Epidemik Menenjit nedir, belirtileri ve tedavisi

Epidemik Menenjit nedir, belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır? son zamanlarda en çok arananlar arasındadır. İşte, Epidemik Menenjit nedir, belirtileri nelerdir? sorularının yanıtı.

Google Haberlere Abone ol
Epidemik Menenjit nedir, belirtileri ve tedavisi

Epidemik Menenjit nedir, belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır? Meninkins iltihabıdır. Nazofarenkse yerleşen menengokoklar çoğalıp bakteriyemi ile beyin ve omurilik zarına yerleşir. Burada cerahatli iltihap yapar. Buna epidemik memenjit veya meningokoksik menenjit denir.

Etken: Menengokoklardır. Gram (-), Sporsuz, hareketsiz, kapsülsüz diplokoklardır. Dış ortamda hemen ölürler. Hastadan alınan meteryalde etken üretilecekse, hemen labaratuvara gönderilmeli ve ilk yarım saatte incelenmelidir. Bakteri kuru ve sıcak havada, güneş ışığında hızla ölür.

Epidemiyoloji: Hastalığa bütün dünyada rastlanır. Epidemiler yapar. Her yaşta görülebilir.
Menengokoklar damlacık enfeksiyonu ve portörlerle ile insandan insana doğrudan temasla geçer. Çoğunlukla portörlerle bulaşma olmatadır. Hastalık etkenini alan kimse bakteriyi boğazda taşır ve hastalanmaz. veya hastalık etkeni boğazda yerleşip anjin yapar. organizmanın savunma mekanizması yeterli ise, onu boğazda tutar ve yayılmasını önler. Anjin yapan menengokoklar kan ve lenf yoluyla beyin zarına giderek yerleşir.

Kuluçka Dönemi: 2-7 gündür, kuluçka süresine nem, soğuk etkisinde kalma, fazla miktarda mikrop alınması, kişinin direnç gücü ve yorgunluk tesir eder.

Menenjit Belirtileri: Belirtiler ani başlar. hastalık ateş, baş ağrısı, bulantı kusma ve eklem ağrıları ile başlar. Vücutta hipereksitabilite (aşırı duyarlılık) oluşabilir. Baş ağrısının şiddetlenmesi ile ense sertliği oluşarak menenjitit spesifik belirtileri ortaya çıkar. Hastada fışkırır tarzda kusma, havale ve duyu bozuklukları görülür. Şuur bulanır ve hasta komaya girerek ölebilir.

Menenjit Tedavisi: Bildirimi zorunludur. Hastalar izole edilmelidir. Portörlerin bulunması ( boğazdan alınana meteryalin tetkiki ile ) ve tedavi edilmesi gerekir.
- Yatak istirahatı ( gürültüden uzak sakin ve loş bir odada yatırılır) Yatış pozisyonu 2-3 satte bir değiştirilir. ( Değiştirilmezse dekubitus oluşabilir)
- Hastaların temizliğine dikkat edilir. Hastanın salgılarıyla kirlenmiş atıklar bir torbada biriktirilir ve yakılır. Giysi yatak takımları kaynatılır.
- Menenjitin erken tanı edilmesi tedaviyi kolaylaştırır. komplikasyonların oluşmasını engeller.
- menenjitin spesifik tedavisinde beyin - omurilik sıvısına geçebilen antibiyotikler kullanılır.
- Diyetinde bol sulu ve enerji veren gıdalar verilir. Gavajla beslenme yapılır.

 

Yorumlar