Esed rejimi ve Ruslar kaçanları bile vuruyor

Astana görüşmelerinde varılan anlaşmalara rağmen İdlib'e saldıran Esed rejimi ve Rus özel kuvvetleri, binlerce masum insanın yerinden yurdundan edilmesine neden oldu. 10 binden fazla insanın Türkiye sınırına ulaştığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Esed rejimi ve Ruslar kaçanları bile vuruyor

Rusya, İran ve Esed rejim ordusu Astana sürecinde varılan anlaşmalara rağmen katliamlarını sürdürüyor. Esed rejimi ve Rusların katliamlarından kaçan sığınmacılar için son kale durumundaki 4 milyon nüfuslu İdlib kenti, Rus ve Esed rejimine ait savaş uçakları tarafından her gün bombalanıyor. 

Esed rejiminin bombardımanları nedeniyle her geçen gün biraz daha harabeye dönüşeden İdlib'den şimdiye kadar binlerce insan göç etmek zorunda kaldı. Astana anlaşmalarını hiçe sayan Beşşar Esed rejimi, son zamanlarda İdlib kentine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Özellikle 20 Aralık’tan bu yana başlattığı kara operasyonlarında İran ve Rusya’nın yardımıyla İdlib’in Cercenaz beldesini de ele geçireren Esed rejimi son 4 günde 35 yerleşim yerini kontrol altına aldı.

Rus askerlerini ve İran milis kuvvetlerini arkasına alarak kentin güneydoğusundaki Cercenaz beldesi ile Ebu Defne, Hirbet Marata, El-Hadise, Darüsselam, Kefer Yasin, Salihiye, El-Falül ve Babulin köylerini ele geçiren rejim ordusu Maar’ed Numan ve Serakib ilçe merkezleri ile kırsal bölgelerini ele geçirmek için yoğun saldırılar düzenliyor. Esed rejiminin karadan ilerleme amaçlı başlattığı saldırıya, İran destekli yabancı terörist gruplar ve başını Rus özel kuvvetlerinin çektiği ‘Kaplan Güçleri’ adlı ‘5. Lejyon’ da destek veriyor. Rusya hava saldırılarıyla da rejim güçlerine destek oluyor.

215 BİN KİŞİ YOLLARA DÜŞTÜ

Rejimin karadan ve havadan başlattığı yoğun saldırılar nedeniyle çaresiz kalan Suriyeliler başka bölgelere gitmek için yollara düştü. Kasım başından bu yanan kentten ayrılan Suriyeli 215 bini aştı. Rejim ve Rusya, hastane, okul, cami, Sivil Savunma merkezleri ve evleri de vurarak, sivillerin dönüşünü engellemeye çalışıyor. Yerlerinden edilen aileler, barınak, çadır, battaniye ve yatak gibi temel ihtiyaç malzemelerine acil ihtiyaç duyuyor. Saldırılardan kaçan sivillerin büyük bir kısmı, Hatay’ın Reyhanlı ilçesi karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki sınıra yakın kamplar ile İdlib’de zeytin ağaçlarının bulunduğu alanlara, Türkiye’nin terörden arındırdığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı bölgelerine sığınıyor. Türkiye sınırına gelenlerin sayısı son 2 günde 10 bin olarak gerçekleşti. Rus uçakları zaman zaman konvoy halinde göç edenleri bile vurmaktan çekinmiyor. Saldırılar nedeniyle büyük bir göç baskısı altındaki Türkiye, sığınmacıları sınırın Suriye tarafında karşılamaya ve mazlumların ihtiyacını gidermeye çalışıyor.

Yorumlar