Ermenistan protokolleri iptal etti

Ermenistan, 2009'da Türkiye ile imzalanan 'Normalleşme Protokolleri'ni iptal ettiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Ermenistan protokolleri iptal etti

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, 2009 yılında Türkiye ile yapılan 'Normalleşme Protokolleri'nin iptal edildiğini açıkladı. Ermenistan, 2009 yılından bu yana protokolleri Meclis'ten geçirmek yerine Türkiye'yi oyalıyordu. Ermenistan, Meclis'ten geçirmediği için Türkiye de aynı protokolleri beklemeye almıştı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Eylül 2017'de New York’taki Birleşmiş Milletler toplantılarında Ermenistan’ın 2018 ilkbaharında protokolleri iptal edeceğini açıklamıştı. Ermeni Haber sitesinin haberine göre, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, “Bu belgeler sonsuza kadar rehin kalamaz, bu nedenle Cumhurbaşkanı Sarkisyan BM’de Ermenistan’ın protokolleri iptal edeceğini açıkladı, 2018 baharını bunlar olmadan karşılayacağız” dedi.

Türkiye ile Ermenistan'ın ilişkilerinin normalleştirilmesini öngören protokoller, 10 Ekim 2009'da Zürih'te imzalanmıştı. Daha sonra iki ülke parlamentoları tarafından onaylanması gereken protokoller, Türkiye tarafından öne sürülen önkoşullar nedeniyle onaylanmadı. Anlaşma dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın desteğiyle imzalanmıştı. O dönemde karşı karşıya gelen Türkiye ve Ermenistan ulusal takımlarının futbol maçına resmi protokol dahil olmuş ve o dönem ki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki maçı izlemeye ve temaslarda bulunmaya gitmişti.

Yorumlar