ESDER Genel Başkanı Çelikus:

- "Çiftçiden ürünü ucuza alıp pahalıya piyasaya sürmek için çeşitli oyunlarla vatandaşın cebini yakan karaborsacılık çetelerine 'dur' deme vakti gelmiştir"

Google Haberlere Abone ol
ESDER Genel Başkanı Çelikus:

İSTANBUL (AA) - Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sebze meyve fiyatlarındaki yükselişi önlemek için yaptığı çalışmaya ilişkin, "Çiftçiden ürünü ucuza alıp pahalıya piyasaya sürmek için çeşitli oyunlarla vatandaşın cebini yakan karaborsacılık çetelerine 'dur' deme vakti gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Çelikus, yazılı açıklamasında, sebze-meyve fiyatlarındaki artışın takipçisi olduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin sebze-meyve fiyatlarındaki yükselişi önlemek için 3 aşamalı plan hazırlamasını desteklediklerini aktardı.

Üretici örgütlerinin depolama, lojistik, pazarlama altyapılarının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çelikus, teşviklerle, işlemlerde KDV ve stopaj muafiyetinin sağlanmasının piyasaya olumlu yansıyacağını ifade etti.

Çelikus, KDV ve stopaj muafiyetinin en zayıf halka olan üreticilere nefes aldıracağını belirterek, şunları kaydetti:

"Yüksek girdi maliyetlerine katlanarak üretim yapan üreticilerimiz pazarda belirleyici olamıyor. Çiftçiden ürünü ucuza alıp pahalıya piyasaya sürmek için çeşitli oyunlarla vatandaşın cebini yakan karaborsacılık çetelerine 'dur' deme vakti gelmiştir. Üretici örgütlerimizin işlem yapma yüzdesi çok düşük. Üretici birlikleri ülkemizin tarım ürünleri piyasasında söz sahibi olmalı, ellerini taşın altına sokmalı. Yüzde 50 oranında pazar payı etkinliği olan üretici örgütlerine Avrupa'da rastlamaktayız. Bu örgütlerin etkinleştirilmesi, tarım ürünleri piyasasında Avrupa ülkeleriyle olan rekabetimizi olumluya çevirecektir."

Mahmut Çelikus, bu çalışmayla "zamların esnaf tarafından yapıldığı imajının" da ortadan kalkacağını aktardı.

Yorumlar