Erzurum'da Literatüre Geçebilecek Kalp Ameliyatı Başarısı

Erzurum'da, Bingöl'de kalp krizi geçiren ve kalp duvarı yırtılan 65 yaşındaki bir hastanın, yenilikçi bir tedavi yöntemiyle hayata tutunması tıp dünyasında dikkat çekiyor. Bu başarı, uluslararası literatüre geçme yolunda.

Google Haberlere Abone ol
Erzurum'da Kalp Ameliyatı Başarısı

Erzurum'da, Bingöl'de yaşayan 65 yaşındaki Selim Tokay'ın, kalp krizi sonucu kalp duvarında meydana gelen yırtık nedeniyle ölümle burun buruna gelmesinin ardından, doktorların uyguladığı yenilikçi tedavi yöntemiyle hayata tutunması tıp literatürüne geçebilecek bir başarıya dönüştü.

RİSKLİ AMELİYAT VE BAŞARILI SONUÇ

Bingöl Devlet Hastanesinde kalp krizi teşhisi konulan ve kalp duvarında yırtık tespit edilen Tokay, Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Açık kalp ameliyatının riskli olması nedeniyle Doç. Dr. Gökhan Ceyhun ve ekibinin girişimiyle, doğuştan kalbi delik hastalara uygulanan bir teknik benzeri bir yöntemle kalp yırtığına müdahale edildi.

LİTERATÜRE GEÇME YOLUNDA

Bu başarılı operasyonun, literatüre girmesi için girişimlerde bulunulduğu belirtiliyor. Doç. Dr. Ceyhun, hastanın kalp damarlarına başarılı bir müdahale yapıldığını ancak krize bağlı kalp duvarında yırtık oluştuğunu ifade etti. Yaklaşık 3 saat süren operasyonda, Avrupa ve Amerika'daki benzer vakalar incelenerek, modifiye edilen kapatma aparatıyla kalp yırtığı başarıyla kapatıldı.

ULUSLARARASI LİTERATÜRDE YER ALACAK

Doç. Dr. Ceyhun, "Bu vakayı uluslararası literatürde yayınlayacağız," diyerek, benzer vakalarda yüksek ölüm oranına karşın, bu operasyonun başarıyla tamamlandığını vurguladı. Ceyhun ayrıca, kalp yırtıklarında kullanılacak özel tıbbi cihazların henüz bulunmadığını, bu sebeple kendi geliştirdikleri teknikle operasyonu gerçekleştirdiklerini belirtti.

HASTANIN VE YAKINLARININ MUTLULUĞU Hasta Selim Tokay ve oğlu Mehmet Tokay, doktorlara ve hastane personeline teşekkürlerini ileterek, yaşadıkları mutluluğu ifade etti. Selim Tokay, "Allah'a binlerce şükürler olsun hayata bir daha döndük," derken, oğlu Mehmet Tokay ameliyatın risklerini kabul ettiklerini ve babasının hayata tutunmasından duydukları mutluluğu dile getirdi.

Yorumlar