Enerjide Fransızlar gitti, Lübnanlılar geldi

Dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden BB Energy, Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldı

Google Haberlere Abone ol
Enerjide Fransızlar gitti, Lübnanlılar geldi
Enerji sektörünün önemli aktörlerden Fransız Total'in Türkiye'yi terk etmesi enerji sektöründe ses getirmişti; ancak üzerinden uzun bir süre geçmeden başka bir ülkeden yatırım geldi. Lübnanlı bir ailenin dünyanın önde gelen enerji markası BB Energy, Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldı. İngiltere merkezli BB Energy, Ankara merkezli Lokal Grup’a ait Citypet’in ana hissedarı oldu. 

Türkiye’nin en genç akaryakıt şirketlerinden biri olan Citypet, 2014’te faaliyete başlamasına rağmen istasyon ağını geçen yıl kurmaya başladı. 2015’i 30 istasyon kurarak kapatan şirket, bu yılın sonunda bu rakamı 60’a çıkarmayı planlıyor. 

Şirket geçen yıl 16 milyon ton petrol ticareti yaptı. Türkiye’nin toplam petrol tüketiminin 30 milyon ton civarında olduğu düşünülürse şirketin büyüklüğü tahmin edilebilir. 1937 yılında kurulan ve Singapur, Dubai, Hong Kong, Yunanistan, Afganistan, ABD gibi ülkelerde faaliyet gösteren şirketin toplam cirosu ise 15 milyar doların üzerinde. 

Lübnanlı Bassatne Ailesi tarafından yönetilen şirket sadece iki ülkede akaryakıt dağıtımı yapıyor: Lübnan ve Angola. Bu ülkelerdeki dağıtım ağının markası ise Hypco, Sulayıcı; “Avrupa’daki ilk dağıtım ağını da Türkiye’de kurmak isteyen Bassatne Ailesi’nin hedefi bu markayı Türkiye’de de geliştirmek. Belki Citypet markası yerine Hypco markasını kullanabiliriz” diyor.

Yorumlar