Erdemir'deki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri

- Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Kavlak: - "Biz sözleşmede ne istiyoruz? Saatlik ücretlere 3 lira zam. Yani üyelerimize, sosyal haklar hariç, ayda 900 lira zam istiyoruz. Koskoca Erdemir 900 liraya itiraz ediyor. Erdemir yönetimine sesleniyorum; Bizim için en iyi sözleşme masada biten sözleşmedir"

Google Haberlere Abone ol
Erdemir'deki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri

ZONGULDAK (AA) - Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Erdemir'de sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin, "Biz sözleşmede ne istiyoruz? Saatlik ücretlere 3 lira zam. Yani üyelerimize, sosyal haklar hariç, ayda 900 lira zam istiyoruz. Koskoca Erdemir 900 liraya itiraz ediyor. Erdemir yönetimine sesleniyorum; Bizim için en iyi sözleşme masada biten sözleşmedir." dedi.

Kavlak, Ereğli ilçesinde sendikaya ait otelde Erdemir işçileriyle bir araya geldi

Burada yaptığı konuşmada, Erdemir'in Türkiye'nin stratejik kuruluşlarından biri olduğunu söyleyen Kavlak, "Türkiye'nin gururu ve gözbebeğidir. Kimsenin Erdemir'e sadece bir işyeri olarak bakmasına, sadece kar zarar cetvelinde görmesine izin vermeyiz." ifadesini kullandı.

Kavlak, demir çelik sektörünün dünyada yaşadığı krizi Türkiye'de yaşamamak için devletin ilgili ve yetkili makamlarına ulaştıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Yassı mamul ithalatına kota koydurabildik. Türkiye'de demir-çelik sektörü nispeten koruma altına alındı. O sayede, herkes rahat bir nefes aldı. Bunu tek başımıza biz mi başardık? Hayır. Elbette, başta Erdemir olmak üzere, sektördeki önemli şirketler de devredeydi. Bugün eğer kota konulduysa, bunda bizim katkımız çoktur. Bugün en stratejik sektör rahat nefes aldıysa, bunda Türk Metal'in payı çok büyüktür. Feda olsun, bu ülkeye, bu millete."

- "Erdemir üretimi yüzde 7 artırdı"

Demir-çelik sektöründe yaşanan krize rağmen Erdemir'in üretimini yüzde 7, satışını da yüzde 15 artırarak kar açıkladığını anlatan Kavlak, "Erdemir, bu sayede, büyüme planları yapabiliyor, yeni yatırımları hayata geçirebiliyor. Hatta ve hatta yurt dışında girişimde bulunmayı düşünüyor. Başka ülkelerde özelleştirmelerden şirket almayı planlıyor. Planlasın, Allah yolunu açık etsin. İnşallah daha çok yapar, daha çok büyür." dedi.

Kavlak, sendika ile Erdemir arasında 4 bin 700 çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşme görüşmelerinde işçinin talebi doğrultusunda 3 liralık zam istediklerini, ancak işverenin masaya 68 kuruşluk teklifle geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İstediğimiz rakamlar müzakere edilebilir makul mantıklı rakamlardır. Biz sözleşmede ne istiyoruz? Saatlik ücretlere 3 lira zam. Yani üyelerimize, sosyal haklar hariç, ayda 900 lira zam istiyoruz. Koskoca Erdemir 900 liraya itiraz ediyor. Erdemir yönetimine sesleniyorum; Bizim için en iyi sözleşme masada biten sözleşmedir. Onun için gelin, daha önce olduğu gibi sorunları masada çözelim, pazarlığı masada bitirelim. 3 lira bizim masadaki rakamımızdır, pazarlık edeceğimiz rakamdır. Onun için daha fazla uzatmayalım. Bakın, Pazartesi grev kararı alacağız haberiniz olsun, grev uygulama kararını almak için de çok beklemeyeceğim. Erdemir'deki iki fırınımızdan birinin adı Ayşe, ötekinin Zübeyde. Şimdi biz, Ayşe ile Zübeyde'yi tatile gönderirsek, yer yerinden oynar, emin olun taş üstünde taş kalmaz."

Kavlak, Bursa Renault'daki örgütlenme çalışmalarına değinirken de 800 üyeye ulaştıklarını, rakip sendikayla aralarındaki üye sayısı farkının 800'den az olması durumunda Genel Başkanlığı bırakacağını söyledi.

Yorumlar