Erdoğan Kudüs için dünyaya seslendi: Derhal harekete geçin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Kudüs'teki işgali ve Filistinlilere yönelik zulmüne karşı dünyaya seslendi. Uluslararası toplumun derhal harakete geçmesi gerektiğni belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u da telefonla aradı. Erdoğan, Macron ile Kudüs'teki Harem-i Şerif'te Filistinlilere yönelik kısıtlamalar ve can kayıpları nedeniyle yaşanan gerilimden dolayı endişe duyduklarını ifade ederek, sorunun çözümü ve sükunetin sağlanması için ortak çaba harcama konusunda mutabık kaldı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan Kudüs için dünyaya seslendi: Derhal harekete geçin

Sonhaberler | Haber Merkezi

İsrail işgal yönetiminin Filistin'deki zulmüne karşı önceki gün Filistin Devlet Başkanı Abbas ardından İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin'i arayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün önce yazılı bir açıklama yaparak uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırırken, daha sonra da Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u telefonla arayarak çözüm noktasında istişarede bulundu.

İsrail'in Mescid-i Aksa'yı Filistinlilere kapatmasını eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uluslararası topluma yaptığı çağrıda, “Derhal harekete geçin” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Mescid-i Aksa’da yaşana olaylara ilişkin olarak yazılı açıklama yaptı. Erdoğan açıklamasında, "İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tutmakta olduğu Doğu Kudüs’te 14 Temmuz günü yaşanan ve tarafımızdan da tasvip edilmeyip üzüntü duyulan bir olayı gerekçe göstererek Harem-i Şerif’i üç gün süreyle kapatması ve ardından Müslümanların Harem-i Şerif’e girişlerine, metal detektörler konulması dahil, yeni kısıtlamalar getirmeye çalışması kabul edilemez. İsrail’in tüm uyarılara rağmen bu tutumunda ısrar etmesini, dün bir kez daha Harem-i Şerif’te Cuma namazı kılınamamasını ve İsrail güçlerinin Cuma namazı için toplanan kardeşlerimize karşı aşırı güç kullanımını İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla kınıyorum" dedi.

"Olaylarda hayatını kaybeden 3 kardeşimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum" diyen Erdoğan, "Şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu da ifade etmek istiyorum. İslam’ın ilk kıblesi ve en mukaddes üç mescidinden biri olan Harem-i Şerif İslam’a ait bir mabettir. İslam İşbirliği Teşkilatı 1969 yılında Harem-i Şerif’e yönelik bir saldırı sonrasında kurulmuştur; bugün aynı birlik ve dayanışma ruhuyla tüm İslam alemi Filistinli kardeşlerimizin yanındadır. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ürdün Haşimi Kralı II. Abdullah başta olmak üzere Kudüs İslam Vakfı ile eşgüdüm halinde bu bağlamda yürütülmekte olan çabalara destek olunmaya devam edilecektir.

Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in kutsiyetine ve tarihi statüsüne saygı gösterilmesi hukuki bir yükümlülüktür. Metal detektörler ve diğer kısıtlamalar derhal kaldırılarak statükoya dönülmelidir. Bu hassas süreçte herkesin provokasyonlara karşı dikkatli olması gerekmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak, uluslararası toplumu Harem-i Şerif’te ibadet özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların derhal kaldırılması için harekete geçmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON'U ARADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bölgesel sorunların ağırlıkta olduğu görüşmede ikili ilişkilere de değinildi.

İki lider, Kudüs'teki Harem-i Şerif'te Filistinlilere yönelik kısıtlamalar ve can kayıpları nedeniyle yaşanan gerilimden dolayı endişe duyduklarını ifade ederek, sorunun çözümü ve sükunetin sağlanması için ortak çaba harcama konusunda mutabık kaldı. Gerilime son verecek adımların bir an önce atılması gerektiğini belirten iki lider, Suriye ve Libya'daki son gelişmeler hakkında da görüş teatisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransız mevkidaşı Macron, Körfez'de Katar ekseninde yaşanan gerilimi de ele aldı. Erdoğan'ın bu çerçevede Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar'a yapacağı ziyarete de atıfta bulunulan görüşmede, sorunun diyalog ve müzakere ile çözülmesinin önemi üzerinde durulduğu kaydedildi.

KILIÇDAROĞLU'DAN İSRAİL'E TEPKİ

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da İsrail'in zulmünü eleştirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İnanç ve ibadet hakkı tüm insanların temel hakkıdır. İsrail'in Mescid-i Aksa'da, ibadet hakkına müdahalesi kabul edilemez. Filistin'de İsrail'in müdahalesi sonucu, ibadet hakkı uğruna şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum" dedi. 

Yorumlar