En düşük memur maaşı 33 bin TL oluyor

Seyyanen zam, enflasyon farkı zammı ve diğer düzenlemelerle birlikte en düşüm memur maaşının yeni yılda 33 bin lira olacağı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
En düşük memur maaşı 33 bin TL oluyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamalarda, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zamlar hakkında önemli bilgiler verdi. 2024 yılı ocak ayında, memur emeklilerinin aylıklarına yüzde 50 civarında bir artış yapılacağını duyurdu. Bu artış, enflasyon farkı ve toplu sözleşme gereği alınacak ücretlerin dahil edilmesiyle gerçekleşecek.

EMEKLİLERE YAPILAN ZAMLAR VE REEL ARTIŞLAR

Cevdet Yılmaz, AK Parti hükümetlerinin döneminde emeklilerin aylıklarında ve ücretlerinde enflasyonun üzerinde reel artışlar ve iyileştirmeler yapıldığını vurguladı. 2023 yılında yapılan düzenlemelerle en düşük emekli aylığının 3 bin 500 liradan 9 bin 876 liraya yükseltildiğini belirtti. Bu artışın yüzde 114'ü bulduğunu ve 2002 yılından bu yana en düşük emekli aylığının reel olarak yüzde 71 arttığını ifade etti.

"2023 yılında en düşük emekli aylığında da iyileştirme yapılmış, 3 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı, 2023 yılı ocak ayından geçerli olmak üzere 5 bin 500 liraya yükseltilmiştir."

Yılmaz, SSK, Bağ-Kur ve 65 yaş üstü aylıklarında da önemli artışlar yapıldığını, bu artışların reel anlamda yüzde 93 ile yüzde 642 arasında değiştiğini açıkladı.

2024 YILINDA BEKLENEN ZAM ORANLARI

2024 yılında memur emeklilerine yapılacak zam ile ilgili Yılmaz, "Öte yandan 2024 yılı ocak ayında memur emeklilerinin emekli aylıkları, memurlar gibi hem enflasyon farkı hem de toplu sözleşme gereği alınacak ücretler dahil edildiğinde yüzde 50 civarında olacaktır" dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMLARI VE SOSYAL DİYALOG

Asgari ücret zammıyla ilgili sorulara da yanıt veren Cevdet Yılmaz, 2023 yılında asgari ücrete yapılan kümülatif artışın yüzde 107,3 olduğunu belirtti. 2024 yılında asgari ücretin belirlenmesi sürecinin devam ettiğini ve bu süreçte sosyal diyalog mekanizmasının işlediğini ifade etti. Yılmaz, "Bizim anlayışımız ortada, hiçbir zaman çalışanımızı enflasyona ezdirmedik. Her zaman çalışanımızın refahını öncelikli gördük" diyerek, çalışanlar ve işletmeler arasındaki dengeye dikkat çekti.

Yorumlar