Esenler'de Sosyal Hizmetler Binası açıldı

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: - "(Esenyurt'ta bir annenin 6 yaşındaki çocuğunu arabasının arkasına bağlayarak sürüklemesi) Savcılık ile birlikte çocuğu kurumumuza aldık. Dün psikologlarımız çocuğumuzla ilgilendi. Çok korkmuş evladımız. Büyük bir travma yaşadığı için çok korkmuş. Şu an çocuğumuz, devlet koruması altında ve bizim güvenli ellerimizde" - "Annenin eline bu çocuğun bırakılmasını doğru bulmuyoruz. Babasıyla görüşülüp, çocuğumuz için en doğru karar verilecek"

Google Haberlere Abone ol
Esenler'de Sosyal Hizmetler Binası açıldı

İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Esenyurt'ta bir annenin 6 yaşındaki çocuğunu arabasının arkasına bağlayarak sürüklemesine ilişkin "Savcılık ile birlikte çocuğu kurumumuza aldık. Şu an çocuğumuz, devlet koruması altında ve bizim güvenli ellerimizde. Babasıyla görüşülüp, çocuğumuz için en doğru karar verilecek." dedi.

Bakan Kaya, Esenler'de "Herkes Gülsün Diye" sloganıyla hizmet verecek "İyilik Kapısı" olarak adlandırılan Sosyal Hizmetler Binası'nın açılış törenine katıldı.

Aile ve sosyal politikalar konusunda yürüttüğü başarılı çalışmalar dolayısıyla Esenler Belediyesi'ne teşekkür eden Kaya, mekanları güzel kılanın insanlar olduğunu vurguladı.

Kaya, "İyilik Kapısı, halkımızın her zaman huzurla çalabileceği gönüllere açılan bir kapı olacaktır. Bu güzel mekanlarda birbirimizin kalplerine uzanan manevi köprüler kurarak, huzur ve sıcaklığı yakalayarak, umudu ve sevgiyi yaşatacağız. Millet olarak, merhamet ve şefkat duygusunu bu kadim coğrafyada birlikte yeşerttik." diye konuştu.

Vakıf kültürü ve hükümet politikalarıyla insani değerleri yaşatan büyük bir iyilik hareketi olarak her zaman milletin hizmetinde olduklarını anlatan Kaya, toplumu millet yapan, birlik ve beraberliği güçlendiren en önemli değerin yardımlaşma olduğunu söyledi.

Bakan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu duygu aramızda güçlü manevi bağlar kurmaktadır. Çünkü bizim hizmet alanlarımızın tamamında gönüllülük ilkesiyle hareket etmek ön plandadır. Bizler bu hizmetleri hiçbir maddi karşılık beklemeksizin, hiçbir siyasi beklentimiz olmaksızın milletimize olan sevgimiz ile yapıyoruz. 'Kim bir Müslümanın sıkıntısını giderip, onu sevindirirse, Allahu Teala, kıyamette en sıkıntılı anlarda, onu sıkıntılardan kurtarır.' buyuruyor Peygamber Efendimiz. Eğer bugün 'Allah için ne yaptın?' sorusuna güzel bir cevap verebiliyorsak, bundan daha büyük bir mutluluk olamaz bizim için. İşte bu güzel soruya aranan cevap, bugün İyilik Kapısı projesinde anlam kazanmış, güzel bir iyilik hareketin başlatılmasına vesile olmuştur. Bu proje ihtiyaç sahibi ve yardıma muhtaçların her türlü taleplerine cevap verecek, hizmet birimleriyle ilçemizde büyük bir ihtiyacı karşılayacak. Her gün birçok vatandaşımızın sıkıntısının giderileceği bu merkezlere, sosyal hizmet merkezlerimiz aracılığıyla gerekli desteği vereceğiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak sosyal yardım ve hizmet alanlarında elde ettiğimiz bilgi ve birikimlerimizi yerel yönetimlerimizle paylaşacağız."

- "Devrim niteliğinde değişiklikleri hayata geçirdik"

Kaya, bakanlık olarak sosyal yardım ve hizmetlerde devrim niteliğinde değişiklikleri hayata geçirdiklerine değindi. Kadın, aile, çocuk, engelli, şehit yakınları ve gazilere yönelik birimleriyle toplumun tüm dezavantajlı kesimlerine hizmet verdiklerine işaret eden Kaya, şunları kaydetti:

"Sosyal yardımlarda, Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımı, Eşi Vefat Eden Kadınlara Yardım Programı, Yaşlı ve Engelli Yardımı, Muhtaç Asker Ailelerine Yardım Programı gibi çeşitli yardım programlarını başlattık. Yine PTT ile 'Sosyal Yardım Kartı Projesi'ni hayata geçirdik. Bu proje ile bugün 2,1 milyon vatandaşımıza bankamatik kartı teslim edilmiştir. Sosyal Ekonomik Destek Hizmeti kapsamında 2016 yılı Ekim ayı itibarıyla ailesinin yanında yaşayan 78 bin 869 çocuğumuza destek sağlanmıştır. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı her şeyin önünde tutuyor, istikbalimiz için önce çocuk, çocuklarımız için de 'önce aile' diyoruz. Güçlü aile yapıları oluşturmak için yerel yönetimlerimizin desteğiyle evlilik öncesi ve aile eğitim programlarını başlattık. Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile 456 bin 532 vatandaşımıza, Aile Eğitim Programı kapsamında ise 539 bin 506 vatandaşımıza eğitim verildi."

