Erdoğan'dan Kore'de Kanal İstanbul açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Chung Sye-kyun ile yaptığı görüşmede "Kanal İstanbul projemizde özellikle Kore'nin yer alması bizler için ayrı bir iftihar vesilesi olacak" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Kore'de Kanal İstanbul açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Güney Kore ziyereti kapsamında  Güney Kore'nin başkenti Seul'de Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Chung Sye-kyun ile görüştü.Görüşmede konuşan ve sözlerine "Bu muhteşem parlamento binasında sizlerle bir arada  olmaktan duyduğum memnuniyeti de özellikle ifade etmek istiyorum." diyerek  başlayan Erdoğan, Kore ve Türkiye arasındaki tarihi bağların ne kadar güçlü  olduğunun tarihi bir gerçeklik olduğunu söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile baş başa ve heyetlerarası  görüşmeler yaptıklarını anlatan Erdoğan, verimli adımlar attıklarını, kararlar  aldıklarını dile getirdi.

Türkiye ve Güney Kore arasında 4 anlaşma imzaladıklarını belirten  Erdoğan, "Gerek ikili görüşmede gerekse heyetler arasında savunma sanayinde diğer  birçok alanda bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz, bu konuların üzerinde  durduk." diye konuştu.  2012 yılında Stratejik Ortaklık seviyesine yükseltilen ikili  görüşmelerin bulunduğuna değinen Erdoğan, hedeflerinin siyasi olduğu kadar  ekonomik, ticari, bilimsel, teknolojik ve kültürel alanlarda bu ilişkileri daha  da güçlendirmek olduğuna dikkati çekti.  Erdoğan, bugün mevkidaşı Moon ile yaptığı görüşmelerde bu yönde ortak  bir iradeye sahip olunduğunun görüldüğüne işaret etti.  Cumhurbaşkanı  Erdoğan, ülkelerin gerekBirleşmiş Milletler gerekse  G20 gibi üyesi oldukları uluslararası forumlarda aktif roller üstlenmelerinin,  küresel sorunların çözümüne de katkıda bulunduğunu vurguladı.

Türkiye ve Güney Kore'nin öncülüğünü yaptığı Meksika-Endonezya-Güney  Kore-Türkiye-Avustralya (MIKTA) oluşumunun her geçen gün giderek güçlendiğinin  altını çizen Erdoğan, geçen yıl MIKTA Parlamento Başkanlığı toplantısına Kore'nin  katılmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti: "Parlamentolar arası ilişkilerin, temasların yoğunlaştırılmasının  inanıyorum ki çok büyük faydası olacaktır. Meclis Başkanımızın davetlisi olarak  en yakın zamanda sizleri de ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet  duyuyoruz. Parlamentolar arası dostluk gruplarının gerçekleştirdikleri  ziyaretler, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması ve beklentilerin  iletilmesi çok önemli vesileler oluşturuyor.Önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi  hedefleyen ülkelerimizin, yıllık 7 milyar dolarlık bir ticaret hacmi, bu bizim  arzuladığımız potansiyelin çok gerisinde. Onun için Serbest Ticaret Anlaşması'nın  bir an önce imzalanmasında çok büyük faydalar var."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de çok sayıda mega projede Güney  Kore'nin yer aldığına dikkati çekerek, "Bunların sonuncusu dünyanın en uzun asma  köprüsü olacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü'dür. Burada yer almanız bizleri mutlu  etmiştir. Şimdi ise Kanal İstanbul Projemiz var ki, bu projenin içerisinde  özellikle Kore'nin yer alması bizler için ayrı bir iftihar vesilesi olacak."  dedi.    Yunus Emre Kültür Merkezi'nin, Hankuk Üniversitesi bünyesinde  kurulmasına ilişkin protokolün, bu ziyarette imzalanmasının planlanmış vaziyette  olduğunu kaydeden Erdoğan, "Merkezin, kültürel ilişkilerimizi daha da  güçlendireceğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

ANLAŞMALAR İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Devlet  Başkanı Moon Jae-in ile heyetler arası görüşmesi sonrasında iki ülke arasında  yapılan anlaşmaların imza törenine iştirak etti. 

Başkent Seul'de, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşme sonrasında iki lider, Türkiye ile Güney Kore arasındaki anlaşma Törenine katıldı.

İki ülke arasında "Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik  Mutabakat Zaptı", "Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Uydu ve Uzay Teknolojileri  Alanlarında Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinde İşbirliğine Dair Mutabakat  Zaptı", "Sanayi ve Enerji Bakanlığı Arasında Sanayi İşbirliği Mutabakat Zaptı",  "Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı" olmak  üzere 4 anlaşma imzalandı.

Yorumlar

ihsan türkiyede ekonomik göstergeler rekor kırarken not kırmak komik değilmi