Erdoğan'ın 'müjde' açıklaması piyasaları uçurdu: Dolar düştü, borsa yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cuma günü bir müjde açıklayacağını söylemesinin ardından piyasalar hareketlendi. Dolar düştü, dolar yükseldi. Açıklamalar öncesinde 7,38 civarında olan dolar bir anda 7,27 liraya kadar düştü. Borsada ise Türkiye'nin enerji şirketlerinin hisseleri tavan yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın 'müjde' açıklaması piyasaları uçurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk yerli ve milli güneş enerjisi panelleri fabrikasının açılış töreninde yaptığı konuşmalarla gündeme damgasını vurdu. Erdoğan, Ankara'da yapımı tamamlanan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nın açılışını gerçekleştirdi. Açılışta, konuşan Erdoğan, cuma günü verecekleri müjde ile Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağını söyledi. Erdoğan, "Şu anda bu müjdenin hayalleri rüyası içindeyiz" diye belirtti.

Erdoğan, yurt genelinde tırmanışa geçen koronavirüs vakalarıyla ilgili ise, "Son dönemde vaka sayılarında kısmi bir artış yaşansa da salgın halen kontrolümüz altındadır" dedi.

Konuşmasında Doğu Akdeniz'deki gelişmelere de değinen Erdoğan, "Bir asır önce nasıl millet olarak Sevr'i yırtıp atmışsak bugün de Doğu Akdeniz'de ülkemize dayatılmaya çalışılan Sevr'e boyun eğmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

PİYASALAR HAREKETLENDİ

Erdoğan'ın açıklamaları piyasalarda hareketlenmeye neden oldu. Açıklamalar sonrasında Borsada hareketlilik arttı. Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi'nde yükseliş yüzde 2'yi aşarken Dolar/TL kuru 7.28'i gördü. Öte yandan borsada hisse başına hareketlerde dikkat çekti.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Petkim hisseleri yüzde 10 yükselirken Tüpraş hisselerinde prim yüzde 8'e çıktı.

Diğer hareketli hisseler arasında Zorlu Enerji, Aygaz, Ak Enerji, Ayen Enerji ve Naturel Gaz yer aldı. 

Gün içi işlemlerde sabah saatlerinde 7.3833 ile en yüksek seviyesini gören dolar/TL kuru, kazançlar ile kayıplar arasında dalgalanmasının ardından düşerek 7.28'i gördü. 

Türkiye 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Çarşamba günü 30 baz puan düşüşle yüzde 13.69'a geriledi.

10 yıllıkların faizi 68 bp düşüşle yüzde 13.85 oldu.

 

Yorumlar