Erdoğan, istifasını istediği belediye başkanlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, istifası istenen belediye başkanlarını ilk kez isim vererek açıkladı ve ardından uyardı, istifa etmezlerse gereğinin yapılacağını söyledi. Dün de İçişleri Bakanı Soylu, yaptığı konuşmada "yolsuzluk yapan belediye başkanlarının gözünün yaşına bakmayacaklarını" söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, istifasını istediği belediye başkanlarını açıkladı

Sonhaberler | Haber Merkezi

AK Parti'de istifası istenen belediye başkanlarının isimleri ilk kez açıklandı. Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan isimler arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Bursa ve Balıkseri Büyükşehir belediye başkanları da var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Polonya'dan dönüş yolunda Varşova’daki temaslarını değerlendirdi, gezisine eşlik eden gazetecilerin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından ilgili bölüm şöyle:

İstanbul’da, Kadir Topbaş Bey, Çevre ve Şehircilik Bakanı’mızın kendisiyle görüşmesine olumlu yanıt verdi, istifasını o şekilde gönderdi. Ardından Düzce’yle, genel başkan yardımcımız görüştü, o da istifasını verdi. Zannediyorum dün veya bugün Niğde’nin istifasını verdiğini duydum. Balıkesir’e istifasını verme talebimiz iletildi. Hakeza Melih Bey’e, bu durum iletildi. Bursa aynı şekilde. Bursa’yla da yarın büyük ihtimalle Sayın Başbakan, ilgili genel başkan yardımcımız veya şahsım görüşeceğiz. Bunları yaparken bir şeyin gayreti içindeyiz: Bu makamlara bağımsız adaylar olarak gelinmiyor, bir partinin gösterdiği adaylar olarak geliniyor; bu görevleri biz asla terk edilmeyecek ilanihaye kalınacak koltuklar olarak göremeyiz. Dolayısıyla böyle bir adım atılması gerektiği zaman, arkadaşlarımızın, ‘Ben, bu davanın elemanıyım, benim yetkili kurullarım madem ki böyle bir kararı vermişler, ben de ilgili merciye istifamı veririm’ demeleri lazım. Parti, istifasını veren arkadaşları çok daha farklı yerlerde değerlendirir. Zaman içinde çok daha farklı yerler oluşacaktır, değerlendirilirler.

Diğer partilerde hiçbir sorun yok gibi düşünülmemeli anlamında söyledim. Sorun varsa, ilgili partilerin yönetim kadroları gereğini yapmıyorsa, İçişleri Bakanlığı inceleme başlatmak durumunda kalabilir. Örneğin, kayyum atamaları niye yapıldı? Oralara kayyum atanmamış olsaydı, onlar devletten aldığı paraları yine Kandil’e göndermeye devam edeceklerdi. Bazı arkadaşlar zaman zaman çıkıyor, kendi çevremde de var, ‘Bu kayyum atamaları doğru oldu mu?’ diyorlar. Ama şunu unutuyorlar: Oralardakiler belediye hizmeti verselerdi, kayyum atanması gibi bir süreç tabii ki olmazdı.

DİRENİRLERSE NE OLACAK?

Ben arkadaşlarımızın, öyle bir yola tevessül etmelerini düşünemem, düşünmek de istemem. Çünkü onun neticesi ağır olur.

SÜLEYMAN SOYLU'DAN DİKKAT ÇEKEN MESAJ

Öte yandan dün bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yolsuzluk yapan belediye başkanı kim olursa olsun, hiç gözünün yaşına bakmayacaklarını söyleyerek bazı belediye başkanlarına mesaj verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yolsuzluk yapan kim olursa olsun, kanuna aykırı davranan her kim varsa, bu belediye başkanıdır, X’dir, Y’dir, Z’dir, bizim yetkimiz dâhilinde biz gözünün yaşına bakmayız" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, belediye başkanlarının istifasına ilişkin olarak, "Bir cümle de İçişleri Bakanı olmam vesilesiyle belediye başkanlarına girdiğiniz için söylemek istiyorum. Bakınız, yolsuzluk yapan kim olursa olsun, kanuna aykırı davranan her kim varsa, bu belediye başkanıdır, X’dir, Y’dir, Z’dir, bizim yetkimiz dâhilinde biz gözünün yaşına bakmayız. Bu saatten sonra muhalefet belediyeleri de, iktidar belediyeleri de nasıl gözünün yaşına bakmayacağımızı görecekler ama o zaman oralardan da ses çıkarmasınlar" dedi.

İSTİFASI İSTENEN BELEDİYE BAŞKANLARI NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isimlerini ilk kez açıkadığı belediye başkanlarının bazılarından daha önce bazı açıklamala gelmişti. İşte o açıklamalardan bazıları: 

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, istifa iddialarıyla ilgili şu ana kadar net bir açıklama yapmadı. Ancak Gökçek, Twitter üzerinden, "Cumhurbaşkanımızın sonuna kadar arkasındayız" imasında mesajlar verdi. 

MELİH GÖKÇEK KİMDİR?