Sorunları yerinde tespit etmek, çözüme kavuşturmak amacıyla aile odaklı sosyal politikaları hızla hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Kaya, kimsesiz çocukları geleceğe daha iyi hazırlamak için, eskiden uygulanan yurt modelinden ev modeline geçiş sürecini başlattıklarına dikkati çekti.

- "Engelli vatandaşlarımız için de birçok hizmet üretiyoruz"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, şu bilgileri verdi:

"Hizmet dönüşümü kapsamında, yurt ve yuvalardaki çocuklarımızın yüzde 92'si ev tipi bakım birimlerine yerleştirildi. 2016 yılı Ekim ayı itibarıyla 90 Çocuk Evleri Sitesi'ndeki 614 ev biriminde toplam 5 bin 13 çocuğumuza hizmet vermekteyiz. Son 12 yılda kuruluş bakımından ailesinin yanına döndürülen çocuk sayısı 11 bin 181'e ulaşmıştır. Engelli vatandaşlarımız için de birçok yeni hizmet üretiyoruz. 2016 yılı Eylül dönemi sonunda evde bakım hizmeti için 481 bin 228 engelli yakınına 3 milyar 725 milyon 216 bin lira ödeme yapıldı. Vatandaşlarımız burada sayamadığım daha birçok hizmetimizden bakanlığımızın Sosyal Hizmet Merkezleri ve Esenler Belediyemizin İyilik Kapısı hizmet kuruluşları aracılığıyla faydalanabilirler. Bakanlık çalışmalarımızda, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ve gönüllülerimizin destek ve katkılarını önemsiyoruz. Ortak çalışmalar kuşkusuz toplumdaki adalet duygusunu güçlendirecek, sosyal politikalarda gönüllü sayımızı artıracaktır."

Açılış konuşmasının ardından Bakan Kaya, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve davetlilerin katılımıyla kurdele keserek, "İyilik Kapısı" olarak adlandırılan Sosyal Hizmetler Binası'nın açılışını gerçekleştirdi.

Merkezi gezen Bakan Kaya, 12 yaşındaki yetim Sibel Sönmez'in doğum gününü pasta keserek kutladı. Bakan Kaya, doğum günü pastasını çocuklara kendi elleriyle ikram etti.

- Çocuğunu servise bağlayan anne

Açılış töreninde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Kaya, "Esenyurt'ta bir annenin 6 yaşındaki çocuğunu arabasının arkasına bağlayarak sürüklemesine" ilişkin bir soru üzerine, haberi sosyal medyada görünce danışmanlarına, il müdürlerine talimat verdiğini anlattı. Bakan Kaya, şu açıklamalarda bulundu:

"Arkadaşlarımız hemen olaya müdahil oldu. Savcılık ile birlikte çocuğu kurumumuza aldık. Dün psikologlarımız çocuğumuzla ilgilendi. Çok korkmuş evladımız. Büyük bir travma yaşadığı için çok korkmuş. Şu an çocuğumuz, devlet koruması altında ve bizim güvenli ellerimizde. Çocuğumuz için en iyi kararı hep birlikte vereceğiz. Babasıyla görüşeceğiz. Çocuğumuzun babasıyla görüştükten sonra en doğru kararı vereceğiz. Bu annenin yaptığı çok yanlış. Kesinlikle tasvip edilecek bir şey değil ama annenin eline bu çocuğun bırakılmasını doğru bulmuyoruz. Şu an kurumuzun bakımı altında. Babasını çağırdık. Babasıyla görüşülüp, çocuğumuz için en doğru karar verilecek."

- "Asla Suriyeli çocukların sokaklarda kalmasına göz yummamalıyız"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, bir gazetecinin, "Balat'ta trafikte kaldırımda yol kenarında uyuyan pembe montlu Suriyeli Suad için yapılan bir çalışma var mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Suad evladımız, mendil satarak ailesine katkıda bulunmak isteyen bir evladımız. Onu da gördük ve çok üzüldük. Hemen Bakanlık olarak tekrar, çocuğumuzu ve ailesini bulduk. Çocuğumuza ve kardeşine sosyal ekonomik destek verdik. Aileyle ilgileniyoruz. Bakanlıktaki arkadaşlarımız ve il müdürümüz aileyle ilgileniyor. 3 milyon Suriyeliye kapısını açmış, onlara büyük imkanlar vermiş bir aileyiz Türkiye olarak. Asla Suriyeli çocukların bu şekilde sokaklarda kalmasına göz yummamalıyız. Aileye de çocukların çok küçük yaşta çalıştırılmasının ne kadar yanlış olduğunu anlattık. Ekonomik olarak aileye destek sürdürüyoruz, çocukların da çalışmaması için ailemizle konuştuk."

Yorumlar