Eritre nerede, nereye bağlı, ülke mi şehir mi?

Eritre nerede, nereye bağlı, ülke mi yoksa bir şehir mi soru işaretleri, uzun zamandır burada korsanlar tarafından rehin tutulan Türk denizcilerin kurtarılmasıyla birlikte gündem oldu.

Google Haberlere Abone ol
Eritre nerede, nereye bağlı, ülke mi şehir mi?

Uzun zamandır deniz korsanları tarafından rehin tutulan Türk denizcilerin kurtarılmasından sonra Eritre yeniden gündem oldu. Peki, Eritre nerede, nereye bağlı, bağımbız bir ülke mi yoksa özerk bir bölge mi? İşte detaylar:

Eritre Afrika'nın doğusunda Afrika boynuzu olarak bilinen Somali ve Etiyopya ülkelerinin kuzeyinde yar alan küçük bir sahil ülkesidir. Kuzeyi ve batısında Sudan, güney batısında Etiyopya, güneyinde ise Cibuti bulunuyor. Ülkenin doğu yakası ise Kızıldeniz ile çevrilidir. 

Başkenti Asmara olan Eritre 1990 yılına kadar özerk bölge, şehir gibi farklı statülerle zorla Etiyopya'ya bağlı kaldı. Ancak 1960 yılında başlayan bağımsızlık savaşları 33 yıl boyunca devam ettikten sonra 1993 yılında BM tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmasına vesile oldu.

Eritre, Etiyopya'ya bağlanmadan önce ise İtalyanların bir sömürgesiydi. İtalyanlar'ın 2. Dünya Savaşı'nda yenilmelerinden sonra Eritre'nin durumu daha da karmaşık hale geldi. Uzun yıllar boyunca Etiyopya'ya bağlanmak istendi, ancak bu başarılamadı.

Eritre'de Tigrinya ve Arapça dilleri kullanılır. Dokuz etnik grubun bulunduğu ülkede çok sayıda yerel dil ve kültür bulunuyor. İngilizce ve İtalyanca da hükümet tarafından uluslararası yazışmalarda kullandıkları diller arasında yer alır.

Yaklaşık 5 milyon 300 bin nüfusu olduğu tahmin edilen Eritre'de 1517 yılında Osmanlı toprakları arasına katılan Afrika bölgeleri arasında yer alır. Osmanlılar, İtalyanların 1800'lerde burayı işgal etmesiyle bölgeden çekildi.

Yorumlar