Erzurum'da terör örgütü üyeliği davası

- Tekman ilçesinde, terör örgütü PKK adına sığınak yaptıkları, ambulans kaçırdıkları, örgüte eleman sağladıkları ve mühimmat temin ettikleri öne sürülen dönemin DBP Tekman ilçe yöneticilerinden Dağ'ın da aralarında bulunduğu 3'ü tutuklu 5 sanığın, 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı

Google Haberlere Abone ol
Erzurum'da terör örgütü üyeliği davası

ERZURUM (AA) - Erzurum'un Tekman ilçesinde, terör örgütü PKK adına sığınak yaptıkları, ambulans kaçırdıkları, örgüte eleman sağladıkları ve mühimmat temin ettikleri öne sürülen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Tekman ilçe yöneticilerinden Mustafa Dağ'ın da aralarında bulunduğu 3'ü tutuklu 5 sanığın yargılanmasına başlandı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklar Mehmet Şakir Köse, Mustafa Dağ, Abdullah Çiçek ve tutuksuz sanık Boran Bingöl ile sanık avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanık Mehmet Doğan ise duruşmaya gelmedi.

Kimlik tespitinin ardından savunmaları alınan tutuklu sanıklardan Köse, hakkındaki suçlamaları reddederek, "Hiçbir terör örgütüne yardım ve yataklık yapmadım. Suçlamalar asılsızdır. Abdurrahman Değer ve Yunus Arıkan isimli şahısları tanımam." dedi.

Sanık Dağ da terör örgütü mensubu olmadığını ve hiçbir şekilde örgüt adına silah ve mühimmat almadığını iddia ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Adını bilmediğim biri 'Andok' kod adlı birinin benimle görüşmek istediğini söyledi. Kendisiyle görüşmedim. Bana ulaşmasın diye o esnada kullandığım hattımı kırdım. Partinin ilçe yönetiminde olduğumdan dolayı benimle görüşmek istediğini düşündüm ve bu yüzden de partiden istifa ettim. İş için gittiğim İstanbul'dayken jandarma tarafından arandığımı duydum. Daha sonra gelerek teslim oldum, kaçmadım. Abdurrahman Değer isimli kişiyi şahsen tanıyorum fakat çok yakınlığım yoktur. Aramızda husumet ve düşmanlık yoktur. Köylerimiz arasında araziden dolayı anlaşmazlık vardır."

Sanık Çiçek de suçlamaları kabul etmediğini ve kendisine komplo kurulduğunu düşündüğünü ifade ederek, örgüt üyesi olmadığını savundu.

Tutuksuz sanık Boran Bingöl de hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatını istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verip eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Tekman ilçesi Yiğitler Mahallesi'nde 15 Eylül 2015 tarihinde yapılan "Çelik 20 operasyonu"nda elde edilen dokümanlardan bu kişilerin örgüt adına faaliyetlerde bulundukları ve diğer teröristlerin barınma ihtiyacını karşıladıklarının anlaşıldığı, zanlıların kullandığı araçta bulunan terör örgütüne ait mavi renkli bir künye/sicil defterine kayıt edilen kişinin "silahlı milis" olduğu anlamına geldiğine işaret ediliyor.

İddianamede, örgüte ait gelir giderlerin yazıldığı bir başka defterin de ele geçirildiği anlatılarak, soruşturma kapsamında ilçede faaliyet gösteren DBP'nin binasında yapılan aramada, terör örgütü PKK'ya ait çok sayıda patlayıcı madde, örgütsel doküman, resimler ve flamalar ele geçirildiği kaydediliyor.

Haklarında yasal işlem başlatılan DBP'lilerden partinin Tekman ilçe yöneticilerinden Mustafa Dağ'ın sosyal paylaşım sitesinden terör örgütü PKK lehine çok sayıda propaganda içeren paylaşım yaptığının tespit edildiği bildirilen iddianamede, ilçedeki Hamzanlar Mahallesi Doğruyol mezrasında jandarmanın arama köpekleriyle yaptığı operasyonda, terör örgütleri mensuplarınca kış üstlenmesi amacıyla yapımı kısmen tamamlanmış, girişleri ağaç dalları ve taşlarla kapatılmış üç mağara ve bir metre ebatlarında barınma maksatlı yeraltı sığınağının tespit edildiği bildiriliyor.

İddianamede, bu sığınak ve mağaralarda bol miktarda gıda, inşaat ve tıbbı malzeme ele geçirildiğine işaret edilerek, sanıklardan Mustafa Dağ'ın, Mehmet Şakir Köse ve Abdullah Çiçek'in yaz aylarında ikamet ettikleri Köşk mezrasından yaya olarak bin 200 ve bin 300 metre uzaklıktaki sığınağa giderek bu sığınağın yapımı, inşaat aşamasında ve içeride bulunan malzemelerin temininde teröristlerle hareket ettikleri ve Mustafa Dağ'ın Kırıkan Jandarma Karakol baskını, Aras EDAŞ'a ait aracın kaçırılması, 112 Acil Servis ambulansının kaçırılması olayına karıştığı aktarılan iddianamede, diğer tutanakta Mustafa Dağ'ın terör örgütüne eleman topladığı ve mühimmat taşıdığı ifade ediliyor.

Sanıklar Mustafa Dağ, Mehmet Şakir Köse, Abdullah Çiçek, Boran Bingöl ve Mehmet Doğan'ın "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor.

Yorumlar