Erken boşalıyorum tedavisi var mı, ilaç ismi veya bitkisel ilaçlar nelerdir?

Erken boşalıyorum tedavisi var mı, ilaç ismi veya bitkisel ilaçlar nelerdir?

Google Haberlere Abone ol
Erken boşalıyorum tedavisi var mı, ilaç ismi veya

Erken boşalıyorum tedavisi var mı, ilaç ismi veya bitkisel ilaçlar nelerdir?

Erken boşalıyorum tedavisi var mı sorusuna cevap arayan kadın veya erkek fark etmez bütün toplumlarda toplumun yüzde 50'sini oluşturuyor. Hatta bazı toplumlarda yüzde 60'ı aştığı da söylenebilir. 

Soruyu sormayanların bu sorunu yaşamadığı anlamına da gelmiyor; çünkü birçok insan bunu bir sorun olarak görmemeyi tercih ederek hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Dünya genelinde bütün insanlar partnerleriyle ilişki esnasında birlikte mutlu sona ulaşmak istiyordur; ancak bunu başarabilen insan sayısı yüzde 1'i ya bulur ya da bulmaz. 

Çünkü kadın ve erkeğin öncelikle fizyolojik ve biyolojik yapıları başta olmak üzere birçok özelliği onların cinsel birliktelik esnasındaki farklılıklarını ortaya çıkarır. 

Cinsel birleşim esnasında çevresel faktörlerden tutun da kişilerin o anki psikolojik hatta bir saat önce yedikleri ve içtiklerine kadar her şeyin bir etkisi vardır.

Bilimsel araştırmalara göre dünyada ortalama boşalma süresi 5,4 dakika, ancak bu sürenin 50 saniyeden 44 dakikaya kadar değiştiği ortaya konmuş.

Ayrıca boşalmayı erteleyememek ve erken boşalmadan ötürü duyulan sıkıntı ve endişe, cinsel yakınlıktan kaçınmaya yol açması da ayrıca durumun ciddiyetini belirleyen kriterlerdir.

Yaşam boyu devam eden erken boşalma sorununa kesin olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Genellikle spekülatif psikolojik teoriler ileri sürülmektedir. Beyinde boşalmayı kontrol eden uyarıcıların aşırı duyarlılığı veya penis cildinin aşırı hassasiyetinin erken boşalmada rol oynadığı şeklinde teoriler ileri sürülmektedir.

Değişken ve duyusal değişken erken boşalma sorunu tamamen psikolojik nedenlere dayanmaktadır. Günlük yaşam koşulları ve stres etkilidir.

Kazanılmış erken boşalma sorunu ise çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

Psikolojik nedenler: Stres, çevresel faktörler, partner ile olan ilişki, yaşam tarzı gibi sorunlar erken boşalma sorununa zemin hazırlayabilir.

Endokrin faktörler: Halk arasında guatr olarak bilinen tiroit sorunları yüksek tiroit yani hipertiroidi erken boşalma sorununa yol açabilir.

Ürolojik sorunlar: Prostat hastalıkları, prostat enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar erken boşalmaya neden olabilir.

Cinsel sağlık problemleri: Cinsel sağlıkta karşımıza çıkan fonksiyon bozuklukları veya kadınların cinsel uyum problemleri erken boşalmaya neden olabilmektedir.

ERKEN BOŞALMA TEŞHİSİ NASIL KONULMAKTADIR?

Erken boşalmanın tanısında altın standart doktor hasta görüşmesidir. Erken boşalmaya neden olan altta yatan hormonal sorunlar, idrar yolu enfeksiyonu gibi farklı rahatsızlıklar varsa bunlara yönelik tetkikler tamamlanır. Erken boşalmanın teşhisi hastanın hikayesinin detaylı alınmasıyla ortaya konulabilir. Uygun hastalarda boşalma süresi hastadan öğrenilebilir. Türkçe validasyonu yapılmış sorgulama formları ile hastanın yakınması değerlendirilebilir. En sık karşılaşılan sorun olan iktidarsızlık ve erken boşalma arasındaki fark hastanın detaylı hikayesinin alınmasıyla ortaya konulabilir.

ERKEN BOŞALMANIN TEDAVİSİ NASILDIR?

Erken boşalmanın tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Hastanın durumuna göre bu tedavilerden biri ya da birden fazlası aynı anda kombine olarak kullanılabilir.

İLAÇ TEDAVİ

Günümüzde cinsel fonksiyon bozukluğunda kullanılan ereksiyon sağlayıcı yani sertleşme sorununun gideren ilaçlara benzer erken boşalmaya yönelik ilaçlar da geliştirilmiştir. Dapoksetin cinsel birleşmeden 1-3 saat önce alınmalıdır.

EGZERSİZ VE SPOR

Erken boşalmanın tedavisinde pelvik kaslarının çalıştıran egzersizler kullanılır. Kegel egzersizi en sık kullanılan egzersiz yöntemidir. Makat kaslarıyla birlikte idrar tutma egzersizi olarak tanımlanabilir. İdrar kaçıran, çocuk kadın ve erkeklerde de kullanılan Kegel egzersizleri günün her saati uygulanabilir. İdrar tutmayı sağlayan kaslar boşalmayı önleyen kaslarla beraber çalışan kaslardır. Egzersizlerle bu kas yapılarının güçlendirilmesi amaçlanır. Cinsel ilişki sırasında kişi boşalacağını hissettiği sırada bu bölgedeki kaslarını kasarak mesane boynundaki kas yapısının da kasılmasını sağlayacak ve boşalmayı kontrol edecektir. Kegel egzersizi erken boşalmaya karşı etkili tedavi yöntemlerindendir.

Kegel egzersizlerinin haricinde pelvik taban kaslarını çalıştıran fitness ve benzeri sporlar da erken boşalmayı engellemek bakımından faydalıdır.

KREM VE JELLER

Topikal ajanlar olarak tanımlanan lokal anestezik krem ve jeller erken boşalmanı önüne geçilebilmektedir. Penis baş kısmına ve sünnet derisine sürülen jel ve kremlerin en önemli avantajı lokal uygulamalar olması ve sistemik yan etkilerinin olmamasıdır. Bununla birlikte krem ve jeller kullanım miktarına göre kadın ve erkekte orgazm hissini engelleyebilmektedir. Özellikle kullanılan jellerin kötü kokusu ilişki sırasında hoşnutsuz bir ortam yaratabilmektedir.

PREZERVATİF

Prezervatifler ilişki esnasında duyu hissini azalttığı için erken boşalmayı önlemek için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun için birden fazla prezervatif kullanılabileceği gibi lokal anestezik prezervatifler de bulunmaktadır.

SEKS TERAPİLERİ

Erken boşalmanın tedavisinde etkili yöntemlerden birisi de seks terapileridir. Psikiyatristlerle ortak çalışma yapılması faydalı sonuçlar verebilen tedavi yöntemleri arasındadır. Ön sevişme periyodunun mümkün olduğunca uzun tutulması; boşalma hissinin hissedildiği anda partnerlerin pozisyon değiştirmesi gibi yöntemler uygulanabilir.


 

Yorumlar