Erdoğan-Trump görüşmesinin ardından ABD Senatosu'nda skandal tasarı bloke edildi

ABD'den gelen son haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinin ardından ABD Senatosun'nda sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı oylamaya sunuldu. ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, 1915 Ermeni soykırımını resmen tanınması yönündeki karar tasarısına karşı görüş bildirerek oylamayı bloke etti.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan-Trump görüşmesinin ardından ABD Senatosu'nda skandal tasarı bloke edildi

Türkiye ile ABD arasındaki sorunların çözümü için başkent Washington'da bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin yeniden tesisini görüşürken ABD Senatosu'nda skandal gelişmeler yaşandı.

ABD Senatosu'nda Demokrat Senatör Bob Menendez, daha önce Temsilciler Meclisi'nde oylanan sözde "Ermeni soykırımının resmen tanınmasını" öngören bir karar tasarısının Senato Genel Kurulu'nda oylanmasını talep etti.

GRAHAM DEVREYE GİRDİ

Türkiye karşıtı attığı adımlarla sık sık gündeme gelen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, devreye girdi.

Graham'ın tasarının oylanmasına karşı görüş bildirmesi sonucunda tasarının oylanması bloke edildi.

GRAHAM: SENATÖRLER TARİH YAZMAMALI

Graham, burada yaptığı açıklamada, "Kısa süre önce Türkiye'nin askeri operasyonundan dolayı Suriye'de karşılaştığımız sorunlar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump ile görüştüm. Umarım Türkiye ve Ermenistan bir araya gelebilir ve bu sorunu (1915 olaylarını) ele alır. Senatörler tarihi yeniden yazmamalı ve onu olduğundan farklı göstermemeli." değerlendirmesinde bulundu.

Graham ayrıca, kararını geçmişe bakarak değil, Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğine bakarak aldığını belirtti.

Graham'in söz konusu kararının, Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bazı Cumhuriyetçi senatörlerin katıldığı toplantıdan birkaç saat sonra gündeme gelmesi dikkati çekti.

ABD Senatosunda yapılacak tasarı oylamalarında herhangi bir senatör, karşı görüş bildirerek oylamanın yapılmasını bloke edebiliyor.

ABD Temsilciler Meclisi, 29 Ekim günü yaptığı oylamada, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan bir karar tasarısını kabul etmişti.

Temsilciler Meclisi Demokrat Vekili Adam Schiff tarafından nisan ayında sunulan söz konusu tasarı, 11 "hayır" oyuna karşılık 405 "evet" oyuyla meclisten geçmişti.

Türkiye ise söz konusu kararın "yok hükmünde" olduğunu açıklamış ve söz konusu adımın kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

Yorumlar