Eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Ege vefat etti

ANKARA (AA) - Eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü, Ankara Devlet Tiyatrosu emekli oyuncu ve rejisörü Mehmet Ege (71) yaşamını yitirdi. Devlet Tiyatroları...

Google Haberlere Abone ol
Eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Ege vefat etti

ANKARA (AA) - Eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü, Ankara Devlet Tiyatrosu emekli oyuncu ve rejisörü Mehmet Ege (71) yaşamını yitirdi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, dün yaşamını yitiren Ankara Devlet Tiyatrosu emekli sanatçısı Ege için yarın Büyük Tiyatroda saat 10.30'da tören düzenlenecek.

Sanatçının cenazesi Kocatepe Camisi'nde kılınacak öğle namazını müteakip Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilecek.

Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik, Ege'nin vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Ege'nin vefatını üzüntüyle öğrendiğini belirterek, Ege'ye Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tiyatro camiasına sabır ve başsağlığı dileğinde bulundu.

-40'ı aşkın oyunda oyunculuk ve rejisörlük yaptı

İstanbul'da 1945'de doğan Mehmet Ege, 1971'de Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümünü bitirdi.

Basın Yayın Genel Müdürlüğü Prodüksiyon Dairesinde Foto-Film Şube Müdürü ve TRT Televizyon Dairesi Başkanlığında, araştırmacı ve yönetmen olarak çalıştı.

TRT televizyonlarında Belgesel Programlar Müdürlüğünün kuruluşunda kurucu müdür olarak görev aldı. Türk televizyonlarının ilk dizi belgeseli Ankara Belgeseli'nin senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini yaptı.

Katıldığı 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda savaş kameramanı olarak görev yaparken gazi oldu. 1985'de başladığı Devlet Tiyatroları döneminde, 40'ı aşkın oyunda oyuncu ve rejisör olarak görev aldı.

Sanatsal çalışmalarının yanı sıra, 1991'de Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü ve 1992'de Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

1994'te seçilmiş ilk Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü olarak çalışan Mehmet Ege, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının seçimi ile Sanat Yönetim Kurulu üyesi olarak iki dönem görev yaptı.

Sanatçı Ege, bir dönem Tiyatro Opera Bale Çalışanları Vakfı (TOBAV), iki dönem de kurucu üyeleri arasında yer aldığı Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS) genel başkanlıklarını yaptı.

Sanatçı, 2010'da Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğünden emekli oldu.

Mehmet Ege'nin yönettiği oyunlardan bazıları şöyle:

"Küçük Nasrettin, Karanlıkta İlki Işık (Kubilay) Nazım Üçlemesi, Bıçak Sırtı, Ana Baba Günleri, Tütüncü Dükkanı, Savaş İkinci Perdede Çıkacak, Söz Veriyorum, Bir Ümit İçin (Monserrat), Hoş Geldin Amerika, Kurtuluştan Kuruluşa, Aşk Evlerden Uzak, Yıldız Olmak Kolay mı, Yıldız Yargılaması, Şili’de Av, Joseph ile Maria, Derbi ya da Darbe."


Yorumlar