Erdoğan'ın Avrasya Tüneli açılış töreni konuşması 2

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) - "Bundan sonra sıra Kanal İstanbul. İnşallah Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız. Bu da dünyadaki ilklerden bir tanesi olacak. Çünkü Türkiye buna layık. Türk insanı buna layık ve dünyadaki bu yarışta biz varız" - "İstediğiniz kadar terör estirin, istediğiniz kadar alçakları bir araya getirin, bu milleti bölemeyeceksiniz. Bu milleti parçalayamayacaksınız" - "Dün akşamki kalleş de geldi ülkemizdeki, bir yerde Rusya'nın temsilcisi olan bir yerde bize emanet durumunda olan bir insanı, sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin adetidir, alçakların adetidir. İşte bunu yaptılar. Kardeşlerim! Dün akşamki tabii bedelini anında ödedi ama bağlantıları bunların hepsi şimdi ayrı ayrı inceleniyor, araştırılıyor, bunları da çıkaracağız. Zaten bağlantılar çıkmaya başladı"

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın Avrasya Tüneli açılış töreni konuşması 2

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bundan sonra sıra Kanal İstanbul. İnşallah Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız. Bu da dünyadaki ilklerden bir tanesi olacak. Çünkü Türkiye buna layık. Türk insanı buna layık ve dünyadaki bu yarışta biz varız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrasya Tüneli'nin açılışında yaptığı konuşmada, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

"Terör saldırılarında büyük kayıplar vermiş bir ülke olarak, topraklarımız içinde böyle elim bir hadisenin meydana gelmiş olması, bizi en az kendi vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik saldırılar kadar üzmüştür." diyen Erdoğan, Rus halkına ve Büyükelçi Karlov'un ailesine başsağlığı diledi.

Terörün kendi gündemine ülkeyi esir etmesine izin vermediklerini ve vermeyeceklerini ifade eden Erdoğan, "Onun için bugün burada bu eserin açılışının yapılmasını, dedik ki 'ertelemeyeceğiz, yapacağız'. Bunun teröre karşı en doğru ve en etkili tutum olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

Avrasya Tüneli'nin yaklaşık 4 yılda inşa edildiğini ve kendi alanında pek çok ilkleri barındırdığını, henüz proje ve inşaat safhasında birçok ödül aldığını kaydeden Erdoğan, tünel hizmete girdikten sonra daha büyük ilgi göreceğine inandığını ifade etti.

Avrasya Tüneli'nin yatırım bedelinin 1 milyar 245 milyon dolar olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Günde 100 bin araç, dışarıdaki hava şartlarından etkilenmeden rahat bir şekilde burayı kullanacaktır. Artık fırtına çıktı, vapur seferleri iptal oldu, sis çöktü, köprüde trafik durdu gibi haberleri geride bırakıyoruz. Bir taraftan Marmaray, bir taraftan Avrasya Tüneli... Avrasya Tüneli sayesinde İstanbul'un iki yakası arasında dışarıdaki iklim şartlarından etkilenmeden kesintisiz araç ulaşımı mümkün hale geldi. Bu eser için devletin kasasından tek kuruş çıkmamıştır. 'İş bilenin, kılıç kuşananındır'. Tünelin inşasını ve işletmesini üstlenen firmalar, bir bölümü öz kaynak bir bölümü kredi olarak projenin finansmanını kendileri sağlamıştır. Yaklaşık 25 sene boyunca kamu payı ve vergilerle Hazineye yılda 180 milyon lira gelir getirecek tünelin işletmesi, bu sürenin sonunda tamamen devlete geçecek. Harem ve Çatladıkapı arasındaki tünel ve geliştirilen yaklaşım yolları sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe 15 dakikaya iniyor. Bu sayede zamandan ve yakıttan yapılacak tasarrufu ben sizlerin takdirine bırakıyorum. İlk etapta Ocak'ın sonuna kadar sabah 07.00 ile akşam 09.00 arasında hizmet verecek olan bu tünel, gerekli sistem düzenlemeleri ve diğer ulaşım ağlarıyla operasyon, entegrasyon, bunlar yapıldıktan sonra inşallah 30 Ocak itibariyle de 7 gün 24 saat işletmeye geçecektir."

