heyetçe yaptıkları müzakerenin ardından ara kararları açıkladı.

Buna göre bazı kişiler ile gizli tanık "Abdullah"ın tanık olarak dinlenmeleri kararlaştırıldı.

Milli Savunma Bakanlığının dosyaya müdahilliğine karar verilirken, Metin İyidil'in yanı sıra olay tarihinde tümgeneral rütbesiyle EDOK Kurmay Başkanı olan Hamza Koçyiğit ve tuğgeneral rütbesiyle EDOK Harekat Eğitim ve Öğretim Başkanı olan Lütfü İhsan Yanıkoğlu'nun tutukluluğunun devamına hükmedildi.

Tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol şartlarının kaldırılması taleplerini reddeden heyet, soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin sonra değerlendirilmesini kararlaştırarak, davayı 11 Ocak 2018'e erteledi.

- İddianame

İyidil, Koçyiğit ve Yanıkoğlu'nun yanı sıra suç tarihinde korgeneral rütbesiyle KKK EDOK Okullar Komutanı olan Abdullah Barutcu, tuğgeneral rütbesiyle EDOK Muharebe Geliştirme Başkanı olan Mehmet Topçu, binbaşı rütbesiyle EDOK Muhabere Geliştirme Başkanlığı Alınan Dersler Merkezi Faaliyet Gözlem Kısmında gözlem subayı Ersal Duman ve albay rütbesiyle EDOK Eğitim Yöneticisi ve Öğretmen Yetiştirme Okul Komutanlığı Harekat ve İstihbarat subayı Süleyman Güven'in yargılandığı davada, Güven dışındakilerin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ile "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

İyidil'in "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", diğer sanıkların ise "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan ayrıca cezalandırılmaları talep ediliyor.

Yorumlar