EOKA açılımı anlamı nedir?

EOKA açılımı nedir sorusu Bir Zamanlar Kıbrıs dizisiyle birlikte bir kez daha gündeme gelmeye başladı. Türklere Kıbrıs adasında katliam uygulayan Rum kesiminin tarihe kara leke olarak geçen örgütünün adıydı EOKA.

Google Haberlere Abone ol
EOKA açılımı anlamı nedir?

EOKA açılımı nedir, kimler tarafından en zaman, nerede neden kurulmuştu? İşte EOKA hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

EOKA adı Bir Zamanlar Kıbrıs dizisiyle birlikte bir kez daha gündeme geldi. Kıbrıs'ta yaşanan soykırım ve katliamı bilenler bu isme yabancı değil; ancak yeni nesil bu adı belki de ilk kez duyuyor.

EOKA Yunanca bir kelime olup, "Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών Latincesi "Ethniki Organosis Kyprion Agoniston" Türkçesi ise "Kıbrıslıların Millî Mücadele Örgütü" açılımıdır.

EOKA'nın temelleri 1952 yılında eski bir asker olan Grivas ve o yıllarda Kıbrıs'ın Cumhurbaşkanı olan Makaryos'un kurduğu bir örgüttür.

Örgüt Atina'da 1952 yılında kuruldu; amacı ise Kıbrıs adasını tamamen Yunanistan'a bağlamak, buradaki İngilizleri adadan göndermek; adadaki Türk nüfusunu ortadan kaldırmaktı.

Kıbrıs, Osmanlı döneminden bu yana İngiliz yönetimi altında bulunuyordu. Grivas ve Makaryos'un amacı ise buna son vermekti. Bunun için de "Enosis" dedikleri bir hedef belirlediler kendilerine.

EOKA, Yunan ordusundaki Rum bir subay olan; I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı'nda ve komünist karşıtı silahlı mücadelede faaliyet göstermiş Yeoryos Grivas liderliğinde kurulmuştu.

Grivas ve Makaryos'un planları tarihe kanlı harflerle yazılacak Türklere yönelik katliamlara neden olacaktı. 

Grivas'tan sonra komuta kademesinin ikinci sırasında, yine Yunan ordusunda subay olan, ancak saha tecrübesi bulunmayan Grigoris Afksentiu vardı.

Filistin'de gerilla yöntemlerini kullanarak İngilizler ile savaşan ve sonunda İngilizlerin Filistin'i terk etmek zorunda bırakan Irgun'u örnek almıştı.

Yunan İç Savaşı'nda Yunan komünistlere karşı mücadele eden Grivas, 1951 yılında adada gönüllüler toplayarak Yunanistan'a eğitime götürmüştü.

1954 yılında eğitimi alan teröristler ile Kıbrıs'a geri döndü.

EOKA 1 Nisan 1955 tarihinde ilk sabotaj eylemini gerçekleştirdi.

Yunanistan'da eğitilen mensuplar İngilizlere saldırmışlardır.

Ayrıca AKEL taraftarlarını ve İngilizler için çalışan Kıbrıslı Rumları öldürmeye çalışmıştır.

Grivas, 1958 yılından sonra ise Kıbrıs Türklerini hedef alan saldırılara başladı. 

1963 yılında ise EOKA ada genelinde Türk yerleşim yerlerine yönelik terör saldırılarını başlatmıştı. 

Örgütün bizzat Makaryos'un emriyle hareket ettiği artık bütün dünya kamuoyu tarafından biliniyordu.

1974 yılına kadar Kıbrıs'ta Türkler'e karşı sistematik bir şekilde cinayetler, saldırılar, katliamlar düzenlediler.

 

Yorumlar