Ermeni Patrikliği'nde seçim beklentisi

- Surp Pırgiç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şirinoğlu: - "Ruhani Meclis, Patriğin iyileşip yeniden görevinin başına geçeceğine inanarak seçime soğuk bakıyor. Bu yüzden Patrik Vekili 9 yıldır görevine devam ediyor. Ancak Ermeni cemaati bu belirsizlik durumundan sıkıldı ve seçim yapılmasını istiyor"

Google Haberlere Abone ol
Ermeni Patrikliği'nde seçim beklentisi

İSTANBUL (AA) - Surp Pırgiç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, Türkiye'deki Ermeni cemaatinde, 9 yıldır vekaletle idare edilen Patrikhane'de seçim yapılması yönünde bir beklenti olduğunu bildirdi.

Şirinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneklere göre Patriğin ölümünden önce seçim olamayacağını ancak Mutafyan'ın sağlık sorunları nedeniyle emekliye ayrıldığını söyledi.

Yapılması gerekenin Değabah'ın (Patrikhaneyi seçime götürmekle mükellef kişi) seçilmesi, ardından seçimi düzenleyecek müteşebbis heyetin atanması olduğunu belirten Şirinoğlu, "Müteşebbis heyetinin oluşturulmasından sonra Valiliğe bilgi verilip seçim için yasal süreç başlatılmış olacak. Ancak burada Ruhani Meclis, Patriğin iyileşip yeniden görevinin başına geçeceğine inanarak seçime soğuk bakıyor. Bu yüzden Patrik Vekili 9 yıldır görevine devam ediyor. Ancak Ermeni cemaati bu belirsizlik durumundan sıkıldı ve seçim yapılmasını istiyor." dedi.

Şirinoğlu, patrik seçimi için Savak Maşalyan, Aram Ateşyan, Almanya Ermeni Kilisesi'nden Sırpazan Karekin Bekçiyan ve Ermenistan’dan Episkopos Sebuh Çulciyan’ın aday olarak ön plana çıktığını ifade ederek, dünyadaki uygulamaların aksine Türkiye’de din adamlarını Ermeni cemaatinin kendisinin seçtiğini kaydetti.

Sorunun cemaatten kaynaklandığını savunan Şirinoğlu, şöyle devam etti:

"1960'lı yıllardan itibaren tüzük her seçim için tek seferlik çıktı, sonrasında geçersiz sayıldı. Devlet aslında Ermeni cemaatinin iç meselesine karışmak istemiyor. Bizden kalıcı ve Ermeni cemaatinin kendi hazırladığı bir tüzük bekliyor. Ancak biz bugüne kadar bunu başaramadık."

Türkiye Ermenileri Patrikliği, son Patrik Mesrop Mutafyan'ın sağlık sorunları nedeniyle 9 yıl önce görevi bırakmasından bu yana vekillikle idare edilirken, Ruhani Kurul Başkanı Sahak Maşalyan, bir gazeteye gönderdiği mektupta istifasını açıklayıp, seçim yapılamaması konusunda Patrik Vekili Aram Ateşyan'ı suçlamıştı.

Yorumlar