Erbil ve Bağdat arasındaki sorunlar

- IKBY Başbakanı Barzani, Irak merkezi hükümetinin memur maaşlarının ödenmesi için kendilerine henüz bir para akışı sağlamadığını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Erbil ve Bağdat arasındaki sorunlar

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, memur maaşlarının ödenmesi için Irak merkezi hükümetinden herhangi bir ödenek gelmediğini belirtti.

Barzani, IKBY'deki milletvekili seçimlerinin tarihinin belirlenmesi için mecliste yapılan oturumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Merkezi yönetimin Sağlık ve Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan memurların maaşlarını gönderdiğine dair bazı açıklamalar yapıldığını hatırlatan Barzani, "Şimdiye kadar Bağdat'tan Kürdistan'daki memur maaşlarının ödenmesi için herhangi bir para gelmiş değil." dedi.

Barzani, seçimlerin tarihini belirleme konusundaki çalışmalara ilişkin ise, "(Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu) Raporunu meclise sundu. Hükümet ve meclis de seçim için gerekli meseleleri gündeme getirdi. Siyasi partilerle görüşüldükten sonra seçim tarihinin belirlenmesine karar verildi." ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin "IKBY'deki seçimlerin önünde herhangi bir engel var mı?" sorusuna Barzani, "Anladığım kadarıyla herhangi önemli bir problem söz konusu değil, ancak çözülmesi gereken bazı teknik sorunlar var." cevabını verdi.

Irak meclisindeki Kürt milletvekili ve Maliye Komitesi üyesi Mesud Haydar, merkezi hükümetin, 2014 yılından bu yana ödenmeyen memur maaşları için geçen hafta Erbil'e 200 milyon dolar gönderdiğini söylemişti.

- IKBY'deki ekonomik kriz

IKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik kriz yaşanıyor. Irak anayasasına göre, Erbil yönetimi ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip. Ancak Bağdat, Nuri el-Maliki başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek Erbil'in bütçeden alacağı payı 2014'te kesmişti.

Haydar el-İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı, fakat Bağdat yönetimi halihazırda bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payının cüzi bir kısmını gönderiyor.

Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik kriz, terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşle derinleşti. Erbil yönetiminin resmi verilerine göre, IKBY'de hükümetten maaş alan yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.

Memurların maaşı, kesintili bir şekilde günlük ihraç edilen petrol gelirinden ödeniyordu. Erbil yönetimi, Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçlerin Kerkük vilayetinde tam kontrolü sağlamasıyla petrol gelirlerinin yarısını kaybetti. Erbil yönetimi, Kerkük'teki kuyularla birlikte günlük ortalama 550 bin varil petrol ihraç ediyordu.

Öte yandan İbadi yönetimi ise bu sayının gerçeği yansıtmadığını savunarak, söz konusu memur kaydının merkezi yönetim tarafından yeniden tutulduğunu, bunun tamamlanması halinde ortaya çıkacak gerçek sayıya göre maaşların ödeneceğini ifade ediyor.


Yorumlar