"Engelsiz İş Dünyası Kongresi" başladı

- "Yürüyemeyenler, işitemeyenler, göremeyenler, ellerini kullanamayanlar, öğrenme güçlüğü bulunanlar" gibi toplumsal gruplara yönelik destek teknolojileri, ürün, hizmet, iş ve yatırım modellerinin ele alınacağı kongre 3 gün sürecek - Kongre Başkanı Çiftçi: - "Programımızda, engellilerin ihtiyaçları, günlük yaşamlarını kolaylaştıracak önlemler ve bunun için ihtiyaç duydukları ürünleri masaya yatıracağız"

Google Haberlere Abone ol
"Engelsiz İş Dünyası Kongresi" başladı

İSTANBUL (AA) - "Destekli yaşam sektörü" konulu Engelsiz İş Dünyası Kongresi başladı.

Kongre Başkanı Dr. Aylin Çiftçi, Yeşilköy'deki bir otelde düzenlenen kongrenin açılışında, dünyanın belirli bir standarda göre kurulduğunu ve bu standartlara göre yürüyor ve işitiyor olmak ve adaptasyon sorunu yaşamamak gerektiğini söyledi.

Bu koşullar sağlandığında bir başkasının desteğine ve ayrıca bir desteğe ihtiyaç duymadan insanların hayatını sürdürebildiğini dile getiren Çiftçi, şöyle konuştu:

"Dünyada aslında yeni geliştirilen ve üzerinde çokça çalışılan konu eğitim, istihdam ya da yaşama katılım değil destek teknolojileri. Çünkü başka çaremiz yok birlikte yaşayabilmek için. Destekli Yaşam Strateji Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, bu sorunun çözümüne yönelik bütün tarafları bir araya getiren bir çalışma yapmanın çok önemli olduğunu düşündük. Bu çalışmayı da üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve bakanlıklarla birlikte götürmenin ve hatta yerel yönetimlerle birlikte götürmenin ne kadar önemli olduğunu özellikle altını çizmek istedik. Programımızda, engellilerin ihtiyaçları, günlük yaşamlarını kolaylaştıracak önlemler ve bunun için ihtiyaç duydukları ürünleri masaya yatıracağız."

Çiftçi, kongreye 14 ülkeden ve yaklaşık 62 kurumdan 70 konuşmacının katıldığını ve programın 3 gün süreceğini dile getirdi.

Programın sonunda bir rapor hazırlanacağını ifade eden Çiftçi, raporun çalışmaların sürdürülebilir olması için kitaplaştırılacağını aktardı.

İran'ın İstanbul Başkonsolosluğundan yetkililerin de katıldığı kongrede, İran Tavana Engelli Derneği çatısı altında kurduğu şirketle 700 engelli ve engelli ailesine iş istihdam sağlayan Dr. Muhammed Mousavi de bir konuşma yaptı.

Mousavi, yatırımın engellilerin dünyasında bir problem olduğunu, bu nedenle engelliler hakkında yeni projeler sunacaklarını söyledi.

Kongrede yarın, insanlık, engelliliğin tanımı ve iş ahlakı konusunu ele alacaklarını belirten Mousavi, kongreyi düzenleyenlere teşekkür etti.

Çeşitli engelli derneklerinin katıldığı kongre programında, engelliler için tasarlanan ürünlerin sergilendiği stantlar açıldı.

- Kongre hakkında

Kongreye yerel yönetimlerden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kamu kurumu olarak KOSGEB, İŞ-KUR destek verirken, uluslararası birlikler ve örgütler olarak Avrupa Engelli Hizmet Sağlayıcıları Birliği, Afrika Birliği, ILO Global Business and Disability Network, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Engelsiz Dünya Birliği katkı sağladı.

Destekli Yaşam Strateji Araştırma ve Uygulama Merkezinin ev sahipliğinde, yürüyemeyen, işitemeyen, göremeyen, ellerini kullanamayan, öğrenme güçlüğü bulunan toplumsal gruplara yönelik destek teknolojileri, ürün, hizmet, iş ve yatırım modellerini konu alan kongre, yurt içi ve yurt dışından gerçekleşen katılımlarla ilk defa İstanbul'da organize ediliyor.

Ulusal ve uluslararası ziyaretçilere destekli yaşam farkındalık eğitimi ve kurumsal analiz hizmetinin de verileceği kongreyle kamuoyunda farkındalığın yaygınlaşması, destekli yaşam grubunda bulunan bireylerin istihdam imkanlarının artırılması ve "Destekli Yaşam Sektörü"nün gelişimi amaçlanıyor.


Yorumlar