Engelli sporcu parktaki antrenmanla şampiyon oldu

- Enver Kala, yüzde 90'lık görme kaybına rağmen peşinden koştuğu atletizm tutkusuyla engelleri aştı - İş yerindeki mesaisinin ardından yaşadığı ilçedeki tek tartan pistin bulunduğu parkta, gönüllü antrenörü eşliğinde antrenman yaparak Türkiye Görme Engelliler Atletizm Şampiyonası'na hazırlanan Kala, iki kategoride Türkiye şampiyonu oldu - Kala: "Görme engelliyiz diye kabuğumuzda saklanmıyoruz. Görme engelimizi bahane etmiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Engelli sporcu parktaki antrenmanla şampiyon oldu

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Doğuştan görme engelli Enver Kala, gönüllü antrenörü eşliğinde, yaşadığı ilçedeki tek tartan pistin bulunduğu parkta çalışarak atletizmde Türkiye şampiyonu oldu.

İzmir'in Tire ilçesinde yaşayan Enver Kala, yaşı ilerledikçe artan ve yüzde 90'a ulaşan görme kaybına rağmen çok sevdiği atletizmin peşinden koştu. Ailesinin maddi durumu nedeniyle kısıtlı imkanlarla antrenman yapan Enver, elde ettiği başarıyla örnek oldu.

Enver, İzmir'in Bornova ilçesindeki görme engelliler ilköğretim okulunda okuduğu dönemde atletizmle tanıştı, çeşitli yarışmalara katıldı. Sekizinci sınıftan sonra okula devam edemeyen Enver, Tire'ye dönerek çobanlık yapan babasına yardım etti.

Bir süre sonra engelli kadrosu bulunan bir işyerinde işe giren Enver, Manisa Görme Engelliler Spor Kulübündeki görme engelli arkadaşının yönlendirmesiyle ilkokulda tanıştığı atletizme geri döndü. Enver, maddi imkanı olmadığı için Tire Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğüne başvurarak antrenör aradığını anlattı. Enver'in hayatı, geçen yıl kasım ayında tanıştığı Beden Eğitimi Öğretmeni Mutlu Gültekin ile değişti.


-Enver'e güvendi


22 yıllık öğretmen Gültekin, önce Enver ile ardından da ailesiyle görüşerek onu çalıştırmak için gönüllü oldu. İş yerlerindeki mesainin ardından ilçede tek tartan pistin bulunduğu Fatih Parkı'nda buluşan antrenör ve sporcu, her gün yaklaşık 3 saat çalıştı.

Antrenman sonrası terli öğrencisi hasta olmasın diye evine kendi aracıyla bırakan Gültekin, yeteneğine ve azmine güvendiği Enver Kala'nın standartlara uygun bir pistte çalışması için yine kendi aracıyla öğrencisini haftada bir gün de Aydın'daki Kardeşköy Atletizm Pisti'ne götürdü. Orada öğrencisine yarışma ortamını tecrübe ettiren Gültekin, ona Türkiye şampiyonasında başarı elde etmek için antrenman programının yanı sıra beslenme programı da uyguladı.

Azimli ve yetenekli sporcu ile fedakar antrenörün buluşması başarıyı da beraberinde getirdi. Enver, nisan ayında Bursa'da, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından düzenlenen Görme Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası'nda 1500 metre ve 5000 metre engelli koşu kategorilerinde şampiyon oldu.


- "Başaracağıma inanmadılar"


Enver Kala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki sene önce atletizme tekrar başladığında duyduğu mutluluğu dile getirerek, önceleri istediği gibi sonuçlar ele alamasa da daha iyisini yapabileceğine inandığını söyledi.

Çevresindekilerin "görme engelliden sporcu mu olur", "görme engelliden bir şey olmaz" diyerek kendisine inanmadığını, babasının da spor yapmasını istemediğini ifade eden Enver, "Ben kendime güvendim. Mutlu Hocayla tanıştık. Hiçbir para talep etmeden bana yardımcı oldu. Akşam saat 5'te işten çıktıktan sonra parkta antreman yapmaya başladık. Haftanın 7 günü çalıştık, başardık." ifadelerini kullandı.

Enver, Türkiye şampiyonluğu sonrası milli takım aday kadrosuna davet beklediğini kaydederek, hedefinin önce Avrupa şampiyonasında birinci olmak, ardından da olimpiyat barajını geçip 2020'de Tokyo'da yapılacak olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etmek olduğunu belirtti.

Zaman zaman görme engellilerin dışlanabildiğini anlatan Enver, "Dışlanacak bir yanımız yok. Toplumda çok iyi şeyler başarabiliyoruz. Sporda daha iyi şeyler başarabiliyoruz. Her konuda aktivitelerimiz var. Görme engelliyiz diye kabuğumuzda saklanmıyoruz. Görme engelimizi bahane etmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


-"Parktakiler yol verdi"


Tire TOKİ Şehit Mehmet Çağlar Bölük Ortaokulu Beden Eğitimi Öğretmeni ve Enver'in antrenörü Mutlu Gültekin de çalışmaya başladıklarında Enver'in kötü kas durumu, kötü ayakkabı ve kötü beslenme nedeniyle sakatlandığını, yardımseverlerin desteğiyle ona iyi bir koşu ayakkabısı aldıklarını, sakatlığını da masajla ve çalışmalarla giderdiklerini kaydetti.

Enver'in çok kısa mesafeleri silüet olarak gördüğünü dile getiren Gültekin, şöyle devam etti:

"İlk günler zorlandık ama burada spor yapanlara Enver'in durumun anlattım. Size yaklaştığında ani yön değiştirecektir, rahatsız olmayın ya da sol kulvarı boş bırakın dedik. Onlar bizi sevdi, Enver gelince ona yol vermeye başladılar."

Gültekin, Enver ile şampiyon olduğu yarışma sonunda koşarak birbirlerine sarıldıklarını, ona inancının boşa çıkmadığını kaydederek, şampiyon olduktan sonra sporcunun özgüveninin arttığını, ilçede selamlanan biri hale geldiğini, Tire'yi temsil ettiği için gurur duyduğunu dile getirdi.




Yorumlar