Esed rejiminin okulsuz bıraktığı çocuklara çadırda eğitim

- Rejimin Doğu Guta'daki Merc beldesine yönelik saldırılarında okulları yıkılan yüzlerce çocuk, eğitimlerini çadırlarda sürdürüyor

Google Haberlere Abone ol
Esed rejiminin okulsuz bıraktığı çocuklara çadırda eğitim

ŞAM (AA) - HALİT SÜLEYMAN - Suriye'de Beşşar Esed rejiminin başkent Şam'a bağlı Doğu Guta bölgesindeki Merc beldesine düzenlediği hava ve kara saldırılarında okulsuz kalan yüzlerce çocuk eğitimlerini "çadır okullar"da tamamlamaya çalışıyor.

Rejim güçleri, 4 yıldır abluka altında tuttuğu Doğu Guta'nın Merc beldesine 4 ay önce ağır silahlarla yoğun bir şekilde saldırdı. Doğu Guta bölgesine insani yardımların girişine izin vermeyen Esed güçleri, söz konusu bölgede çok sayıda okulu bombalayarak kullanılamaz hale getirdi.

Saldırılarda evleri yıkılan Merc halkı, kenti terk ederek Doğu Guta bölgesinde güvenli gördükleri açık arazilerde kendi imkanlarıyla çadır kent kurdu.

Vatanlarında sığınmacı durumuna düşen aileler, "çadır okul" kurarak, çocuklarının eğitim hayatından kopmaması için çabalıyor.

Su ve elektriğin verilmediği bölgede halk kendi imkanlarıyla kazdığı kuyulardan su temin ederken elektriği ise jeneratörlerden sağlıyor.

Merc beldesi yakınlarındaki Suriyelilerin kurduğu çadır kentteki okula yardımda bulunan Likay Tabara Zimem yardım kuruluşu sorumlularından Hadi Ahmed, AA muhabirine, yaşadıkları yerleri terk ederek çadırlarda yaşamak zorunda kalan Merc halkının zor koşullara rağmen çocuklarının eğitiminden vazgeçmediğini söyledi.

Ahmed, "Yerlerinden olan Suriyeliler, çocukları için çadır kentte çadır okul yaparak çocuklarının eğitimini burada tamamlamasını istedi. Buradaki hedef çocukları cahillikten kurtarmaktır. Burada çocuklar en azından okuma yazma öğreniyorlar. Çocuklara temel hakları olan 'eğitim hakkını' vermeye çalışıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Çadır kentteki okulda öğretmenlik yapan Mustafa Abdullah da zor şartlar altında eğitim vermeye devam ettiklerini belirtti. Yardım kuruluşlarının kitap ve defter dağıttığını ifade eden Abdullah, 200 civarında çocuğa eğitim verildiğini kaydetti.

Çocukların okuma yazma öğrenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Abdullah, "İç savaştan dolayı çoğu çocuk eğitimden mahrum kaldı, biz de kısıtlı imkanlarla bu çocuklara bir şeyler öğretmeye çalışıyoruz. Burada topluma iyi insan kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.

Yorumlar