Endonezya'daki orman yangınları

- Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı Kalla, Singapur'un geçen yılki orman yangınları nedeniyle Endonezya vatandaşları hakkında soruşturma açmasına izin verilmeyeceğini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Endonezya'daki orman yangınları

CAKARTA (AA) - Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, Singapur'un geçen yıl çıkan orman yangınlarıyla ilgili olarak Endonezya vatandaşları hakkında soruşturma açmasını tasvip etmediklerini söyledi.

Straitstimes’da yer alan habere göre, geçen yıl Endonezya'da çıkan ve yaklaşık 4 ay boyunca söndürülemeyen orman yangınları hakkında konuşan Kalla, "Diğer ülkeler gibi Singapur'un da Endonezya'da çıkan yangınlarla ilgili soruşturma yürütmesini tasvip etmiyoruz. Bir suç işlenmişse bu Endonezya'da oldu ve bunun soruşturmasını Endonezya kendisi yapacaktır." dedi.

Singapur Ulusal Çevre Kurumu (UÇK), geçen yılki yangınların sorumlusu olarak bir Endonezya şirketi yöneticisinin konuyla ilgili olarak kendisiyle görüşme talebini reddetmesi üzerine, mahkemeden bu kişi hakkında arama kararı çıkartmıştı.

UÇK, söz konusu girişimi, yangınlar nedeniyle doğan çevre kirliliğine yol açan şirketlerin soruşturmaya tabi tutulmasını öngören 2014 yılında Sınır Ötesi Çevre Kirliliği Yasası’na dayandırıyor.

Endonezya’da kimi çevreler Singapur’daki bu girişiminin, ülkenin egemenlik haklarına müdahale olduğunu ileri sürerek karşı çıkıyor. Endonezya Çevre ve Orman Bakanı Siti Nurbaya Bakar, UÇK’nin girişimi üzerine geçen mayıs ayında yaptığı açıklamada, bazı ikili ilişkilerin askıya alınabileceği uyarısında bulunmuştu.

Geçen yıl eylül ayında başlayan orman yangınları 4 ay sonra kontrol altına alınmıştı. Yangınlardan çıkan dumanlar komşu ülkeleri de etkilenmiş, Endonezya hükümeti yangınları söndüremediği için eleştirilmişti.Çıkan yangınlarda Sumatra'da 52 bin hektar, Kalimantan'da ise 138 bin hektar ormanlık alanın kül olmuştu.

Endonezya polisi yangınlar nedeniyle aralarında kağıt ve palmiye yağı şirketleri çalışanlarının da bulunduğu 243 kişiyi gözaltına almış, bunlardan 83'ü tutuklanmıştı.​

Yorumlar