Enflasyonla mücadelenin sancılı ayaklarından biri de işsizliğin artışı olacak

Enflasyonla mücadelede yaşanacak sancılık süreçlerden biri de işsizlik konusunda olacak. Bazı sektörlerde şimdiden bu durum kendini hissettirmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Enflasyonla mücadelede sancılı süreç başladı

Türkiye ekonomisi, son dönemlerde emek yoğun sektörler başta olmak üzere genel olarak istihdam piyasasında ciddi bir erimeyle karşı karşıya kaldı. Tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki işten çıkarmaların ardından, otomotiv ve kimya gibi önemli ihracatçı sektörlerde de istihdam kayıpları yaşanmaya başladı. Ekonomim'den Aysel Yücel ve Merve Yiğitcan'ın haberine göre, işçilik maliyetlerindeki artış ve zayıf talep koşulları, farklı sektörlerde de kırılganlığı artırıyor.

Sektör temsilcileri, seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikalarının ve Türk Lirası'nın değerinin, istihdam piyasası için kritik bir eşik olacağını belirtiyor. TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu, emek yoğun sektörlerde başlayan işten çıkarmaların, sektörlerin kendi içinde ihracat ve katma değer oranına göre genişlemesinin beklenen bir durum olduğunu ifade etti.

OTOMOTİV VE TEKSTİL SEKTÖRLERİNDE DURUM

Özellikle otomotiv tedarik sanayisi, son yapılan işçi zamlarıyla fiyat avantajını kaybederek, siparişleri rakip ülkelere kaptırmaya başladı. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, işten çıkarmaların hızla artmasından endişe ettiklerini dile getirdi. Benzer şekilde, TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, hazır giyim sektöründe bu yılın ilk yarısında 80 ila 100 bin kişi arasında bir istihdam çıkışı beklediklerini belirtti.

GEMİ İNŞA SEKTÖRÜNDE DE SIKINTILAR BAŞ GÖSTERDİ

Gemi inşa sektörü de, yüksek enflasyon ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle, istihdam konusunda tehlike sinyalleri veriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizcilik Sektör Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, sektör firmalarının çalışanlara ortalama dolar bazında yüzde 20-25 zam yaptığını ve yeni sipariş almakta zorlandıklarını ifade etti.

Türkiye'deki sektörler arası istihdam krizi, hem iç piyasada hem de ihracatta yaşanan zorluklarla derinleşiyor. Sektör temsilcileri, ekonomi politikalarının ve TL'nin değerinin belirleyici olacağını vurgulayarak, öngörülebilir ve istikrarlı bir ekonomi politikası beklentisi içinde olduklarını ifade ediyor.

Yorumlar