Erdoğan'ın telefon diplomasisi sonuç verdi, Kuveyt Emiri Riyad'a gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar krizi nedeniyle telefonla görüştüğü Kuveyt Emiri El Sabah, bugün Suudi Arabistan'a gidiyor.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın telefon diplomasisi sonuç verdi, Kuveyt Emiri Riyad'a gidiyor

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar krizinden sonra başlattığı telefon diplomasisi ilk meyvelerini vermeye başladı. Erdoğan'ın görüştüğü 4 liderden biri olan Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, Katar Krizi'nde arabuluculuk amacıyla Suudi Arabistan'a gitmeye karar verdi. El Sabah'ın bugün Riyad'da olması bekleniyor. 

Kuveyt Emiri El Sabah Suudi Arabistan Kralı Selman'ın danışmanını ülkesinde ağırladı. Bu görüşme sonrası Kuveyt Emiri El Sabah'ın arabuluculuk için Suudi Arabistan'a gideceği ve Kral Selman'la görüşeceği belirtildi. Kuveyt Emiri El Sabah, Suudi Arabistan Kralı Selman'ın danışmanıyla görüşmesi sonrası Katar Emiri El Sani'yi telefonla aramıştı. Görüşmede Körfez'deki diplomatik krize ilişkin "durumun yatıştırılması ve tansiyonun yükseltilmemesi" mesajı verdi. 

Katar Emiri Temim bin Hamad El Sani, Kuveyt'in arabuluculuğu nedeniyle ulusa sesleniş konuşmasını ertelemişti. Katar Emiri El Sani ayrıca Doha'da Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi bin Abdullah'la görüşmütü. 

KATAR DİYALOG İSTİYOR

Öte yandan, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ile Yemen hükümetleri, Libya’daki Tobruk yönetimi ve Maldivler'in "IŞİD ve El Kaide'yi güçlendiği" iddiasıyla diplomatik ilişkiyi kestikleri Katar'dan krizle ilgili ılımlı açıklamalar geldi. Katar, Körfez ülkeleri arasındaki gerilimin azalması için arabuluculuk yapılmasına hazır olduğunu açıkladı. Katar, Körfez Arap ülkeleri arasındaki erilimin azaltılması için arabuluculuk yapılmasına hazır olduklarını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yönetimin herhangi bir misillemede bulunmayacağı bildirilirken diyalog çağrısı yapıldı. Dün patlayan krizde Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn ile Yemen hükümetleri, Libya’daki Tobruk yönetimi ve Maldivler Katar’la tüm ilişkileri kesti. Gerekçe olarak da bu ülkenin terör örgütlerini barındırarak teröre destek vermesi, basın yayın organlarında terör örgütleri propagandası yapması ve İran’a yakın tutum sergilemesi gösterildi. Söz konusu ülkeler, Katar ile kara, hava ve denizden bağlantılarını ve diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Katar’ın tek kara bağlantısı olan Suudi Arabistan sınırı kapandı, gıda kamyonları mahsur kaldı. Petrol-doğalgaz zengini bölgede patlak veren kriz, ABD Başkanı Trump’ın 20-21 Mayıs’taki Riyad ziyareti sonrasına denk geldi. Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan "diplomatik" kriz devam ederken Umman Sultanlığı'ndan Katar'a sürpriz bir ziyaret gerçekleşti.

NE OLMUŞTU?

Arap krizi, ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan’a 15 gün önceki ziyaret sonrasına denk geldi. İran’ı izole etmeye çalışan Trump, Müslüman ülkeleri silahlı terör gruplarına karşı birlik olmaya çağırırken Tahran’ı silahlı gruplara sponsor olmakla suçladı. ABD, bu ziyarette Riyad’a 110 milyar dolarlık silah da sattı. Bu ziyaret sonrasında 23 Mayıs’ta Katar’ın resmi haber ajansı QNA, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamid es-Sani’nin askeri okul mezuniyet töreninde yaptığı iddia edilen bir konuşmanın haberini yayınladı. Buna göre Emir, İran ve Körfez ülkeleri arasındaki gerilimi eleştiriyor, Hizbullah ve Hamas’ın siyasi güç olduğunu, Trump’ın ABD’nin başında uzun süre kalamayacağını söylüyordu. Katar, siber saldırıya uğradığını söz konusu haberin yalan olduğunu açıklasa da Arap kamuoyunda haber geniş yankı buldu.

Yorumlar