Ermenistan petrol boru hattına füzeyle saldırdı

Ermenistan, Azeri petrolünü Akdeniz'e ulaştıran Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattına füzeli saldırı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Ermenistan petrol boru hattına füzeyle saldırdı

Ermenistan ordusunun Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı'na füze saldırısı düzenlediği bildirildi.

Azerbaycan Başsavcılığından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun saat 21.00 sularında Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın Yevlah ilinden geçen kısmına füze saldırısı düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, saldırının Azerbaycan ordusunca önlendiği kaydedildi.

BTC Petrol Boru Hattı'nın Avrupa'nın enerji güvenliğinde önemli rol oynayan büyük stratejik proje olduğu vurgulanan açıklamada, Ermenistan ordusunun saldırısı "terör eylemi" olarak nitelendirildi.

İNGİLTERE VE KANADA'DAN ATEŞKES ÇAĞRISI

İngiltere ve Kanada, Azerbaycan ile Ermenistan'a ateşkes ve müzakere çağrısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile Kanada Dışişleri Bakanı François-Phillippe Champagne, Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmaların sona ermesi çağrısında bulunan ortak bir bildiri yayımladı.

Bildiride, Dağlık Karabağ bölgesinde ve çevresinde devam eden askeri operasyonların acil olarak sonlandırması istendi.

Sivil yerleşim bölgelerinin bombalanmasıyla ilgili haberlerden derin endişe duyulduğunun kaydedildiği bildiride, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilendi.

Bildiride, "Çatışmanın tarafları şiddeti durdurmalı ve ateşkes anlaşmasına saygı göstermelidir. Dağlık Karabağ sorununun kapsamlı bir çözümü gecikmiştir. Sorun ancak müzakere ile çözülebilir, askeri harekat yoluyla değil. Tüm taraflar çözüme ulaşmak için acilen ön koşul olmadan müzakere masasına dönmelidir. " ifadelerine yer verildi.

AGİT Minsk Grubu Eş Başkanlarının yaptığı açıklamaların desteklendiğinin aktarıldığı bildiride, "Her iki devletin ortaklarını düşmanlığın sona ermesini sağlamak için çabalarını iki katına çıkarmaya ve krizi şiddetlendirme riski taşıyan eylemlerde bulunmaktan kaçınmaya çağırıyoruz." ifadesi kullanıldı.

AZERBAYCAN, ERMENİSTAN'DAKİ PKK'LI TERÖRİSTLERİN TELSİZ KONUŞMALARINI YAYINLADI

Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi, Karabağ’daki çatışmalarda Ermenistan safında yer alan ve terör örgütü PKK ile bağlantılı teröristlerin telsiz konuşmalarını paylaştı.

Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisinden yapılan açıklamada, Suriye ve Irak’tan gelen PKK bağlantılı teröristlerin Karabağ’da Ermenistan adına savaştığı belirtildi.

Servis, söz konusu teröristlerin telsiz konuşmalarına ulaşıldığı bilgisine yer verilen açıklamayla birlikte ses kayıtlarını da paylaştı.

Teröristlerin, Ermenistan tarafında çok sayıda zayiat yaşandığını ifade ettikleri konuşmalarda, Karabağ’da Türk askerlerinin bulunmadığı ve Azerbaycan ordusu tarafından kullanılan silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) etkili olduğu söyleniyor.

İRAN'DAN ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN'A UYARI

İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, Ermenistan ve Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda İran topraklarına düşen mühimmatlar konusunda uyararak, sorunun devam etmesi halinde daha fazla önlemlere başvuracaklarını söyledi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Meşhed kentinde katıldığı bir etkinlikte konuşan Hatemi, Ermenistan'ın işgalinden kaynaklı Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda ülkesinin topraklarına düşen mühimmatlar konusunda Bakü ve Erivan hükümetlerini uyardı.

Ülkesinin sınır güvenliğinin korunmasının kendileri için hayati bir konu olduğunu belirten Hatemi, "Hata ve dikkatsizlik nedeniyle İran sınırlarına bir merminin isabet etmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Kafkasya bölgesinde çatışan taraflara bu konuda gerekli uyarılar yapılmıştır." dedi.

Hatemi, "Sınır sakinlerinin ve İran vatandaşlarının güvenliği önemli bir konu olduğu için bu uyarıların birbirleriyle çatışan komşularımız tarafından uygulanacağını ve dikkate alınacağını umuyoruz. Bu durum devam ederse kesinlikle daha fazla önlem alınacaktır. İran vatandaşlarının hata sonucu dahi zarar görmesi kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Öte yandan İran'ın Ermenistan ve Azerbaycan sınırına yığınak yaptığı gelen son haberler arasında yer alıyor.

Yorumlar