Erdoğan istedi Trump görevden aldı, Can Dündar rahatsız oldu

ABD Başkanı Trump, Türkiye düşmanı savcı olarak bilinen Halk Bankası davasının savcısını görevden alınca Can Dündar rahatsız oldu.

Google Haberlere Abone ol
Trump Türkiye düşmanı savcıyı görevden aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye aleyhine açtığı davayla gündeme gelen savcıyı, iddialara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baskıları sonucunda, görevden aldı. Trump'ın bu görevden alma kararı, Amerikalılardan ziyade Türk olduğunu ileri süren bazı kesimler tarafından rahatsızlıkla karşılandı. Onlardan biri de Can Dündar oldu. 

Yargılandığı davalar nedeniyle Türkiye'den kaçarak Almanay'ya sığınan Can Dündar, Trump'ın Halk Bankası davası savcısını görevden alması sonrasında, "Dünyanın bütün savcıları da görevden alınsa, kapanmaz o dosya..." ifadelerini kullandı.

ABD Adalet Bakanı William Barr, Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman’ın görevden ayrılmasını istedi. Berman istifa etmeyince Barr, Trump’ın kendisini görevden aldığını açıkladı. Adalet Bakanı Barr’ın açıklamasının ardından Berman, bir gece önce yaptığı açıklamadan farklı olarak, göreve yardımcısının getirilmesi konusunda uzlaştıklarını ve krize son vermek için görevden çekileceğini açıkladı.

Beyaz Saray’ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, Trump’ın Erdoğan’a bu konuda söz vermiş olduğunu ileri sürdü.

ABD'deki savcının FETÖ'nün Türkiye'den kaçırdığı ve üzerinde tahrifat yaptığı belgelerle Türkiye aleyhine dava açtığı biliniyor. Aynı şekilde Türkiye'de MİT TIR'ları ve benzeri konularda da FETÖ'nün Can Dündar'a devletin sır niteliğindeki belgelerini servis ettiği ileri sürülüyor.

HALK BANKASI DAVASI

Halk Bankası davası, FETÖ'nün Türkiye'den kaçırdığı 17-25 Aralık süreciyle ilgili sahte belgeleri Amerikan makamlarına teslim etmesinden sonra başladı. Belgelerde yer alan iddialara göre, Türkiye ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını Halk Bankası üzerinden deldi. Bu nedenle Türkiye'nin cezalandırılması istendi. Davaya Rıza Sarraf ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla da konu edilmişti.

Yorumlar