Ankara'da 25 yıla yakın belediye başkanlığı görevini yapan Melih Gökçek, şu ana kadar onlarca hükümet gördü, ona yakın başbakan ile çalıştı. Gökçek son 4 dönemdir AK Parti'den aday olarak belediye başkanlığını kazanıyor. Gökçek son seçimi kıl payıyla kazanmıştı.  

20 Ekim 1948 senesinde dünyaya gelen Melih Gökçek aslen Şanlıurfa Halfetili’dir Babası Avukat Ahmet Gökçek, Gaziantep il başkanı olduğu için Melih Gökçek’in çocukluğu Gaziantep’te geçmiştir. Ankara Keçiören’den 20 Ekim 1948 senesinde dünyaya gelen Melih Gökçek, halen günümüzde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevini sürdürmektedir. Melih Gökçek aslen Şanlıurfa Halfetili’dir. 1975 senesinde Nevin Gökçek ile hayatını birleştiren Melih Gökçek'in bu evlilikten iki evladı bulunmaktadır.

25 Mart 1984 yerel seçimleri’nde Keçiören belediye başkanlığını kazandı. 1989 yerel seçimlerinde ikinci defa Keçiören belediye başkanlığı görevine aday oldu. Fakat seçimi kazanamadı. 1991 yılı hem siyasi hem bürokratik hayatında dönüm noktası yaşayan Gökçek, ANAP’tan istifa ederek Refah Partisi’ne geçti. 20 Ekim 1991 genel seçimlerinde Refah Partisi Ankara milletvekili olarak meclise girdi.

2 yıl 3 ay milletvekilliği yapan Gökçek, 1994 yılında milletvekilliği devam ederken Refah Partisi’nden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday oldu. 1994 Türkiye seçimlerinde 6.500 oy farkla büyükşehir belediye başkanlığını kazandı. Belediye başkanlığı görevindeyken “Periler Ülkesinde” adlı heykeli Altınpark’tan kaldırtırken sarfettiği “Böyle sanatın içine tükürürüm” sözü, tartışma yaratmıştır.

Refah Partisi’nin kapatılması üzerine Fazilet Partisi’ne geçen Gökçek, 1999 yılı belediye seçimlerinde ikinci kez Ankara büyükşehir belediye başkanlığına aday oldu, yapılan seçimlerde %33,7 oyla ve 30.000 oy farkıyla Ankara tarihinde iki kez üst üste seçilen ilk belediye başkanı oldu.

2004 yerel seçimlerinde üçüncü kez, 29 Mart 2009 yerel seçimleri seçimlerinde dördüncü kez, 30 Mart 2014 yerel seçimleri seçimlerinde 5. kez aynı göreve geldi ve Ankara tarihinde ilk kez beş dönem üst üste büyükşehir belediye başkanlığına seçilen kişi oldu. Ankara’da en uzun süre görev yapan belediye başkanıdır.

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AHMET EDİP UĞUR

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 10 gün önce Zağnos Paşa Meydanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulunmuştu. Uğur, istifa edeceği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, "Görevimizin başındayız. Bu kutlu yolculukta Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Recep Tayip Erdoğan ile birlikte yola devam ediyoruz. Bunu ifade ettik. Balıkesirli belediye başkanlarımızla ilçede yaptığımız yatırımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduk." diye konuşmuştu. 

Geçen hafta Ankara'da Türkiye Belediyeler Birliğinin meclis toplantısı olduğunu, toplantıda başkan vekilliği görevini yaptığını hatırlatan Uğur, şunları kaydetti: "Orada da basına açıklamalarda bulundum. Perşembe akşamı ulusal medyada, internet sitelerinde 'Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı şu anda Külliye'de' haberlerini gördük ancak böyle bir şeyin olmadığını cuma günü yaptığımız meclis toplantısında da ifade ettim. Daha sonra Cumhurbaşkanlığından da 'Bunların hepsi hayal ürünüdür. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanıyla görüşme olmamıştır.' açıklaması yapıldı. Biz görevimizin başındayız, işimize devam ediyoruz. Başladığımız projeler var. Bütün belediye başkanlarıyla birlikte hizmete devam."

AHMET EDİP UĞUR KİMDİR?

Ahmet Edip Uğur 7 Nisan 1950 tarihinde Balıkesir’de doğdu. Orta Öğrenimini İstanbul IşıkLisesi’nde, Yüksek Öğrenimini İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Balıkesir Ticaret Odası Başkanlığı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Balıkesir Şube Başkanlığı yaptı. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanlığı görevine 2008 yılından bu yana devam ediyor. Balıkesir Milletvekili olarak 18. Dönemde ilk kez Parlamento’ya girdi. Adalet ve Kalkınma Partisi Balıkesir Kurucu İl Başkanlığı’da yapan Ahmet Edip Uğur, 22. 23. ve 24. Dönemde üç defa üst üste Milletvekili seçildi. 2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve "Mali ve İdari İsler" Başkanı olarak görev yaptı. 30 Mart 2014 Mahalli İdareler seçiminde, Adalet ve Kalkınma Partisi‘nden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Ahmet Edip Uğur evli ve üç çocuk babasıdır.

Yorumlar