Erdoğan'dan Berlusconi için makale

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalyan basınına Berlusconi için makale kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Berlusconi için makale

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde vefat eden eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi hakkında bir makale kaleme aldı. Erdoğan, Berlusconi'nin benzersiz bir siyasetçi olduğunu vurgulayarak, "Berlusconi'nin geride silinmez izler bıraktığına inanıyorum" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Il Messaggero gazetesinde yayımlanan makalesine "Dostum Berlusconi" sözleriyle başladı. Berlusconi ile ilk kez 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra temas kurduğunu hatırlatan Erdoğan, AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte Berlusconi'nin siyasi yasaklı olduğunu ve kendisinin de hukuksuz bir şekilde siyaset yapma hakkının engellendiğini belirtti.

Dünya çapında birçok insanın "bu garabeti normal gibi göstermeye çalışırken" Berlusconi'nin buna ilk itiraz eden lider olduğunu söyleyen Erdoğan, makalesinde şunları ifade etti:

"Dostum Berlusconi bizi arayarak seçim zaferimizi kutladı, siyasi yasağımızın kabul edilemez olduğunu ifade etti ve bizi İtalya Başbakanı olarak ülkesine davet etti. Sayın Berlusconi ile Roma'da buluştuk ve Türkiye-İtalya ilişkilerinden Avrupa Birliği konularına kadar birçok konuda kapsamlı bir görüşme yaptık. Dostum Berlusconi, 'Şu anda Avrupa'daki en iyi dostunuzun evindesiniz. AB'deki başbakan dostlarımı arayacağım ve avukatlığınızı yapacağım' dedi. Görevi boyunca AB'ye üyelik sürecimizde ülkemize her zaman destek verdi."

Erdoğan, Berlusconi'nin güçlü duruşunun ve hakkaniyetli tavrının tam üyelik müzakerelerinde belirleyici rol oynadığını belirtti. İki başbakan olarak verimli, samimi ve dostane ilişkileri olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye-İtalya ilişkilerinin her alanda derinleştiğini ve savunma sanayi gibi konularda ciddi ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Berlusconi'nin Türk milletini seven, sayan ve Türkiye'ye büyük değer veren bir devlet adamı olduğunu ifade etti.

Erdoğan, görevden ayrıldıktan sonra da Berlusconi ile beşeri bağlarını sürdürdüklerini belirtti. Berlusconi'nin oğlunun nikah şahitliğini yaptığını ve bu kadirşinaslığını asla unutmadıklarını söyleyen Erdoğan, Berlusconi'nin 2018'deki Cumhurbaşkanlığı göreve başlama törenine katıldığını ve nevi şahsına münhasır bir siyasetçi olarak başarılar elde ettiğini belirtti.

Erdoğan, Berlusconi'nin İtalya siyasetini uzun yıllar domine ettiğine ve geride silinmez izler bıraktığına inandığını söyledi. Berlusconi'nin ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileyen Erdoğan, onun her zaman hakiki bir dost olarak anılacağını ve İtalya halkına taziyelerini iletti.

Yorumlar