- "Sıra Kanal İstanbul'da"

Avrasya Tüneli ile Türkiye'nin Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü gibi dünya çapındaki eser zincirine bir yeni halka daha eklendiğini kaydeden Erdoğan, "Bundan sonra sıra Kanal İstanbul. İnşallah Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız. Bu da dünyadaki ilklerden bir tanesi olacak. Çünkü Türkiye buna layık. Türk insanı buna layık ve dünyadaki bu yarışta biz varız. Kanal İstanbul ve Çanakkale Köprüsü projelerimizi inşallah şu anda hayata geçirmenin hazırlıkları içindeyiz ve 18 Mart'ta Çanakkale Köprüsü'nün inşallah temelini atıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Bu milleti parçalayamayacaksınız"

Gelecek yıl da Kanal İstanbul'la ilgili temel atma noktasına geleceklerini ifade eden Erdoğan, yeni havalimanının 2018 Şubat ayında açılışını gerçekleştireceklerini ifade etti. Erdoğan, hızlı tren, liman, baraj, enerji hatları gibi projelerin tüm hızıyla devam ettiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstediğiniz kadar terör estirin, istediğiniz kadar alçakları bir araya getirin, bu milleti bölemeyeceksiniz. Bu milleti parçalayamayacaksınız. Onun için ben milletime sesleniyorum. Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla Çerkez'iyle, Gürcü'süyle Abaza'sıyla, Roman'ıyla Boşnak'ıyla, Arnavut'uyla velhasıl 80 milyon, Alevi-Sünni, 80 milyon bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Burada bir sıkıntı var mı? Biz birbirimizi niye seviyoruz? Niçin seviyoruz? Biz yaratılanı Yaratan'dan ötürü sevdik, bu yolda böyle varız. İnşallah bundan sonra da böyle olacak. Sizin şu birliğiniz var ya, bu beraberliğiniz var ya, onları çıldırtan bu. 80 milyon biz, tek milletiz. Tek bayrak... Bayrağımızın rengi belli, şehidimizin kanı. Hilal, bağımsızlığımızın ifadesi, her yıldız bir şehit işareti. Onun için tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimize Rabb'imden şifalar diliyorum."

"Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları atılması üzerine ise Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sizler bu inançta olduğunuz sürece, bu inancınızla Allah'ın izniyle bu millet, işte o terörist alçaklara karşı boyun eğmedi, eğmeyecektir. Bunu Çanakkale'de gösterdi, bunu Kurtuluş Savaşı'nda gösterdi, en son bunu 15 Temmuz'da gösterdi. Sizler tankların üzerine imanınızla yürüdünüz. Sizin elinizde bayraktan başka ve yüreğinizde de imanınızdan başka bir şey yoktu. İşte dün akşamki alçak gibi alçaklar tanklarla, toplarla savunmasız insanlara saldırdılar. O namussuzlar da uçakla vurmaya kalktılar, helikopterlerle vurmaya kalktılar. Ellerindeki silahlarla vurmaya kalktılar. İşte dün akşamki kalleş de geldi ülkemizdeki, bir yerde Rusya'nın temsilcisi olan bir yerde bize emanet durumunda olan bir insanı, düşünün, sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin adetidir, alçakların adetidir. İşte bunu yaptılar. Kardeşlerim! Dün akşamki tabii bedelini anında ödedi ama bağlantıları bunların hepsi şimdi ayrı ayrı inceleniyor, araştırılıyor, bunları da çıkaracağız. Zaten bağlantılar çıkmaya başladı."

(Sürecek)

Yorumlar