Enerjide acil kamulaştırma kararları

ANKARA (AA) - Türkiye'nin çeşitli yerlerinde devam eden enerji projeleri nedeniyle bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Söz konusu...

Google Haberlere Abone ol
Enerjide acil kamulaştırma kararları

ANKARA (AA) - Türkiye'nin çeşitli yerlerinde devam eden enerji projeleri nedeniyle bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Söz konusu kamulaştırmalara ilişkin Bakanlar Kurulu kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Denizli, Burdur, Afyonkarahisar, Çanakkale, Gümüşhane, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Manisa ve Konya sınırları içerisinde yer alan doğalgaz boru hattı ve iletim hattı projelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla bu hatların güzergahına isabet eden taşınmazlarla söz konusu projeler kapsamında inşa edilecek sabit tesisler, ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı için ihtiyaç duyulan taşınmazların, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü (BOTAŞ) tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Konya ilinde tesis edilecek doğalgaz dağıtım sisteminin yapımı amacıyla bazı taşınmazların ise tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Ayrıca Bakanlar Kurulu, Türkiye Elektrik iletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğüne (TEİAŞ) ait, "154kV Ürgüp-Derinkuyu Enerji İletim Hattı Projesi", "154 kV Kınık RES TM-Aliağa RES TM Enerji İletim Hattı Projesi", "154 kV Gelendost- Şarkikarağaç Enerji iletim Hattı Projesi" ve "154 kV Bodrum TM İrtibat Hattı Projesi" kapsamında bu hatların güzergahına isabet eden taşınmazlarda direk yerlerin mülkiyet şeklinde, iletken salınım gabarisinin de irtifak hakkı kurulmak suretiyle kamulaştırılmasına karar verdi.

Öte yandan, Çorum-Obruk Barajı Mansap Düzenlemesi ve Kızılırmak Osmancık Geçişi 1. Kısım işinin yapımı amacıyla bazı taşınmazların Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması onaylanırken, Adıyaman, Artvin ve İzmir illerinde tesis edilecek hidroelektrik ve rüzgar enerji santrallerin yapımı amacıyla da bazı taşınmazların tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Yorumlar