Erdoğan'ın ziyareti Bahreyn basınında geniş yankı uyandırdı

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bahreyn'e gerçekleştirdiği ziyaret, ülke basınında ana gündem maddesi oldu

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın ziyareti Bahreyn basınında geniş yankı uyandırdı

MANAMA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bahreyn'e gerçekleştirdiği ziyaret, ülkede yayımlanan birçok gazetenin manşetleri ile köşe yazılarında geniş yer buldu.

El Eyyam gazetesi Erdoğan'ın ziyaretini, "Kral, Türkiye Cumhurbaşkanına Şeyh İsa bin Selman Al Halife Madalyası tevdi etti. Kral: 'Türkiye ile örnek bir stratejik ortaklık', Erdoğan: 'Türkiye hem iyi hem de kötü gününde Bahreyn'in yanında olmayı sürdürecektir." sürmanşetiyle duyurdu.

El Bilad gazetesi ziyareti, "Bahreyn-Türkiye zirvesinin semeresi 4 anlaşma... Silahlanma ve Kral Al Halife Köprüsü inşasında iş birliği", Ahbar El Halic gazetesi, "Kral ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında verimli görüşmeler.... Bölgedeki sorunları ve krizleri çözmek için ortak çaba üzerinde mutabakat" ve El Vasat gazetesi de "Türkiye ile Bahreyn, vize harçlarının karşılıklı olarak kaldırılmasına karar verdi." manşetleriyle verdi.

Haberlerde Al Halife'nin Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Türkiye'nin güvenlik ve istikrarını güçlendirme ile bütün kalkınma, gelişme konularında attığınız adımlarda size ve hükümetinize olan tam desteğimizi yineliyoruz." şeklindeki açıklamaları öne çıkarıldı. Ayrıca Kralın, "bu ziyaretin örnek bir stratejik ortaklık kuracağı" yönündeki ifadeleri de aktarıldı.

Başta El Eyyam gazetesi olmak üzere birçok gazetede Erdoğan'ın Bahreyn Kralına "Aziz kardeşim Ebu Selman" diye hitap ettiği vurgulandı.

Ahbar El Halic gazetesi köşe yazarı İbrahim eş-Şeyh de "Türkiye cumhurbaşkanı Körfez'de" başlığıyla yayımlanan yazısında Erdoğan ziyaretinin çok yönlü olduğuna işaret ederek, bunun geçici olmadığını, Bahreyn Kralı Al Halife'nin de açıkladığı gibi tarihi ilişkiler çerçevesinde iki ülke arasında stratejik ortaklık kurulmasının hedeflendiğini belirtti.

Şeyh, iki ülke arasında "Umuma Mahsus Pasaport Hamilleri İçin Vize Harçlarının Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası", "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu ile Bahreyn Krallığı Eğitim Bakanlığı Arasında Yüksek Öğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı" ve "Savunma Sanayi İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ve benzer anlaşmaların imzalanması da Bahreyn-Türkiye ilişkilerinin ne kadar stratejik olduğunun göstergesidir." değerlendirmesini yaptı.

-"Türkiye, uluslararası sahnede önemli bir rol oynuyor"

Aynı gazetede "Türkiye cumhurbaşkanının ziyareti" başlıklı makaleyi kaleme alan yazar Hişam Abdulvehhab ez-Zeyyani ise ziyaretin zamanlamasına atıfta bulunarak, "Bu ziyaret, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin olduğu bir dönemde gerçekleştirildi. Türkiye, güçlü itibarı ve Avrupa ile İslam ülkeleri arasında temsil ettiği yeri hasebiyle uluslararası sahnede büyük ve önemli bir rol oynuyor." ifadesini kullandı.

Zeyyani, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın döneminde Türkiye'nin güçlü, mamur ve yükselen ekonomisinin yanı sıra doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi birbirine bağlayan stratejik konumunun ülkeyi önemli bir noktaya taşıdığını ve uluslararası arenada güçlü ve büyük bir oyuncu haline getirdiğini aktardı.

Türkiye ve Bahreyn arasında muhabbet, karşılıklı saygı, güven ve ortak maslahatlar üzerine kurulmuş mükemmel bir ilişki olduğunu ifade eden Zeyyani, Türkiye'yi, "Güçlü, bölgenin güvenliğini sarsmaya yönelik çalışmalar karşısında duran, İslamı müdafaa eden, Müslüman bir ülke." şeklinde nitelendirdi.

Yazar Zeyyani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği makalesini, ilişkilerin daha da güçlenmesi ve iki ülke arasındaki ekonomik ortaklığın artması temennisiyle sonlandırdı.



Yorumlar