Engel Tanımayanlar - Kalite belgesi almayan engelli bakım merkezine teşvik verilmeyecek

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya imzasıyla Türkiye genelinde engellilere hizmet veren özel bakım merkezlerine gönderilen genelgede, teşvik ödemelerinin devamı için 6 ay içerisinde TSE kalite belgesi almaları gerektiği, aksi takdirde teşvikin kesileceği uyarısında bulunuldu - 12 bin 554 engelliye yatılı bakım hizmeti veren merkezlere yollanan genelgede, ağır işlerde çalışan bakım elemanlarına "psikodestek" verilmesinin önemine işaret edildi - Bakım merkezlerinin personel hareketi ve kapasite durumlarının önümüzdeki süreçte online olarak takip edileceği ve Bakanlık bünyesinde "Teşvik Uygulama, Sistem İyileştirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu"nun kurulacağı belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Engel Tanımayanlar - Kalite belgesi almayan engelli bakım merkezine teşvik verilmeyecek

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Türkiye genelinde engellilere hizmet veren özel bakım merkezlerine, teşvik ödemelerinin devamı için 6 ay içerisinde TSE kalite belgesi almaları gerektiği, aksi takdirde teşviklerinin kesileceği uyarısında bulunuldu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya imzasıyla Türkiye genelinde 12 bin 554 engelliye hizmet veren 174 Özel Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderilen genelgede, merkezlerin kalite standartlarına yönelik uyarı ve talimatlara yer verildi.

Özel bakım merkezlerinde çalışan personele verilen hizmet içi eğitimler ve kalite standartlarının sağlanması noktasında yaşanan tereddütlerin giderilmesi ve ortak uygulama birliğinin sağlanması amacıyla gönderilen genelgede, Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliği kapsamında, bakım merkezlerinde çalışanlara yönelik, yıllık en az 10 saat hizmet içi eğitimlerin verilmesi gerektiği anımsatıldı.

Genelgede ayrıca bakanlıkça belirlenen standartları sağlayan merkezlere de düzenli olarak teşvik ödemesi yapıldığına işaret edildi.

- Bakım elemanları için "psikodestek" uyarısı

Merkezlerden hizmet alan engelli vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerini tam anlamıyla karşılamak için zorunlu hizmet içi eğitimlerin verilmesi gerektiği aktarılan genelgede, özellikle ağır ve yıpratıcı görevlerde çalışan bakım elemanlarına yönelik "psikodestek" hizmetinin sağlanmasının çok önemli olduğu belirtildi.

Genelgede, ilgili yönetmelik çerçevesinde belirlenen yıllık 10 saatlik hizmet içi eğitimlerin asgari bir sınır olduğu vurgulanarak, kişisel gelişim ve psikodestek eğitimleri için herhangi bir sınırlamanın söz konusu olmadığı kaydedildi.

Bu kapsamda merkezlere, her yıl kasım ayı içerisinde bir sonraki yılın eğitim planlarını hazırlayarak, aralık ayı sonuna kadar bakanlık il müdürlüklerine gönderilmesi talimatı verildi.

- Teşvik Komisyonu kurulacak

Genelgede ayrıca Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile sivil toplum kuruluşları arasında yapılan iş birliği sonucunda ISO 9001:2015 Standart Şartlar Belgesi'nde öngörülen kalite yönetimi sisteminin oluşturulduğu hatırlatıldı.

Bu sistem kapsamında kalite yönetim sisteminin geliştirilmesinden bütün merkezlerin sorumlu olduğuna ve sisteme ilişkin dokümanların kullanılmasına başlanması gerektiğine işaret edilen genelgede, ayrıca bakanlık bünyesinde bu çalışmaları takip etmek üzere "Teşvik Uygulama, Sistem İyileştirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu"nun kurulacağı bildirildi.

Bakanlık, komisyonun görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını en geç 3 ay içerisinde belirleyecek.

- Kalite belgesini almayana teşvik yok

Öte yandan genelgede, bakım merkezlerine bakanlıkça sağlanan teşvik ödemelerine yönelik de önemli uyarılarda bulunuldu.

Merkezlere verilen teşviklerin Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğinin Geçici 8 ve 9'uncu maddelerinde düzenlendiği belirtilen genelgede, "Merkezlere teşvik ödemesinin devam ettirilebilmesi için, bu merkezler tarafından genelgenin yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'nin alınması gerekir. Bu süre içerisinde TS EN ISO 9001:2015 belgesini alamayan merkezlere teşvik ödemesi yapılmaz." ifadelerine yer verildi.

Merkezlerdeki kalite standartlarını belirleyen bu belgeyi daha önce alan merkezler, teşvikten yararlanmaya devam edecek, Bakanlığın belirlediği tarihe kadar gerekli standartları sağlayarak belgeyi almayan ve teşviki kesilen merkezler de ilerleyen tarihlerde belgeyi almaları durumunda yeniden teşvikten faydalanabilecek.

Genelgenin yayımlanması sonrasında açılan yeni merkezler ise engellileri kabulünden itibaren teşvik almaya başlayacak, Bakanlığın verdiği süre bitimine kadar ISO 9001:2015 belgesini almaları istenecek. Yeni açılan merkezlerin bu sürede belgeyi almaması durumunda da teşvik ödemeleri kesilecek.

Ayrıca ISO 9001 belgesinin askıya alınması veya iptali halinde de merkezlere teşvik ödemesi yapılmayacak.

- Bakım merkezlerine online takip

Genelgeye göre, bakım merkezlerine yönelik kalite yönetim sisteminin takibi de önümüzdeki süreçte elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Bakanlık, böylelikle tahsis edilmiş olan bir link üzerinden merkezlerin personel hareketleri ve kapasite durumlarını online olarak izleyebilecek.

Bakanlık ilerleyen süreçte ise ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi Standardı, 18000 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı, 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standartlarının ve ihtiyaç duyulduğunda diğer standartların mevcut ISO 9001 Standart Şartlarının 8'inci maddesine entegre edilmesi ve merkezlerin ISO'nun öngördüğü yüksek seviyeli yapıya kavuşturulmasını sağlayacak.

- Engelli başına 2 bin 619 lira destek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı özel bakım merkezlerine hali hazırda her engelli için aylık 2 bin 619 lira destek ödemesi yapıyor.

Bu ödemenin büyük oranını engelliler için verilen destek oluştururken, destek rakamı içerisinde yer alan teşvik ödemeleri de her engelli için yaklaşık 600 liraya karşılık geliyor.

Yorumlar